Да ли ће "корона журке" остати само бахатост без санкција!?

Функционери који су кршили мјере забране окупљања за вријеме пандемије корона вируса, санкције и укоре чекају искључиво од својих страначких шефова, док се руководиоци институција у којима раде не оглашавају.

Република Српска 12.05.2020 | 22:36
Да ли ће "корона журке" остати само бахатост без санкција!?

Посљедњих дана јавност је имала прилику да види неколико снимака славља и окупљања на коме су актери били функционери Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Као што је већ познато, министар у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац, замјеник министра цивилних послова БиХ Синиша Илић, начелник Босанског Петровца Дејан Прошић и предсједник Скупштине Бијељине Славиша Марковић прекршили су прописане мјере, окупљали се у затвореним кафанама у сред забране, те потпуно игнорисали дистанцу и обавезно ношење маски.

Осим што се на свим видео снимцима и фотографијама виде да они који треба да спроводе мјере крше све редом, заједничко им је и то што су сви још увијек у својим фотељама. Бар што се тиче функционера из Републике Српске, јер су љекари из Федерације БиХ, након снимака, смијењени с функција.

Међутим, када су у питању санкције, све очи биле су упрте у страначке лидере умјесто на шефове у институцијама или неким другим тијелима у којима су актери са снимака запослени. 

Тако су лидери СНСД, ПДП и Уједињене Српске одмах реаговали, неки казнили своје чланове, док неки то тек треба да ураде. Такође, осим министра Сташе Кошарца, који је био спреман да понуди оставку, али је није и поднио, никоме од актера није пало на памет да због кршења мјера из моралне одговорности поднесе одставку.

Коме одговарају?

Посматрајући ове примјере, поставља се питање одговарају ли запосленици својим шефовима на мјестима где су запослени или искључиво партијским вођама.

Политичка аналитичарка Тања Топић каже да је све ово жалосна ситуација, јер особу која је погријешила на одговорност може позвати само страначки лидер.

– То говори о владању вођа и томе да су партијски шефови бог и батина који одлучује о свему. Друга димензија је врло ниска свијест самих актера, односно непостојање било какве одговорности, посебно моралне – сматра Топићева.

Каже да је то тако јер наш систем функционише тако да не може да наведе ниједан примјер да је неко посљедњих година сносио одговорност за своје професионалне поступке и грешке.

– Трећи проблем, који овдје лежи, јесте у чињеници да би ови људи, који су били актери афере „Голф“ или како су је већ назвали, морали према Кривичном закону Федереције БиХ сносити и кривичну одговорност. Дакле, није довољна само прекршајна одговорност, јер су прекршили члан 226 Кривичног закона ФБиХ. То подразумијева затворску казну за понашање какво смо гледали у условима када је проглашено стање епидемије – сматра она.

Додаје да су ови догађаји у вријеме када је обавезно ношење маски, скинули маске и оголили систем који почива на бахатости и јавашлуку.

– Лидери партија јесу реаговали, с тим што ће се досљедност код Бранислава Бореновића видјети тек када стварно казни свог члана странке, који је урадо исто што и Кошарац – закључила је она.

Партократска држава

Комуниколог Борислав Вукојевић сматра да је БиХ партократска држава у којој се се врти око политичких партија, а не око конкретних активности одређеног појединца.

– Све одлуке које би требале бити објављене од стране надлежних инситутуција, у БиХ се преливају у извршне комитете и предсједнике странака – па стога не чуде реакције у вези са спорним снимцима. У питању је партократска логика, лидер странке је неко ко се најчешће обраћа бирачима, па је зато и главна личност која јавности “појашњава” евентуалне санкције – закључио је Вукојевић.

Сви гријеше, али не сносе исте посљедице

Да и функционери у другим земљама нису цвјећке показују многи примјери, али се санкције и оставке код већине њих  ипак подразумијевају.

Министар културе Новог Јужног Велса, савезне аустралијске државе, Дон Харвин, поднио је оставку након што се разоткрило да живи у својој викендици на мору, упркос забрани да путује, осим ако је неопходно.

