Трговина на мало у БиХ у марту биљежи пад од 11,8 одсто

Трговина на мало у БиХ у марту, гледајући у текућим цијенама, забиљежила је пад од 11,8 посто у односу на фебруар 2020. године, показатељи су истраживања које је урадила Агенција за статистику БиХ, а представници из ове области сматрају да ће се тај пад односити и на април.

Босна и Херцеговина 07.05.2020 | 08:05
Трговина на мало у БиХ у марту биљежи пад од 11,8 одсто

Из синдиката трговине, као и из привредних комора упозоравају да ће се пад промета у неким трговинама наставити и у наредним мјесецима, те да је разлог томе што им је забрањен рад због ситуације са вирусом корона, али и то што слаби куповна моћ грађана БиХ.

Раст промета, према подацима Агенције за статистику БиХ, забиљежен је у трговини (код добављача) прехрамбеним производима (храна, пиће и духански производи) у износу од 1,8 посто, док је у трговини (код добављача) непрехрамбеним производима забиљежен пад промета у износу од 16,8 посто.

Статистички подаци су показали, посматрано у сталним цијенама, да је укупан дезонирани промет трговине на мало у БиХ у марту ове године забиљежио пад од 12,9 посто у односу на фебруар ове године.

Раст промета забиљежен је у трговинама прехрамбеним производима на мало у износу од 1,9 посто, док је у трговинама непрехрамбеним производима промет трговине на мало у БиХ забиљежен пад од 19 посто.

Мерсиха Бешировић, предсједница Синдиката трговине у ФБиХ, каже за "Независне" да је било могуће очекивати пад промета, посебно када је ријеч о трговинама којима је забрањен рад због пандемије вируса корона.

"Ми из синдиката смо на то и упозоравали јер након првих неколико седмица од проглашења пандемије и посебних мјера био је вишеструко повећан промет у трговинама прехрамбеним производима, а потом је дошло до пада, из више разлога, скраћењем радног времена, а биће још горе с обзиром на то да слаби куповна моћ становника БиХ", истиче Бешировићева.

Она наглашава да је корона закон Влада ФБиХ донијела касно и да он неће помоћи, те да се ситуација неће промијенити до краја године и да ће бити горе.

Горан Рачић, предсједник Подружнице Привредне коморе Републике Српске у Бањалуци, за "Независне" каже да су статистички показатељи на нивоу очекиваних.

"Имамо ситуацију да је већ од половине марта у БиХ проглашена и у једном и у другом ентитету ванредна ситуација, односно послије у Републици Српској и ванредно стање, да су се навике потрошача у том периоду већ мијењале, да су људи куповали само основне животне намирнице, а да су неки луксузне робе и оне робе које су раније куповали оставили за боља времена. То је нешто што је било очекивано, а може се очекивати да се таква ситуација настави и у априлу. Можда ће се у мају мање осјетити та стагнација, јер су у оба ентитета релаксиране неке мјере. Код људи се већ створила потреба за одређеним производима, тако да у мају очекујемо опоравак што се тиче саме потрошње", рекао је Рачић.

Он је додао да је иста ситуација и у другим земљама, чак и да је у некима дошло и до већег пада потрошње.

Према статистици, укупан промет трговине на мало у БиХ, посматран у текућим цијенама, у марту 2020. године забиљежио је пад од 6,9 посто у односу на исти мјесец претходне године.

Промет прехрамбеним производима (храном, пићем и духанским производима) остварио је раст од 11,7 посто, док је промет непрехрамбеним производима забиљежио пад од 9,8 посто у односу на март 2019.

Посматрано у сталним цијенама, укупан промет трговине на мало забиљежио је пад од 7,7 посто у односу на март 2019. године.

Промет прехрамбеним производима остварио је раст од 10,8 посто, док је промет непрехрамбеним производима забиљежио пад од 11,5 посто у односу на исти мјесец претходне године.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ре

07.05.2020 06:20

Јест по плацају пораз а добит веца цјена без контроле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.05.2020 06:23

Драско уз млијеко Из аустрије и нутелу казе купујте домаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре

07.05.2020 08:48

Ајд ботуно к,нози. Не сметају ти тендери,набавке,трактори,пљацке,корупција...а смера ти Драско сто све ово јавно износи. Како неко мозе оволико да буде дупеувлакац?