Вирус корона подигао тржиште дуванских производа

Ситуација изазвана појавом вируса корона у БиХ негативно је утицала на бројне привредне гране, али не и на промет цигарета и осталих дуванских производа, већ он, заправо, биљежи раст.

Босна и Херцеговина 09.05.2020 | 09:20
Вирус корона подигао тржиште дуванских производа

Како нам је потврђено, у марту ове године, Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ издала је акцизне маркице за цигарете и дуван укупне вриједности 134,7 милиона КМ, док је вриједност у истом мјесецу прошле године износила много мање, односно 92,2 милиона КМ.

За сада је тешко рећи шта је утицало на пораст потражње за цигаретама, али се претпоставља да су пушачи правили залихе.

"У Републици Српској пуши око 30 одсто људи. Вјероватно су људи куповали цигарете како би имали резерве. За бројке не знам, али ако су такве, једино што је логично јесте да су људи у карантину, односно нису излазили напоље, те да су накуповали цигарета као што је то случај и са брашном, тоалет папиром и слично", рекао је за "Независне" Дарко Марковић, национални координатор за контролу дувана РС.

Већ седмицама се, подсјетимо, појављују полемике односно опречна мишљења о томе како цигарете утичу на пушаче у смислу опасности од вируса корона. Судећи према Марковићевим ријечима, од цигарета се ни у новонасталој ситуацији не може очекивати позитиван ефекат. Напротив.

"Прве информације из Кине, али и из ЕУ, говоре да су људи који су пушачи у повећаном ризику да добију напад вируса корона, јер имају слабији имунитет. Пошто су им плућа оштећена пушењем, то лако, нажалост, заврши трагичним исходом. Такве су информације биле. Прије пар дана сам прочитао и истраживање да је код пушача смањена учесталост појаве вируса, у шта не вјерујем. Мислим да је то истраживање наручено", навео је Марковић.

Сигурно је да су се у првим седмицама марта стварале залихе, али је сигурно и да се више пуши када смо код својих кућа, него на радним мјестима, поручују из удружења за заштиту потрошача.

"Много људи сад није на послу и немају то ограничење које су можда имали на радном мјесту. Ви када радите у фабрици за машином, засигурно не можете на сваких десет минута излазити да запалите цигарету. Многи нису радили, били су код кућа, гдје се испијају кафе, па је и потрошња цигарета већа", рекла нам је Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

Иначе, како нам је потврдио Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ, за три мјесеца 2020, када је ријеч о цигаретама и дувану, издате су акцизне маркице на укупан износ од око 325,6 милиона марака, а у првом кварталу прошле године забиљежен је износ од око 277,6 милиона КМ.

(Независне)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Малеена

09.05.2020 07:32

Ко воли нек изволи. Или од цигаре или од короне или као овог горе сто уби авион на писти , од нецег се и умријети мора. То је једина ствар на свијету која ама бас свакога стигне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Први вирус

09.05.2020 07:48

Је откривен у духану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

09.05.2020 10:12

Прије ће бити да је у твојој глави.

Name

Глобално

09.05.2020 13:08

Је само 5% умрло од короне (који су тестирани) и који су били пушачи.

Name

Земљо профундај се!

09.05.2020 07:52

Људи били у кући, пушили од муке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДМ

09.05.2020 07:53

Васа статистика у свему равна нули.Црно трзисте цвјета од улице до трговацки ланаца сто је власт И сама признала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

09.05.2020 08:59

Људи себи купили више због кризе, Корона прекинула црно тржиште, а и режиму је било теже достављати цигаре на црно тржиште, било је теже доћи до резаног дувана, а и народ је више пушио из досаде и муке. Сад ће вам тек ПДВ поп...ти! Дабогда вам излапио сав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

09.05.2020 09:13

Још један од доказа да смо попушили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

09.05.2020 10:10

Вратила се силна дијаспора, па пунђуре и они с нама. То нико не помиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

До.и

09.05.2020 13:07

Ја престанем,ал кад видим додика,запалим три одједном!Цоек ми се смуцио и глас и стас и оно његово колање сноге на ногу кад баљезга!Бозе узми мене ил њега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала

09.05.2020 16:34

Све мање продавнице у Републици Српској продају цигарете без маркице и резани дуван.Инспекција не ради ништа јер да хоће сваки тржишни инспектор кад удје у продавнице може то наћи.Крију испод пултова, по магацинима.Али наредба је да се то не тражи јер неко у врху државе руководи продајом тих цигарета и дувана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дигит

11.05.2020 07:07

Ствар избора хоћете ли пушити или не, исто као и са алкохолом. Оно што упада у очи је продаја резаног дувана и цигарета без маркица. Резани дуван продају произвођачи локалним препродавачима који га продају на мало по дуплој цијени. Откупна цијена коју државна предузећа плаћају произвођачима је од 3 до 4км. Волио бих да ми неко од струке објасни гдје је та разлика од откупне цијене сувог дувана до готовог производа!? -откупна цијена 3-4км по кг -кутија цигарета око 5км , од једног кг дувана направи се 50-ак кутија Нема те економске рачунице трошкова производње да оправда барем 70 пута вишу цијену. Да не говоримо о исплативости производње дувана када је килограм дувана тако јефтин на откупним станицама.

ОДГОВОРИТЕ