Харвин је поднио оставку након што су новинари открили да живи у својој викендици умјесто да остане у градском стану, чиме је прекршио закон о карантину у вријеме свјетске пандемије вируса корона. Полиција је казнила Харвина са 1.000 долара због кршења јавног здравственог реда, а под политичким притиском дао је оставку.

(Српскаинфо)

Коментари / 64

Оставите коментар
Name

Добој Јадранка

12.05.2020 20:46

Жао ми је што сте напали на ово пар људи, а ових дана је још више и вецих скупова било, очигледно је друга позадина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реДобој

12.05.2020 21:00

Ко их је "НАПАО"?? КАКО их је "НАПАО"?? у којем ли си ти филму?

Name

Ста

12.05.2020 21:21

Доведи их код себе куци кад ти их је толико зао

Name

Ре: Јадранка

12.05.2020 21:39

Јадни они, требали су бар носити маске и рукавице

Name

Те јадранка

13.05.2020 05:55

Закон треба да буде за све исти.

Name

13.05.2020 06:24

Како су утрцали да сниме Драска. Кад оно тата му возио ауто. То показује какви сте. Закон за све исти,за дебеле и мрсаве.

Name

Дијагноза

13.05.2020 06:35

Треба му онај томпус набити у грло, мајмун.

Name

Деба

13.05.2020 07:21

Они су свјесни колики су олоси и да их ни корона неце, да бјези од њих!

Name

Добој Јадранка

13.05.2020 08:46

Шта ти дробиш,кога браниш? Олош је то и то добро плачен,на нашој грбачи,па им је и то мало па се бахате,нико као они,а ми ,носи маске као керови брњице,још и рукавице,па полицијски час,казне,пријетње,итд!

Name

СДС Бања Лука

12.05.2020 20:46

Овакве су феште биле у згради владе РС сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лудило

13.05.2020 04:46

Послије рата накотило се у РС свакаквог шљама што неваља, као прво ови бахати бурлини грмаљи.

Name

РАСПУЦХИН

13.05.2020 05:34

Наравно да су "фештали" а и даље ће то радити јер им се може. Поред овакве опозиције могу чак и директно преносити те баханалије или бар директно укључивати у програм са све репортерима са лица мјеста. Све ово је резултат не само њихове бахатости него и дјеловања опозиције које се своди на кукњаву и жељу да они преузму полуге власти и да се , по свему судећи , и они проводе на сличним "фештама". Чињеница је да нам је морал потпуно потонуо а не радимо ништа по том питању. Исто тако , чињеница је да опозиција није нити и једну аферу истјерала до краја. Да су то урадили можда би ситуација била другачија а овако ...

Name

Гајба

13.05.2020 05:58

Нека су пили.Ја их не би сменио али би их новцано казнио типа по 5000 еура.Они имају паре и нека се бахате.

Name

С.Л.

13.05.2020 07:43

Опозицију треба да чини народ који све ово трпи.

Name

Ре: Лудило

13.05.2020 12:18

Шта је сљедеће: видео-снимци дотичних како дувају марихуану и хашиш, односно пуше наргиле, шмрћу кокаин и хероин, пјеваљке и старлете (читај проститутке) им по крилу..... трансвестити их грле, итд., итд...... Све у свему - јадно! Остављају дојам особа без икакве контроле над властитим примитивним импулсима.

Name

Како Не Контате

12.05.2020 20:47

Јаки су ово кадрови, дрзава не би могла опстати без њих. Па види само како су лијепи, паметни и дебели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

12.05.2020 20:55

Засто да се цудимо за одрзавање Мисе у Сарајеву кад наси уцествују у корона зуркама по Сарајеву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

13.05.2020 01:08

Зато што је ово безобразлук, који би у било којој цивилизацији резултирао подношењем оставки, али не причинајва веће штете, а Блеибург бал у Сарајеву је историјска провокација великих размјера, која је осмишљена да нам свима загорча живот. Обе ствари су свињарија, али ова друга је пуно већа.

Name

Горан Пријовиц

12.05.2020 20:56

Стварно не знам ста је спорно у свему овом.Треба видјети има ли ко да је кажњен, да ли је ово све тако или су медијски натписи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бањалучанин

13.05.2020 05:27

Па пријатељу овдје нико није кажњен осим Кошарца гдје била полиција и гдје су угрожена права других, чим су реметили јавни ред и мир, док их је неко пријавио. Ко од политичара и нас у последња два мјесеца није сједио негдје у шупи, кући, селу. Да се не лажемо.

