Објављена правила: Овако ће изгледати путовање по ЕУ

Европска комисија препоручила је данас поступно и координисано укидање ограничења за путовања између земаља чланица или регија унутар њих које имају сличну епидемиолошку ситуацију како би се спасило што се може од овогодишње туристичке сезоне.

Свијет 13.05.2020 | 20:04
Објављена правила: Овако ће изгледати путовање по ЕУ

– Слобода кретања и прекогранична путовања кључни су за туризам. Будући да земље чланице успијевају ограничити циркулирање вируса, опште рестрикције за слободу кретања морају се замијенити циљаним мјерама. Ако здравствена ситуација не оправдава генерално укидање ограничења, Комисија предлаже поступан и координиран приступ који започиње укидањем ограничења између регија или земаља чланица које у довољној мјери имају сличне епидемиолошке ситуације – објавила је Европска комисија, преноси Хина.

Комисија је објавила смјернице и препоруке, које нису обвезујуће за земље чланице, али које могу помоћи у координисаном укидању ограничења за путовања и у поступном активирању туристичке дјелатности након неколико мјесеци потпуног застоја због пандемије корона вируса.

Вањске границе ЕУ остаће затворене до 15. јуна ако се свих 27 чланица буде придржавало препоруке Комисије од прошле седмице, док унутар блока Париз и Берлин разговарају о поновном отварању заједничких граница.

Аустрија је најавила како разматра могућност отварања граница према Швајцарској идућих дана.

Иако је одлука о попуштању граничних контрола у надлежности сваке чланице, извршно тијело ЕУ вјерује да се врхунац туристичке сезоне од јуна до августа може дјеломично спасити.

Стратегија за опоравак туризма

Пакет о туризму који је Комисија у сриједу објавила укључује: стратегију за опоравак туризма ове године и након ње, заједнички приступ за успоставу слободе кретања и укидање ограничења на унутрашњим границама ЕУ на поступан и координисан начин; оквир за поступну успоставу путничког саобраћаја с гаранцијом тако да се гарантује сигурност путника и особља; препоруке да се ваучери учине атрактивнијом алтернативом поврату новца за отказана путовања те критерије за сигурно обављање туристичке дјелатности и развој здравствених протокола за смјештајне објекте.

Комисија истиче да приступ поступног отварања мора бити довољно флексибилан како би се могла поновно увести ограничења ако то епидемиолошка ситуација захтијева.

Комисија предлаже да се земље чланице при укидању ограничења воде са три критеријума. Први је епидемиолошки, други се односи на способност спровођења мјера ограничења током читавог путовања, укључујући прелазак границе те додатно мјере тамо гдје је тешко осигурати физичко дистанцирање. Трећи критеријум узима у обзир економске и социјалне аспекте, при чему се препоручује да приоритет имају прекогранична кретања у кључним економским подручјима, укључујући и личне разлоге.

Начело недискриминације

Посебно је важно начело недискриминације према држављанству. Комисија истиче да, када нека земља чланица одлучи допустити улазак на своју територију, то мора бити учињено на недискриминаторан начин, то јест мора се омогућити улазак свим особама, без обзира на држављанство, које имају пребивалиште у државама или регијама са сличном епидемиолошком ситуацијом.

Комисија предлаже да ваучери које путничке агенције нуде за отказане карте морају бити довољно атрактивни како грађани не би инсистирали на поврату новца, који и даље остаје неупитно право.

Комисија стога предлаже да се вриједност ваучера продужи на минимално 12 мјесеци, да буду осигурани од банкрота компаније која их је издала и да их се може уновчити унутар годину дана ако се клијент на то одлучи.

Како ће изгледати путовање Европом?

Европска комисија открила је низ мјера чија је сврха осигурати да људи поновно могу сигурно путовати широм континента док владе покушавају оживјети туризам и авио индустрију, које је зауставио корона вирус.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БАЈА

13.05.2020 18:56

ТО ЈЕ ДРУГА ПЛАНЕТА,ЗА НАС,ЉУДИ ГЛЕДАЈУ ОД ЧЕГА СЕ ЖИВИ..КОД НАС ИМА МЈЕСЕЦ ДАНА МАСКЕ И РУКАВИЦЕ ГЛАВНА ТЕМА....А ПРОБЛЕМА МИЛИОН,А ДРЖАВА САМО ГАЊА КО КАКО НОСИ МАСКУ И НОСИ ЛИ УОПШТЕ..ПОТОНУЛИ СМО У СВАКОМ ПОГЛЕДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар вам није јасно

13.05.2020 19:20

Да треба распродати све оне маске и рукавице које су добијене џабе?!

Name

Рецесија

14.05.2020 18:56

Народ је безобразан узму једну маску и перу мјесецима тешко да ће се ове нове продати

ОДГОВОРИТЕ