Нелсон: Корупција у овом тренутку односи животе

Амерички амбасадор у Босни и Херцеговини Ерик Нелсон у интервјуу за Глас Америке говорио је о помоћи САД-а упућеној БиХ у борби против корона вируса, будућности односа између двије земље, корупцији, као и о развојним, културним и медијским програмима.

Босна и Херцеговина 08.05.2020 | 11:17
Нелсон: Корупција у овом тренутку односи животе

ВОА: САД су упутиле помоћ БиХ усмјерену ка јачању капацитета у борби против ЦОВИД-19. Гдје је конкретно усмјерена и у чије руке је отишла америчка помоћ?

Нелсон: Ми већ 25 година имамо снажан партнерски однос са БиХ, ми смо инвестирали двије миљарде долара у изградњу капацитета ове земље. Што се тиче помоћи, усмјерене на одговор на ЦОВИД-19, ми смо доставили хитне материјале од наше војске, а онда смо се окренули УСАИД-у и на тај начин остварили нову новчану помоћ од Wашингтона у износу од 1,2 милиона долара за здравствене потребе, затим пола милиона долара да се у партнерству са ИОМ-ом отвори прихватни центар.

Такође смо послали приједлоге економског одговора на кризу у Wашингтон. Економски одговор, као и опоравак ће овдје бити велики изазов. Многе земље трпе економске губитке усљед пандемије, много људи је остало без посла, економије ће се морати томе прилагођавати.

Ми се фокусирамо на природу програма у сарадњи са ММФ-ом и на услове који се морају испунити да се то оствари. Нема више времена за изговоре, врло је важно да се прихвате реформе да би се могло кренути напријед.

ВОА: Да ли ће постојати конкретни фондови за ревитализацију малих и средњих бизниса који су претрпјели највеће губитке, јер су управо они гаранција стварне демократије?

Нелсон: Потпуно се слажем, развој стварне економије овдје је од велике важности, креирање већег простора за мале и средње бизнисе који ће креирати радна мјеста је од кључне важности за просперитет ове земље.

Велики дио наших програма се и фокусира на њих, као и промовирање жена подузетница, као и охрабривање дијаспоре да се врате и отворе властите бизнисе. Такав приступ је изврсна инвестиција.

И док развијамо програме помоћи у оквиру социо-економских реформи на којима радимо са Европском унијом и другим партнерима, фокусирамо се на државне фирме које су нажалост велики економски терет, њима се лоше управља, нису транспарентне, и много новаца се тако расипа.

ВОА: Свака криза је изврсна прилика за опортунисте да злоупотријебе ситуацију у властиту корист. Шта је у том смислу алармантно у БиХ?

Нелсон: Јасно нам је да се сваки пут кад дође то хитних јавних набавки креира и могућност злоупотреба и профитерства, и то је заиста трагично. Корупција у нормалним условима односи новац, корупција у овом тренутку односи животе.

Јако је битно да се на такве ствари обраћа пажња и одлично је да смо видјели да се новинари и медији баве овим питањима. Да се тужитељи баве овим случајевима. Ми окупљамо тужиоце и Агенцију за јавне набавке да разговарају о томе на шта треба посебно пазити. Неупитно је да ће профитери користити овакве ситуације, питање је да ли ће они бити адекватно кажњени.

Врло блиско сарађујемо са тужиоцима који раде у том правцу. Истакао бих да је управо ово изврсно вријеме за подсјетити се колико је важна транспарентност управљања. Врло је битно да та транспарентност постоји док стиже ова помоћ, тако да људи знају тачно гдје иде и на који ће начин тачно бити искориштена.

ВОА: Споменули сте да новинари прате корупцију, што нимало није лако у БиХ, поготово у вријеме када економска ситуација постаје све лошија, те и ријетки независни медији отпуштају новинаре. Да ли ће САД наставити да подржавају развој независних медија у БиХ?

