Постоји око 200 типова вируса, тешко ће преживјети врућине!

"Чињеница је да опада активност вируса, мислим да за две до три недеље неће бити нових случајева и онда ће наравно бити проглашен крај епидемије. Преко лета вероватно вируса неће бити, тако да смо мирни до јесени", рекао је за ТВ Пинк проф. др Бранимир Несторовић, пулмолог.

Србија 08.05.2020 | 07:13
Постоји око 200 типова вируса, тешко ће преживјети врућине!

Он се осврнуо и на земље које су, како је рекао, при крају епидемије корона вируса.

- Ако погледате Аустрију или Словенију, они имају дан - два нула, па један или два. То је питање процене, слободна судијска процена. По књигама, да би био проглашен крај епидемије мора да прође двоструки инкубациони период, то је 28 дана без нових случајева.

То је дефинитивно предуго. Отприлике неких седам дана, ако имамо један-два случаја дневно, тада је крај. Овде је проблематично што има огроман број оних који су позитивни, а имају лаку клиничку слику или немају клиничку слику. Данас је питање шта уопште значи ако добијете позитиван тест код неког ко није нешто нарочито болестан - рекао је др Несторовић.

"Сада следи лепи део - расправа о попуштању мера"

Он је нагласио да има пуно питања која су неразјашњена, али да је то сада "лепи део".

- Кад се ми свађамо којом брзином да попуштамо мере. Онај први део је био гадан, када је почињала епидемија. Сада је лепо што постоје неслагања око тога којом брзином треба да се попуштају мере. Сад је акценат на личној одговорности. Дакле, свако треба да процени колико је угрожен и колико ће да спроводи те мере - објаснио је пулмолог. 

Висока температура и вирус

На питање да ли се може процењивати како ће крајем јула изгледати како ће изгледати могућност туристичких путовања, он је рекао да нема много шансе да ће вируса бити преко лета.

- Од 1. јула је потпуно немогуће да вируса буде. Овај вирус, по свим експериментима, на директном сунцу око минут и по може да опстане. А када је висока температура више од 30 степени Целзијуса, у сенци је негде око 18 минута отприлике. То су неке процене.

Тако да се тешко може веровати да он може да преживи, на пример у Грчкој када уме да буде и више од 40 степени. Према томе, то је сад више питање како ће државе регулисати прелазак граница, да ли ће све бити укинуто, да ће се путовати као раније или ће се тражити тестови. То је питање које није у нашем домену и свака земља ће проценити.

Ако Северна Македонија, рецимо, буде тражила тест на границама број путовања у Грчку ће се смањити, зато што је то компликовано. Дакле, 99 одсто преко лета вируса неће бити, било би велико изненађење да се епидемија настави преко лета. Мислим да нико о томе не размишља - објаснио је Несторовић.

Да ли ће се вирус вратити са јужне хемисфере на јесен?

Мутације вируса и резултати светских студија

Осврнуо се и на истраживања која су већ почела у Србији, али и на светске студије о вирусу.

- Од тих резултата се очекује да видимо колико је људи прележало вирус. Прекључе су објављени резултати немачке студије из Хајнсберга. Тамо је прво почела епидемија у Немачкој и зову га "немачки Вухан".

Тамо је једна група вирусолога из Универзитета у Бону радила истраживање. Објавили су да је тамо још почетком априла око 50 одсто људи имало позитивна антитела, да је већ прележало. Њихова процена је да на сваког инфицираног иде 10 пута више инфицираних.

Подаци из Калифорније говоре да је чак и више, да на сваког позитивног има 50 пута више инфицираних, а у Чикагу је обљављено да је 30 одсто. Антитела показују само да ли сте прележали вирус, не штите толико много. Рецимо, у Француској код средњошколаца су рађени лимфоцитни тестови, јер лимфоцити убијају ове инфициране ћелије, и више од 60 одсто младих је било већ инфицирано.

Дакле, план је да видимо где се ми налазимо. Ако би тај други талас био, тешко да може да буде пре децембра, јер сезона корона вируса је децембар-април - рекао је Несторовић. 

Овај вирус, каже он, има више од 200 мутација. Али његове битне особине попут отпорности на високу температуру и ултравиолетне знаке, то се не мења, док се мења инфективност.

- Огромна студија која је завршена прошле недеље, која је обухватила 116 земаља, показала је да висока влажност и висока температура убијају вирус доста брзо - подвукао је.

"У Италији су била два вируса, један јачег, а други слабијег интензитета"

На питање да ли је човечанство близу вакцине, професор Несторовић је одгично одговорио.

О лековима који помажу у лечењу короне

Др Несторовић је рекао да је холоркин, лек који се давао оболелим од короне, деловао.

- То је била нека терапија на почетку. Група из Француске је допунила своје студије. Они имају око 1.000 пацијената и резултати су врло импресивни. Наравно, имате лек који кошта неколико евра, то је хидроксихлорокин који је прастари лек, имате ремдесивир који кошта више стотина долара, тако да је то и политичко и новчано питање.

Рецимо, Доналд Трамп је рекао да им не треба вакцина ако имају хлорокин. Онда су други реаговали, јер неко производи вакцине и лекове и његов интерес је другачији. Тако да је то сад постало политичка прича. Ми смо добро прошли кроз ову епидемију, немамо неке велике проблеме - рекао је Несторовић.

"Велика Британија ће имати највећу смртност, ми смо добро прошли"

Он је подсетио да је епидемијска крива на силазној путањи, те да је Велика Британија најгоре прошла.

- То ће бити земља која ће имати проценуално највећу смртност. Следи САД, а и Русија је сада постала мало проблем. Ако упоредите Србију са другима, ми смо прошли добро. Белгија, на пример, има исти број становника, а завршиће са око 10.000 умрлих.

Ако узмете Норвешку, она има четири милиона становника и много су богатији, имају два пута више умрлих него ми. Тек ћемо видети каква је реална смртност, то се тек види када се заврши серолошко тестирање. Али биће релативно ниска, сад већ знамо да смртност није велика као што је рекла СЗО. Полако се живот враћа у нормалу и за два месеца ће неке друге теме бити битне.

Да ли ће руковање постати ствар прошлости?

- Не дај боже. Руковање и љубљење је најближи социјални контакт који може човек да оствари са неким. Мислим да ће људи јако брзо да се опораве од овога, али ће неке трауме остати. Ко се данас сећа оне пандемије грипа или бомбардовања?

Људи ће то заборави. Навике ће се променити на други начин, путовања неће бити овако кежуал као сад: седнем у кола па идем до Беча. Биће мање новца вероватно, биће рестриктивније понашање. Мислим да ће се државе затворити у себе, неће увозничка индустрија бити тако развијена. То све земље кажу. Више ће се куповати домаће, што је одлично.

Надам се да ће прање руку остати као навика. Биле су страшне епидемије у свету, тако да епидемије долазе и пролазе а људи остају људи. Мислим да није реално да се нећемо љубити до 2025. године. Зашто се не бисмо љубили када нема вируса - закључио је Несторовић.

(Блиц)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ивана

08.05.2020 05:22

ДОКТОРЕ ЛЕГЕНДО! ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ И ЖИВИ И ЗДРАВИ БИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грипа

08.05.2020 05:31

Е ј.бига, сад сте ме провалили! Ја сам обицна сезонска ГРИПА, КОРОНА, то је било само за будале! Поз и видимо се догодине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА СТЕМ НЕМАМ НИШТА

08.05.2020 06:44

А гдје његова прича да је овај вирус безазлен,да не напада дјецу И труднице.То је говори на почетку,кафа се појавио.

Name

То, на ста они сада теетирају

08.05.2020 08:14

Постоји у прослости и постојаце у будуцности....

Name

Колибри

08.05.2020 06:09

Једини нормалан цовјек.Од поцетка прица како јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало мира

08.05.2020 06:45

Свјесни смо да зивимо с вирусима цијели зивот, љети се појаве неки стомацни, навикнути смо. Народ це одахнути од ове И психицке И физицка репресије, дисацемо бар, али како це сви они, који су диктирали разне захтјеве И били главни, поцев од политицара, до разних струцних ликова? Вецина нас са олаксањем И задовољством улази у љето, срецни да их не слусамо, не гледамо, макар нигдје не исли. Ред је да нам се дуса одмори, а свјесни да це од јесени, опет узјахати, мозда у појацаној саставу.

Name

Ех!

08.05.2020 16:48

Кад паметни људи причају, потребан је одређени степен интелигенције да би схватио о чему причају!

Name

Андриц

08.05.2020 06:15

Казе др да је проблематицно сто велики број је асимптоматицних и оних са лаком клиницком сликом.А ста сте оцекивали???Па ако сте рекли да је овај вирус слицан вирусу код обицне грипе,је ли ви као нисте знали да код обицне грипе има асимотоматицних и ониха са лаком клиницком сликом.Др и даље има исто мисљење као на поцетку,само,као сто и он сам казе за лијек и вакцину,су у питању политицке игре,како у свијету,тако и у СР и у РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

08.05.2020 06:17

Подршка за Проф. Несторовића. Једини нормалан човјек у ова задња два мјесеца који се појављује и прича о корони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

08.05.2020 06:18

Дворски доктор. Час овако, час онако, у зависности како и шта газда планира. Испроваљивао се невиђено причајући разне глупости, као нпр. да је познато да је Тесла слао предмете у будућност и враћао их. Шарлатан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милан

08.05.2020 06:48

На поцетку је испао као будала ал сад све што прица некако звуци разумно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

08.05.2020 06:51

Браво докторе Несторовицу,једини нормалан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

08.05.2020 07:35

Паметњаковицу,засто бјесни вирус у Саудијској Арабији и Бразилу,гдје је вруце,ако му смета топлина,као сто наводис

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

08.05.2020 07:36

Овог доктора треба слушти па макар и не био у праву а не ону нашу будалу која сваки дан каже да нема лијека онда други дан излијечених пола од обољелих зло

ОДГОВОРИТЕ
Name

18

08.05.2020 08:53

Све сто је рекао тако је ,и једини који није уносио панику у народ,цовјек је врхунски струцњак,увјек се огласавао оптимистицно сто је градјанима пуно знацило,а да људи умиру од короне умиру али ниста висе него прије, мали је проценат умрлих без удрузених обољења.Свако добро доктору Несторовиц зелим

Name

Ники

08.05.2020 11:23

Лажљивац, Норвешка и Србија готово исто умрлих .

ОДГОВОРИТЕ