УЕФА саопштила лоше вести по Црвену Звезду

Европска кућа фудбала (УЕФА) демантовала је наводе да ће скратити квалификације за своја такмичења.

Фудбал 12.05.2020 | 12:07
УЕФА саопштила лоше вести по Црвену Звезду

Медији су пренели да ће се наредне сезоне у квалификацијама за Лигу шампиона и Лигу Европе играти само плеј-оф рунда.

Управно фудбалско тело Европе истиче да прати ситуацију која је настала због пандемије корона вируса.

"УЕФА никада није разматрала да шампионе националних првенстава ускрати прилике да се квалификују у групну фазу Лиге шампиона путем терена. УЕФА жели да појасни да тренутно само прати напредак ситуације и потенцијални ударац који ће она имати на формат квалификација за такмичења наредне године. До данас, никакве опције нису разматране о промени формата квалификација за европска клупска такмичења", наводи се у саопштењу УЕФА.

Прво коло квалификација за ЛШ наредне сезоне ланирано је за 23. јун, али биће померено после 29. августа, када УЕФА планира да одржи финале овосезонског издања такмичења у Истанбулу.

На основу идеје коју су претходно пренели медији, извесни шампион Србије Црвена звезда би био на корак од пласмана у Лигу шампиона, али то, како ствари за сада стоје, неће бити случај.

Тренутни план је да се наредна сезона (2020/21) заврши према плановима, у мају, како би се неометано одиграло Европско првенство које је одложено за наредну годину.

"Савези су у обавези да до 20. јула доставе списак клубова у квалификацијама, реч је о земљама између 16. и 55. места на листи УЕФА. Прва рунда би почела 28. јула, Црвена звезда би стартовала од друге 11. августа. Борба за пласман у Лигу шампиона завршила би се тек крајем септембра, а прелазни рок трајао до 1. октобра. То је план А. Уколико, због здравствених и организационих околности, лиге не успеју да се заврше до 20. јула, даће се нови рок до 3. августа. Може да се догоди ситуација да одређене државе не дозвољавају играње утакмица на њиховој територији до појединих датума. Онда би на снагу ступила варијанта игре на неутралним теренима, где може да се путује", објаснио је директор Звезде Звездан Терзић у изјави за "Спортски журнал".

Постоји још један план, који би искључивао реванше у квалификационим рундама.

"То ће бити на снази уколико се може путовати у све земље из којих су клубови, а касно се заврше првенства. То би утицало на календар квалификација, домаћини би били клубови са јачим коефицијентима. Разрађују се многе опције, које су условљене здравственом ситуацијом, политичким одлукама, укидањем забране авионских летова".

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар