Кажњавају грађане, а и сами не носе маске?!

Од када је у Републици Српској ступила на снагу наредба за обавезно ношење заштитне опреме као облика заштите од ширења заразе вирусом корона, више од хиљаду грађана кажњено је због непоштовања прописа.

Република Српска 12.05.2020 | 20:04
Кажњавају грађане, а и сами не носе маске?!

Међутим, ко и како кажњава оне који кажњавају грађане, јер није риједак случај да припадници МУП-а Републике Српске не носе маске на јавним површинама.

За само једанаест дана маја, од када је на снази Уредба о обавезном ношењу заштитне опреме на јавним површинама, припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске казнили су више од хиљаду грађана.

„Да не користи личну заштитну опрему (заштитну маску) на јавним површинама, полицијски службеници су од 1. маја 2020. године затекли 1.019 лица којима је у складу са Уредбом са законском снагом о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести уручен прекршајни налог“, наводе из Министарства унутрашњих послова РС.

1.019 грађана, који су затечени без заштитне опреме, кажњено је новчаном казном која износи између 100-300 КМ. Међутим, оно што је спорно и неприхватљиво, јесте и чињеница да се управо они који издају прекршајне налоге, тј. полиција, често не придржавају својих наредби.

Припадници МУП-а РС неријетко су виђени на својим радним мјестима без заштитне опреме, међу којима су и објекти Владе РС. Са друге стране не пропуштају да кажњавају грађане. Сличан случај догодио се и бањалучком адвокату Дарку Кременовићу 10. маја.

„Сада ме је зауставио полицајац Милош Лакић, и написао налог, као из разлога што не носим маску. Ја сам био на бициклу, нигдје никога није било и наравно имао сам маску на бради. Симптоматично је то што Милош Лакић полицајац, није носио маску на прописан начин иако сам га упозоравао више пута, пред његовим колегом Павловићем. Видјећемо шта ће рећи дисциплински органи.“, написао је Кременовић на свом Фејсбук профилу.

Кременовић је рекао да је против наведеног полицајца покренуо дисциплински поступак. Каже и како је свјестан да већи дио полицајаца поштује мјере, али да не смију да се догађају овакве ствари, јер управо полиција мора бити примјер грађанима. А грађанима поручује ако имају слично искуство, да му се обрате и да ће у том случају имати бесплатно заступање на суду.

Број кажњених могао би се и повећати, с обзиром на чињеницу да су од 10. маја са радом почели и сви угоститељски објекти, у којима је без обзира на то да ли се сједи унутар објекта или у баштама, обавезно ношење маски.

Грађани су већ узнемирени и жале се да им полиција пише казне током боравка у угоститељском објетку, али и након што изађу из угоститељских објеката, и да неки од полицајаца не носе заштитну опрему на прописан начин. Контрола је појачана на подручју читаве РС, а казне може уручивати и Комунална полиција.

Ипак, градоначелник Бања Луке увјерава да Комунална полиција од почетка рада угоститељских објеката није казнила ниједног грађанина. 

„Инспекцијски контолни органи када је ријеч о дјелатностима које су јуче почеле да раде имају прије свега савјетодавну и едукативну улогу. У овој седмици ћемо се ограничити на ту врсту савјетодавног дјеловања, а ако неко буде баш флагрантно кршио, што би се рекло да је видљиво са мјесеца, онда му може бити изречена и мјера“, каже Радојичић.

Да ће грађани релативно тешко прихватити ношење маски током боравка у кафићима и кажњавање због неношења, не брине ни министра здравља. Ален Шеранић каже да је ношење маски за сада обавезно.

„У овом тренутку то неће бити регулисано на други начин. Испратићемо како се ствари дешавају на терену, пратићемо епидемиолошку ситуацију, тако да ћемо у складу са свим тим препоручивати даље мјере. У овом тренутку неће бити промјене“, поручује Шеранић.

Обавезно ношење маски на отвореном остаје на снази током трајања ванредног стања, али вјероватно и током трајања ванредне ситуација, поручио је недавно министар здравља Републике Српске.

Једине промјене могуће су за одвијање тренажних процеса, о чему би се требало знати до 18. маја, за када је најављен почетак рада и спортских клубова у Српској.

 

БН ТВ

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Рашид

12.05.2020 18:30

Већих будала од ове власти нема,како да неко пије пиће на тераси ако има маску преко носа и уста?у целој европи само конобари морају имати маске а не гости.они који су заражени,нормално да неће ићи по кафанама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

12.05.2020 18:51

Морају се маске и рукавице продати које је сестриц увезао. Неца ваљда остати без велике зараде.

Name

па морају се продати маске

12.05.2020 19:09

Дали це те казне у фонд солидарности. Уси це нам отпасти од ови маски.

