Хризостом искључив: Након мисе, наши односи неће бити исти!

Из Митрополије дабробосанске поручили су да се "довођењем Блеибурга" у Сарајево трајно затварају врата сарадње и свих односа ове митрополије са Надбискупијом врхбосанском, те лично његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома са кардиналом Винком Пуљићем

Република Српска 11.05.2020 | 15:00
Хризостом искључив: Након мисе, наши односи неће бити исти!

Митрополит Хризостом рекао је Срни да се у Митрополији осјећају издано и да им је жао.

"Надали смо се да можемо кренути путем заједништва. Како ићи заједно? Ја на Стари Брод на Дрини да плачем и оплакујем жртве (Јуре) Францетића, а кардинал доводи Блеибург у Сарајево. Е, па то не иде заједно! Нема више ни молитвених осмина за јединство хришћана, нити било каквих других односа", поручио је митрополит Хризостом.

Поводом најаве да ће 16. маја кардинал Винко Пуљић у сарајевској катедрали предводити мису за убијене у Блеибургу, митрополит дабробосански Хризостом је истакао да је то крајње забрињавајуће.

"Миса није служена на Ускрс, а, гле, за Блеибург може и треба. Извитоперене вриједности! Зар је ово могуће у једној цркви?", упитао је митрополит дабробосански.

Он је додао да не разумије чему служи "довођење Блеибурга" у Сарајево.

"Добру? Не! Злу, бојимо се!", навео је митрополит Хризостом.

Кардинал Пуљић рекао је раније да су му бискупи двије бискупске конференције дали мандат да предводи комеморацију за жртве блајбуршког крсног пута, као и свих других жртава рата, што је и прихватио.

Годинама уназад, комеморације на Блајбуршком пољу у Аустрији, на којима редовно присуствује по неколико хиљада људи, изазивале су бројне контроверзе. Док је за једне то одавање почасти убијеним цивилима и војницима такозване Независне државе Хрватске, за друге је највећи фашистички скуп у Европи.

(Срна/БН)