Name

Благоје

13.05.2020 06:29

Спорно је што ови ликови нису ни новчано кажњени, а полиција је кажњавала и кажњава народ за кретање током забране или због неношења маски и рукавица. Исти они су другима увели забране кретања, окупљања, слава, свадби, сахрана итд. А сви су требали бити кажњени по више основа. Да имају образа и поштења поднијели би оставке сами. А то да ли ће их странка смијенити народ не интересује.

Name

Јасна Периц

12.05.2020 21:01

Све ово је било нормално људи до јуче, па будимо реални гдје се народ није скупљао у вријеме корона.Свако је на своји лучну одговорност мога да иде и ради шта хоце, али и да плаћа казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Јасна

13.05.2020 05:51

Ал,обицном народу су казне писали. Обицни народ нема 60000км плату.

Name

Народе р.с и бањалике

12.05.2020 21:02

Ако не преузме додик и зељка несто по том питању да глосарца смјене игор радојциц губи бања луку 2020 године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе хе

12.05.2020 21:22

Изгубио је вец само му нису јавили, помогао му Дзајиц и Стевандиц они су га јебли задњих мјесец дана

Name

ЗА НАРОДЕ РС Б.ЛУКЕ

13.05.2020 05:19

ПА ИГОР И БЕЗ ОВОГА ЋЕ ИЗГУБИТИ. ПОСЛЕ ОНОГ ПОНАШАЊА НА ТРГУ, РАЗБАЦИВАЊА СТВАРИ ОД УБИЈЕНОГ ДЈЕТЕТА ОД 21. ГОДИНУ, ТЈ ОНОЛИКОГ ОМАЛОВАЖАВАЊА УБИЈЕНОГ ДЈЕТЕТА, ПРОГОЊЕЊА И ПРИВОЂЕЊА РОДИТЕЉА ОД ДАВИДА, ПРОГОЊЕЊА ПРАВДЕ ЗА ДАВИДА ИЗГУБИЋЕ СВИ А НЕ САМО ИГОР.

Name

Ре: За народе РС и Бл

13.05.2020 12:55

Тако је. Толико звјерске мржње показане према родитељима мучки убијеног и невиног дјетета; толико лажи и обмана о њему који је био жртва ултра-перфидне злочиначке акције; толико бестидног прикривања трагова кривичног дјела тешког убиства; толико намјерног уништавања и бацања доказног материјала од стране тзв. полиције; толико гнусних лажи у медијима од стране којекаквих мега-корумпираних патолога-обдуцената, инспектора-дилера, начелника, шефова, и министара полиције, тужилаца, као и предсједника уникатне 'земље Лакрдије' везано за Давидово убиство; толико провидног заташкавања тог подмуклог, злочиначког дјела; толико огавног малтретирања људи који имају осјећај за Божију Правду; толико злостављања и гадости у једном мјесту чији се крадоначелник мистер Продана душа још и поноси количином и шароликошћу терора који се врши над невиним, достојанственим и поштенимнародом БањаБруке. Хало глумци, зар сте стварно умислили да Истина неће испливати на свјетлост дана? Јадни сте..... јадни.

Name

Тако је

12.05.2020 21:03

А као нико се од нас није окупљао ова 2 мјесеца.Сви смо строго поштовали мјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

12.05.2020 21:23

Ти се поредис са њима јел?

Name

Тд

12.05.2020 22:08

Проблем су јавне лицности и политичари који морају бити примјер понашања а шта ми гледамо од њих сваки дан.

Name

Ре тако је

13.05.2020 05:53

Зар се увлакаци и овде јављају. У свакој нормалној земљи они би одговарали и били смењени

Name

Мирко

12.05.2020 21:23

Нико није заражен на тој забави. Питам се како би осули по њима да је било заражених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минхаузен

12.05.2020 22:02

Наравно , јер смо најглупљи народ у европи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напад

12.05.2020 22:23

Кошарцу у Сарајеву није фалила длака с главе. Наша прича о "техерану" је глупа и шовинистичка. Показујемо зашто смо народ вриједан презира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.05.2020 01:14

Ма није Кошарцу фалила ни чаша вина, ни куба, ни овал јањетине. То је за њега рај, само за нас треба бити "Техеран", да се случајно не бисмо почели дружити и схватили да наши варају нас, а њихови варају њих.