Нелсон: САД и УСАИД ће наставити да инвестирају ове врло важне активности и подржавају слободне медије и новинаре. У недјељу смо управо обиљежили Дан слободе медија. Врло је битно у овом тренутку осврнути се на којем се мјесту налази БиХ када је у питању слобода медија. Овдје је велики изазов оперирати као независни медиј и то ће свакако бити на дневном реду док будемо планирали даљњу помоћ.

ВОА: Један од видова сарадње који је изванредно успјешан је била међународна размјена, програми као сто су стипендије Фулбригхт, Међународни програм лидера, и други, јер се учесници враћају у БиХ и заиста значајно доприносе БиХ знањима и пословним везама и искуствима стеченим у САД-у.

Нелсон: Ја те програме описујем као најбољу инвестицију америчких пореских обвезника. У 25 година сарадње, 4.000 људи је похађало наше званичне програме размјене. Сви ти програми од учесника захтијевају да се врате у БиХ и примијене оно сто су научили у САД-у и допринесу напретку своје земље.

То су врло важне инвестиције, и ми ћемо наставити да инвестирамо јер оне доносе резултате, проширују наше партнерство са БиХ и изврсна су прилика за људе да разумију срж САД-а. Имамо снажну подршку на Цапитол Хиллу за ове програме. Сада у овој ситуацији смо се морали побринути да су сви учесници безбједни, те да оне из САД-а безбједно вратимо њиховим обитељима у БиХ, а америчке учеснике вратимо из БиХ њиховим обитељима у САД. И то смо успјели урадити.

Сада покушавамо да планирамо како да програме наставимо без превеликог одлагања, и такође истражујемо како се може уградити и више дигиталних ангажмана у ове програме размјене. Када видимо да сада најпрестижнији универзитети нуде онлине наставу, и због тренутне ситуације, схватамо да можемо имати више онлине садржаја, и тако се прилагођавамо за сада. У будућности ћемо наставити да инвестирамо у те програме.

ВОА: Фондови за културу и умјетност, у тешким временима, као што је сада случај, упркос њиховом утицаја на квалитет живота и процес исцјељења, су први који се укидају. Да ли ћете ви наставити подршку овом важном сегменту као сто сте то и до сада чинили?

Нелсон: Да, ми имамо специјални фонд који се зове Амбасадор фонд за очување културе, који до сада био врло успјешан. Недавно смо инвестирали милион долара у Земаљски музеј, управо смо дали неповратни кредит Музеју модерне умјетности у Бања Луци, и наставићемо напоре у том правцу.

Умјетност и култура су јако битне за развој земље и нације, за исцјељење и помирење али и као начин да грађани замисле бољу будућност. 

(Патриа)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Посматрач

08.05.2020 09:39

Дајте мало пара мафији, ви сте један од главних спонзора да се одрже на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

08.05.2020 10:01

Ко даје новац "нашим политичарима" да остану и опстану на власти? Зна се, Запад!

Name

ре

08.05.2020 10:03

Глодари све оглодасе немани похлепне,имац кад искијавати похлепу јадници

Name

Ре

08.05.2020 11:50

Имате ви лове, помпзите ову мафију да остане још који мјесец на власти. Ј.... вам м....!

Name

Ре

08.05.2020 13:07

Носите се и ви и вас новац, а посебно васи политицари и тузиоци, судије и остала неспособна багра коју сте овдје намонтирали. Да вас није било ми би и дан данас били цестита и призната дрзава у свијету. Фуј, огавни сте. Ставите дудука и његове на црну листу и он након тога јос богатији и бахатији. Мрс, бре у материну

Name

пут у европу

08.05.2020 09:39

Је пут прво,три босанска лидера уптити у затвор па онда настојати да БИХ иде у европу,јер они добро знају ако БИХ иде у европу они иду у затворзато се опиру и никад сњима неце у ЕУ БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

08.05.2020 10:11

А сто ти неби исао у затвор, пусти ти насе лидере, ми смо њих демократски изабрали.

