Нових 19 случајева заразе вирусом корона у Републици Српској

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је тестирање 572 лабораторијска узорка, а нови вирус корона (САРС-ЦоВ-2) потврђен је код још 19 особа у Републици Српској.

Република Српска 10.05.2020 | 09:58
Нових 19 случајева заразе вирусом корона у Републици Српској

Ријеч је о 11 особа мушког и осам женског пола. Четири особе мушког пола су млађе животне доби, четири средње и три старије животне доби. Двије особе женског пола су млађе животне доби, пет средње и једна старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта пет особа је из Гацка, по три особе су из Добоја, Градишке и Лакташа, двије особе су из Бањалуке, и по једна из Приједора, Теслића и Дервенте.

Укупно 15 особа је навело контакт са позитивним лицима, док остали нису могли да наведу јасну епидемиолошку везу.

У оквиру активног надзора, у протекла 24 часа, тестирано је још 58 здравствених радника из Бањалуке, Кнежева, Приједора, Бијељине, Градишке, Теслића, Добоја, Брода, Вишеграда, Фоче, Пала, Братунца, Челинца, Невесиња, Гацка, Требиња и Зворника а нови вирус корона потврђен је код једне докторице из Болнице у Градишци и једне медицинске сестре из Приједора.

У посљедња 24 часа тестирано је и још 11 особа које раде и бораве у домовима за старија лица, 14 републичких инспектора и 145 особа из локалних карантина или објеката за изолацију. Сви ови узорци су негативни на нови вирус корона (САРС-ЦоВ-2).

До сада је у Републици Српској потврђено 1.105 случајева вируса корона, а опоравило се 455 особа. Од посљедица ЦОВИД 19 преминуло је 69 особа (у протекла 24 сата у Универзитетском клиничком центру Републике Српске преминуо је и један пацијент из Брчко дистрикта).

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (САРС-ЦоВ-2) тестирано укупно 17.720 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 136 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу ЦОВИД 19 хоспитализовано су 42 пацијената теже клиничке слике, док су у изолацији три пацијената.

Код четири пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а једна особа је на неинванзивном моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) су 24 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) су 62 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је 57 пацијената са ЦОВИД 19 обољењем, у Општој болници Требиње девет особа, у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву двије, у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору седам пацијената и у Универзитетској болници у Фочи шест пацијената. 

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме ЦОВИД-а 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налазе се 201 особа, и по двије особе у Студентском дому у Требињу и Дому ученика у Бијељини.

У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа. У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 4.030 особа, а надзор је завршен код 25.342 особе.

На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушле су укупно 250 особа, 231 особа је изашла из карантина и упућена у локалне карантине у општинама, а тренутно се у карантинима на седам граничних прелаза налази укупно 30 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

БН ТВ 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Сонy ПС

10.05.2020 10:15

Опет се задња цифра заврсава на 9. Некако ми се цесто она појављује. Да неко не кривотвори резаултате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кĺошарац са Томпусом

10.05.2020 10:20

Полицијски час мртва стража!Само са дугим цјевима полиција на улицу истјерати и она два деспота ако могу упалити уопште па ожежи по корони а народ који нос промоли удри по џепу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Штовић

10.05.2020 10:31

Треба послати инспекцију у Фочу. Има 100 пута више заражених. Фоча је велико жариште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.05.2020 10:42

Сто Фоча?

Name

Сврха

10.05.2020 10:33

Чему служе мјере које је донијела власт, а посебно чему служи укидање или ублажавање истих. Након више од два мјесеца и даље нови заражени и мртви. Власт и даље тврди да контролише ствар, док се јављају гласови разума који говоре да није није под контролом. Очигледно је власт препустила ствар стихији. Сви ми јако добро знамо да велики број грађана неће поштовати мјере, неки намјерно, а неки неће издржати притисак који већ дуго траје. ВИрус није попустио пред повишеним температурама, а број контаката ће тек бити повећан у наредном периоду због отварања угоститељских објеката. Шта треба да се деси да би грађани схватили да ово није прави пут и да ће посљедице сносити недужни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2020 11:04

Биће Јова барова!

Name

Цињеница

10.05.2020 11:14

Вирус је ту, а ти мозес да бирас да зивис зивот као сви нормални људи у свијету или да се уцахурис у својз собу и цекас судњи дан...на теби је, а ако си мислио да це се пускама и полицијским цасом несто постици у борби против вируса, онда си добро насјео на политицка подметања. Вируса је на милионе и ту су вец хиљадама година, од кад је свијета и вијека...

Name

Тхе Енд

10.05.2020 10:44

Так сада долази абсолутни колапс изазван цовидом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пандемија лази

10.05.2020 12:59

Лаз,страх,манипулација је одлична ствар,лако је манипулисати масом хипнотисаном људи која дане проводи блејањем гледајуци спорт,талк соу, фарме,парове,серије,фудбал,блејуци на фејсбуку.Сви ти садрзаји су направљени да заглупљују масе и да при том се енормно богате творци зла тј.глобалисти.Кад погледам људе са маскама и рукавицама видим да им пројекат успијева....

ОДГОВОРИТЕ