Name

Милан

13.05.2020 03:45

Овај клосарац је највеца багра на свијету како се напљацко доље у Требињу има хотел Нар са 32 собе и три спрата а колико има пи Сарајеву јафица такве спидобе нема на далеко колико је опљацко пара од болнице Србија

Name

Ре: Напад

13.05.2020 13:05

Не млати бзвз. Сарајево јесте Џамахирија, то и врапци знају. Клошарцу и њему сличнима није фалило ништа јер је постао као и они. Слични се групишу. Ти као не знаш да мафија не мари за истинску вјеру. Блаћење СерБа те открива. Ти си један од њих.

Name

Са

13.05.2020 02:34

Хоце..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

13.05.2020 04:05

Власт или власник је знак своине над нечему,у овом случају на народу РС. Ваљда Цареви уводе закон Раји,није обрнуто. Промјене само сељацком буном, а и то дали би успјело? Лукац се бас опремио оклопњацима и разним палицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЛИКО

13.05.2020 04:46

СУ ОНИ УЛОЗИЛИ ТРУДА И ЗНОЈА ДА ДА ДОДЈУ ДО ТИХ ПОЛОЗАЈА ПА САДА ТЕК ТАКО ДА ПОДНЕСУ ОСТАВКЕ.НИЈЕ ЛАКО БИТИ ПОЛТРОН И РЕКТАЛНИ АЛПИНИСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре колико

13.05.2020 05:17

Јака ствар у оставкама. Људи су од крви и меса, нормално је да се сједне мало и друштву. Мислим да је превелика прашина око овог дигнута, ако су криви неке плате казне, не видим да је неко досао ту силом или неки обични градјанин који је могао бити угрожен. Сјели са својим друштвом и нико није заражан, све ок, сви на добровољној бази.

Name

Ре Јадранка

13.05.2020 05:06

У сваком нормалном друштву Кошарац би досад био смијењен или би сам поднио оставку , и ако не буде смијењен онда нико не треба да поштује оно што власт усвоји , Он мора бити смијењен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Петровиц

13.05.2020 05:24

Па реално говорећи ако си политичар и ако те зове пријатељ у госте, као што је у овим случајевима било, ако не одеш онда си баксуз јер ниси испоштовао човјека и надобудан си, што би рекли уфурао се.Ако одес и затекнеш људе сједе, нормално је да сједнес попијеш пиће и одеш. Али не видим да су они ово правили на својим имањима па да им се спотиче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласач

13.05.2020 05:25

Слађем са са уваженом госпођом Топић. Према прекршиоцима само примјенити КЗ и законе о прекршајима РС и КЗ ФБиХ! Све остало је гола политизација наведених догађаја у вријема кад су грађани максимално поштовали наредбе и препоруке ентитетских штабова за спречавање ширења вируса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

13.05.2020 05:31

Сликали су др Лазица у Бијељини, једини господин у РС. Човјек који сада и који је у последњих 20 година лијечио дјецу свим Сембераца, нећете наћи човјека у Семберији који це осудити ово, а онај ко је сликао ово и направио причу нека се стиди Бога и себе кад се погледао у огледало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сенберија

13.05.2020 06:21

Закон за све исти. Мислис ако је замјеник директора,мозе да ради ста хоце.

Name

Романија

13.05.2020 05:32

Какава је фешта била на Романији код Хризостома, са угледним политичарима те регије. Ко год нешто вриједи, био је ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда за Давида

13.05.2020 05:35

Људи убили дијете у Бања Луци и нико двије године није одговарао. И сад ви тражити да неко одговара за то што су сјели за ручак. Ко је убио Давида?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

13.05.2020 05:41

Овај Кошарац је краљ, са којим ликовима се он дружи. Шмекер прави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

13.05.2020 05:48

Ја бих волио да сам био овдје гдје пјева Шериф, Халид и Хари. Ове остале су ситне и сиротињске фесте, чак нису вриједне помена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.С..