Name

Бањалучанин

08.05.2020 09:45

Ма дај молим те, немој да нас фарбаш. Корупција односи животе а у Америци милион заражених и десетине мртвих. Немојте молим вас, нисмо умоболни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.05.2020 12:39

Јесмо, јесмо.

Name

Радован

08.05.2020 09:45

Ништа багри не дајте па макар сви поцркали свакако то народ неће видјети обичних тестова нема а сви помогли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

08.05.2020 09:47

Ух како овај лаже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е МОЈ АМБАСАДОРЕ

08.05.2020 10:14

Мораш бити свјестан да не вриједи сипати у буре без дна , ако знаш шта је то , онда ти је све јасно . Тако на овим просторима функционишу буџети и којекакви фондави , иста екипа пељуши буџете ево пуних двадесетак година , а ви и даље упумпавате то буре без дна . Они и у овој еxтремној ситуацији користе прилику како што више заграбити , док је народ затворен у куће , они користе прилику да што више ојаде буџет и већ се припремају за куповину гласова .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоча

08.05.2020 10:22

Посјетитите мог директора Синишу Гољанина перјаница Фочанског СНСД_а узеће вам и паре зато што ће вас примити.А за запослење морате дати 15.000 км ако хоћете да будете чувар,18.000 км да радите у управној згради!!Живио нам СНСД_е и Додик!

Name

Док Холидеј

08.05.2020 10:50

ПА ОВИ НА ВЛАСТИ БИ ВОЛЕЛИ ДА БИХ СРАВНИ ЗЕМЉОТРЕС Е КОЈЕ БИ ТУ ПАРЕ ЛЕГЛЕ САМО МИЛЕ ТО НЕБИ ИЗДРЖАО.

Name

АТЛАНТИДА

08.05.2020 10:33

Веома је компликована часа политика била са Запада,али је постала веома прозирна у задње време.Инвестирали сте сигурно до сада велике новце и је познато.Сада се правите да новци ницмсу никада утрошени где је требало.Па ви,уствари,одржавати и подржавати "елиту на властити својих интереса.Брзо би ви затворили славину да кроз све то не остварујете своје интересе.Колико је вама стало до развоја БиХ,стандарду људи у овој наплаћено држави!Нимало!И врапци на грани више знају да су садашњи лидери у Бих васа купљена роба,где ви имате политицке интересе,а "елита"огризла у отимацину стољећа.Умјесто да их "искораци сте ти,који их држи на власти!Народу је више преко главе и њих,наравно и вас који сте од њих створили пљацкаске монструме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тапија

08.05.2020 10:46

Народи у БиХ су својим драгим вођама на изборима дали дозволу да краду и тапију на украдено. Зато нека се нико не мијеса у нас мјесовити брак корупције, поданиства и садомазохизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

08.05.2020 10:56

Добро збори,знаци Америка је корумпирана,највисе мртвих

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛИ

08.05.2020 11:38

ТО ШТО СТЕ УРАДИЛИ, ПРОФИТИРАЛИ СУ ВЛАСТОДРЖЦИ. ГДЈЕ ЈЕ ВЛАДАВИНА ПРАВА, СТВАРНА БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ, ГДЈЕ ЈЕ ПОМОЋ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ И СМАЊЕЊЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ, ПОВЕЋАЊЕ ЖИВОТНОГ СТАНДАРДА, ИТД. ИТД?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикенце

08.05.2020 15:58

Ево ста нас цека у будуцности. Ова богата гамад су поцела да се играју са нама. Погледајте филм коријени кунта кинте и сурвивинг тхе гаме гдје умјесто зивотиње лове цовјека. Е то се спрема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не мој бе да к....

09.05.2020 19:15

Ви подрзавате корупцију за то сто неконтролисте ула гања истог новца то је проблем милиони проневјерени а нико није одговарао дајте молим вас онда бар за суите. То сто ви казете знамо сви ми у БиХ.ви сте радили И реорганизацију правосудја а знамо какво је .....!!!!

ОДГОВОРИТЕ