Name

Ре:

12.05.2020 19:14

Прва 4 жаришта су кренула баш из кафана и нису их ширили конобари, него гости. Било је приче да ће кафане бити отворене тек у задњој фази попуштања неких мјера, али испаде да су прво њих отворили. Видјећемо резултате за 10-ак дана.

Name

Ре

12.05.2020 19:53

На суду те казне падају

Name

Министар

12.05.2020 21:46

Апсурдно је казњавати градјане због неносења маски. Маске се морају купити и ако је обавезно да се носе онда би се требале дијелити бесплатно јер има људи који немају ни за хљеб. Ја јесам за носење маски и за казњавање али дрзава мора да обезбеди средство свима бесплатно. Исту глупост су направили са лицним картама. Документ који закон прописује као обавезан морао би бити бесплатан. Ко хоце возацку или пасос нека плати јер то није законска обавеза. Исто вази и за обавезно основно образовање. Обавезно је законом онда дрзава треба да сноси тросак. Апсурдно је и казњавати све градјане истим износом. Цовјек који има милионе неце никада носити маску јер је њему 300 км мање вриједно него пензионеру 3км а обојица могу заразити некога. Казна треба да буде на нивоу мјесецног прихода а за богате и неколико пута веца. Људи који раде у дрзавним слузбама(од цистацица до председника) би требали добијати отказе и дозивотну забрану запосљавања у дрзавној слузби ако прекрсе мјере.

Name

борац

13.05.2020 04:35

Њима се ради о казњавању а сама цорона и не интересује јер ни они не носе маске

Name

Ре Ре

13.05.2020 04:35

На којем суду..??!! Гдје ти овдје видиш суда, гдје закона и гдје права и правда..??!!

Name

Ре Министар

13.05.2020 05:21

Пусти ЛК она се плаца у цитавом свијету, али Додик је 2001.год.кад је склапао договоре о заједницким Лицним Картама обецао да це то, сто нема адресе боравка у њој рјесавати Потврдом која це се издавати у СУП-у у року одмах и неце се никад плацати, једва да је просло десет година, исти одлуцују, а Потврда се цека 24 сата и коста десетак или висе КМ. Скоро као лицна карта, тако да је сувисно и прицати о ЛК. за ДЗ.

Name

Зоки

12.05.2020 18:34

Па код нас у РСој је ванредна ситуација откако је СНСД и њихови коалициони лесинари на власти.Ставили сте казне битанге једне од 100до300 км за неносење маски и дали самовољу код казњавања ове сиротиње ид стране лесинара које плаца.По ком критерију се казна писе одредјеном лицу који неноси маску кад је казна 100 кад 200 кад 300 ,циста самовоља да писе полицајац казну која му се свиди,то нема нигдје.Казна треба да буде за неносење задтитне опреме руку и органа за дисање 100км и тацка,а не мозе овако и онако,зар се на тај нацин пуни будзет и покрива лоповлук?

ОДГОВОРИТЕ
Name

1000КМ

12.05.2020 20:29

Ако будес цутао тада ти иде 100 а ако пригворис е тада ти иде ова од 300.Полиција у РС је добила по 1000КМ.Тацније добили су мотивацију да народ прзе 300 на сат.Ваљо им је Додик право.Нека и гласају за њега.Ја сам одлуцио ове године на изборном мјесту гласацки листиц да спустим на земљу,извадим саламуру и пописам се на листиц.Уредно снимим и поставим на YТ.Зао ми је само сто у октобру нису републицки избори.

Name

Ре

13.05.2020 07:11

Ја не могу да вјерујем да сте толико неинформисани. Постоје фиксне казне и оне у распону, као ова о којој пишете. Суд може изрећи било коју од 100 до 300 КМ, а полицајац мора изрећи ону најмању, која се у року од 8 дана плаћа у дупло мањем износу, значи 50 КМ. Питајте и читајте, прије него што се упуштате у коментаре о нечему што вам није јасно. Закон о прекршајима РС, на примјер.

Name

Ре:

13.05.2020 07:35

Када Вам у Закону стоји санкција од 100-300 КМ, овлаштено лице Вас може казнити САМО са НАЈНИЖЕ прописаном казном. Са казном већом од 100 КМ (у овом случају) Вас може казнити САМО СУД, ако утврди да постоји још отежавајућих околности. Дакле, акО прихватите одговорност, иде најнижа казна и ако ту казну платите у року 8 дана, то је половина од изречене казне. Али, у овим случајевима: НЕ ПОТПИСУЈТЕ ОДГОВОРНОСТ, ВЕЋ ТРАЖИТЕ СУДСКО ОДЛУЧИВАНЕ!!!!

Name

Xx

12.05.2020 18:41

Болесници једни муците народ само да паре зарадите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

12.05.2020 18:43

Нека и треба сиротињу казњавати, власт се свом снагом, и самоодрицањем бори за њих а они тако недисциплиновани и неодговорни. Подуплати казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.05.2020 18:51

˝самоодрицањем бори за њих˝?????????????' Помјери се, ПОВРАЦАМ!