13.05.2020 06:11

Да је то исто урадио Драско С..или Вукановиц..или било ко из опозиције...иаклевет би их Додик вец на прву ко издајице и итд....и вецби били у затвору..поато су крсили правила и законе резима..а ови његови могу јел се тај исти закон не вази за владајуце...то је једина истинаа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

13.05.2020 06:15

НАРАВНО , ДОБРО СТЕ НАЗВАЛИ БАХАТОС БЕЗ САНКЦИЈА, ТАКО ЋЕ И ОСТАТИ. БАХАТОСТ ЈЕ ЊИХОВА НАЈВЕЋА ВРЛИНА, НА ЖАЛОСТ И ЈЕДИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малеена

13.05.2020 06:27

Немој те бити смијесни. Па знала је и птица на грани да неце нитко бити казњен. Да смо то ми , друга прица,а овако писи пропало

Name

Костајница Горан

13.05.2020 06:33

Мени овдје ниста није спорно, ако су криви нека плате казну и то је то. Нико није заражен и све ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

13.05.2020 07:53

Такво накарадно размишљање нас је и довело ту гдје смо сада. Лако је њима платити казне из народног "новчаника" , познатијег као буџет. То је иста прича као и са вожњом "великог баје" неких 200 на час јер он то себи може приуштити. Таквим ставом се само отвара такмичење у бахатости и показивању тога ко колико може себи приуштити казни. Накарадан нам је систем у коме се адекватно не кажњавају такви прекршаји. На западу ако трећи пут поновите неко кривично дјело , па макар вас ухватили да украдете само "обичну" чоколадицу , идете на доживотну робију. Кажете : "нико се није заразио па је све "ок."?

Name

Ре малена

13.05.2020 08:27

Прави ти је назив МАЛЕНА. Баш си малена и ситна. Гледај то мало шире, пусти злобу да изадје из тебе и онда ћеш и ти бити велика.Љуби брат

Name

Малеена

13.05.2020 20:43

Љуби сестра ко год да си. Није у мени зло. Истина јесам малена али не због злобе,него због туге и разоцарења . Да си презивио сто и ја, а молим Бога да ниси био би и ти мален. Ја нисам никог злобом нападала него се изјаснила како ме зивот науцио

Name

Киза

13.05.2020 07:03

Наравно да хоце народе багро,ставите маске и рукавице и постујте полициски цас и према милицији само љубазно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

13.05.2020 07:24

А ста сте оцекивали?? КОД НАС ЈЕ "СТО БАХАТИЈИ БРЗЕ НАПРЕДУЈЕ У каријери"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

13.05.2020 07:32

Морамо да схватимо да закон код нас није исти за све.Никада није ни био,нити ће бити.Што прије схватимо биће нам лакше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оким

13.05.2020 07:33

то је вец пало у заборав награде су изостале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Било ко

13.05.2020 08:30

Да је и мој покојни отац представник странке, народа небитно а овако се понаса сиктер са функције и искљуцење из странке јер није им ово први зути картон али и владајуци и опозиција су исти, свако себи граби, завирује у тудје двористе а властито пуно смеца.И о цему полемисати, о овим говедима који нас представљају, узимају ста и колико могу, користе све прилике које им се указу, лазу, глуме..и на крају испадају хероји док они прави сједе у куцама без средстава за зивот и наде у боље сутра јер су јуце и данас награбусили управо од ових назови патриота. Јадно биједно и одвратно, једино јос то могу реци!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

13.05.2020 13:51

Дајте ми само један примјер да је неко од функционера владајуће коалиције СНСД-СДА-ХДЗ икада кажњен затвором, новчано или оставком ( отказом ) без могућности рада на другој одговорној функцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еверсекемани

13.05.2020 15:17

Интересантно Кошарац Сташа поднио оставку.Додик је рекао сто је рекао Марковић Славиша ћути.Бореновић рекао што је рекао. Микајло Лазић ћути .Министарство здравља ћути. Синиша Илић казе није крив.Стевандић рекао што је рекао. ПС. СВЕ ЈЕ ОСТАЛО ПО СТАРОМ

ОДГОВОРИТЕ