Вирус корона и кућни љубимци

Доба короне донијело је и да природа живне, када је друштво утихнуло. Док је више од двије милијарде људи дане проводило у изолацији, а градови заспали, животињски свијет се пробудио.

Република Српска 09.05.2020 | 12:25
Вирус корона и кућни љубимци

Ветеринарске службе у Бијељини раде упркос ванредном стању, уз мјере заштите и редукован број запослених. Радно вријеме Ветеринарске станице враћено је на старо, а цјелодневна дежурства су организована и током пандемије за хитне случајеве.

Ветеринари кажу да се током епидемије вируса корона живот на фармама није промијенио, нити зауставио, те да је ситуација сасвим стабилна, уз предузете мјере заштите.

“Те мјере су се прије свега односиле на рестрикцију радног времена које је било скраћено, те се радило по смјенама. Уведена је обавезна заштитна опрема, маске, рукавице, наравно појачана је дезинфекција радног простора и површина, као и прибора и дата препорука власницима, превасходно кућних љубимаца да све термине закажу телефонски да би се избјегле гужве и одржала социјална дистанца,” каже Дејан Ђмура, в.д. директора Ветеринарске станице у Бијељини .

Од 04. маја радно вријеме је враћено на стари режим, уз поштовање мјера. Ђмура наглашава да ветеринарима који свакодневно раде са животињама нису непознаница вируси корона, као што је ковид сарс један и два и слични, код телади и паса.

“Корона вирус није стран у ветеринарској медицини. Присутан је у болестима као што су трансмисивни гастроентеритиси свиња, пнеумотропни вируси пацова, хепатични вируси мишева, бронхитиси живине. Ови вируси су обично тропни за дигестивни тракт, односно за цријевне ресице и изазивају дијареје. У комбинацији су још са неким вирусима. Међутим, то није тај вирус, најновији, који је, ето мутирао у ковид-19. А, да ли смо отпорни? Још не знам да је било неких проблема код неких колега,” мало се и нашалио в.д. директора.

И пандемија вируса корона је показала добробити живота са кућним љубимцима.

“Пошто и ја имам два кућна љубимца који живе са нама у кући, превасходно се човјек, што је сасвим нормално, уплаши да нису можда да кућни љубимци потенцијални преносиоци новог вируса? Захваљујући, ипак, доступности информацијама, сазнало се да нису потенцијално опасни преносиоци на људе. Онда су све што се дешава и власници лакше прихватили. Можда су ти љубимци, бар на неки начин донијели олакшање, обзиром да је и у току трајања полицијског часа било дозвољено изводити их у шетњу, а шетња је свакако добро дошла. Дефинитивно се испоставило да су ти кућни љубимци имали благотворан утицај, у оваквом стању на своје власнике,” поручује Дејан Ђмура.

Доба короне донијело је и да је природа живнула, када је друштво утихнуло. Док је више од двије милијарде људи дане проводило у изолацији, на своје долазе животиње. Градови су заспали, а животињски свијет се пробудио.

“Буди се природа, дефинитивно смо ми највећа деструкција за планету Земљу, од загађења до истрјебљења, то се и сада показује. Али планета се брзо опорави, што значи да може и без нас да иде,” кроз осмијех закључује в.д. директора бијељинске Ветеринарске станице.

Постоји и мишљење, које није научно доказано, да су људи који бораве у близини паса и телади отпорнији на вирус корона.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ма да

09.05.2020 10:48

Нису никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

09.05.2020 10:58

Мени кућни љубимци, ти пси и мачке, личе на четку за вирусе, покупе све по парковима а онда унесу у кућу. Идиоти, дјецу што не радјају и праве

ОДГОВОРИТЕ
Name

И зивотиње

09.05.2020 12:08

Не зиве природним зивотом. Свака куца гдје су куцни љубимци има јако непријатан мирис,то обицно настојw да уклоне јаким дезодорансима,а бактерије и вируси и остало.... посебна прица....

Name

Ре

09.05.2020 12:39

Вредјас људе и јос им одредјујес ста це да раде. Срам те било. Гледај своја посла и немој да мрзис.

Name

Безобразан си

09.05.2020 14:30

Дјеца се радјају из љубави и зеље да неког одгајас, а не реда ради. Људи који радјају дјецу јер им околина тако наредјује, теско могу бити добри родитељи и прузити дјетету све сто му је потребно.Осим тога, Имати куцног љубимца не знаци немати дјецу. И Ко си ти да неком одлуцујес како це зивјети, ста умисљас да си?

Name

ре РЕ и Безобразан си

09.05.2020 19:16

Ви сте будалетине, природно станиште животињама није кућа или стан, и они попут слијепих мишева имају своје вирусе који у контакту са људима могу мутират, а за корону по парковима су сундјери, дјецу радјајте а животиње ослоботе ропства и пустите у природу

Name

09.05.2020 11:13

Висе раде ветеринари од доктора у бјељинској болници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Хм и њему слицне

10.05.2020 09:35

Одувијек и свуда на свијету је било куцних љумимаца. Постоје само људи који не воле ни себе ни друге па самим тиме и зивотиње. Љубимци никада нису имали везе с тим хоце ли неко имати дјеце или не. Ти си неки огороцнени и јадни цовјек, без емоција.