Name

Шоне

12.05.2020 19:27

Ма, цваја увијек пролази, шта се сикирате. Није ово Немачка полиција..

Name

БАЈА

12.05.2020 18:57

морају се продати маске и рукавице из фамилије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел истина

12.05.2020 19:24

Адвокат?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лисо

12.05.2020 19:40

Људи моји да ли је јасно једно,ниједан вирус се не преноси ваздухом,само се преноси са зарежене особе на здраву,ваљда је то свима јасно. Ако би се вирус преносио ваздухом без контакта са зараженом особом,онда би се сви заразили,изадјеш на балкон удахнеш ваздух и заразиш се, јасно није логично....... Чему онда толики притисак на људе који шетају сами ,а неносе маску ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

12.05.2020 19:52

Сиротињо и Богу си теска.

Name

Ре

12.05.2020 20:09

Изивљавање над народом а они који би требали реаговати цуте, и то је јасно свакоме само овој струци која се експонира оцигледно није. Дегени.

Name

Стоп корона вирусу ?

12.05.2020 20:02

Додик и његов сестриц морају маске продавати, а ко не носи и не купи зараде јос висе. Како год ми радили Додик зарадјује.Од плацених казни, те паре иду за маске. Полиција плаца Додику и тако све редом. На крају, зна се ко је епидемијски профитер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

12.05.2020 20:21

Кременовић не може покренути дисциплински поступак, као ни један грађаним Српске, већ може уложити жалбу на рад полицијских службеника. Дисциплински поступак покрећу одговарајуће службе у МУП-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајас

12.05.2020 20:31

ИПАК ЈЕ СВЕ ДО НАРОДА,НАРОД ЈЕ УГЛАВНОМ,ПРИМИТИВАН,ПОЛУПИСМЕН И НАИВАН СА МИСЉУ ДА СУ МУ ДРОТОВИ И ВЛАСТ ПРИЈАТЕЉИ.КАД ВАМ НАПИСУ ПРЕКРСАЈНИ НАЛОГ НЕ ПОТПИСУЈТЕ ГА ВЕЦ ГА ДАЈТЕ У ПИСАРНИЦУ СУДА НА СУДСКО ОДЛУЦИВАЊЕ У РОКУ ОД 8.ДАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тим

12.05.2020 21:24

Полицајца Милоса Лакица наградити јер је учинио нешто што држава није учинила за 15 година! Пс. Он покренуо дисциплински поступак, нема појма о елементарним стварима ко и како може покренути дисциплински поступак у МУП РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шеки

13.05.2020 06:44

Ре Тим, Да требало би га наградити да је и он носио маску а ако није, треба га казнити и суспендовати. По чему се он разликује од грађанина и треба полиција бити примјер...

Name

Бозе помози

12.05.2020 22:06

Какви су они само некакви испрепадани , спласени ,избезумљени , погубљени и збланути. Као да предосецају крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас народа

13.05.2020 05:40

Тако је! А зна ли се ко је Дарко Кременовић???

Name

Момир

13.05.2020 07:05

Адвокат који се добро слизао са резимом а изгледа да је сад пукла тиква у подјели плијена

Name

Ре

13.05.2020 07:14

Ма изгледа да ти изгледаш опако, па се боје тебе.

Name

Наташа

13.05.2020 04:32

Срам их било!! Доста је више малтретирања овог народа! Стрпајте нас све у затворе и готово, јер новца више немамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

цекај

13.05.2020 04:36

Па сесриц продаје Маске ако оцемо да се ријесимо маски морамо купити по бар 10 комада кад нестане мијењају закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

13.05.2020 05:11

па министар наредијо да за припаднике муп невази а застита против короне вази само за боранију исто невазе мјере за носијоце црвене картице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

13.05.2020 07:50

Жао ми Лакића,попушиће отказ ни крив ни дужан.На тврдо је ударио.Кременовић,кум од Петковића,приправници од покојног Микеша,а сада узданице и нове снаге Стевандића. Кола су се ломила увијек гдје су најтања.Видјећемо шта ће бити или неће бити ништа,остаје опција договора пре суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

13.05.2020 11:29

Онда хајде да на изборима сви гласамо за Станивуковица... а ови досадасњи на депонију, гдје им је и мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огњен

13.05.2020 13:20

Треба казњавати,засто би неко носио а неко се правио мангуп и неце да носи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

13.05.2020 14:03

Морамо бити свјесни да унутар мупа постоје двије струје. Одговорни полицајци којих је јако мало и добро организована криминална група полицајаца који пљачкају и убијају. ( част изузетцима којих још увијек има )

ОДГОВОРИТЕ