Доктори се боре са новом опасном посљедицом короне

Доктори су открили да неки пацијенти заражени корона вирусом имају изненађујуће низак ниво кисеоника у организму, а да се ипак осјећају добро. Ова појава зове се тиха или срећна хипоксија и веома је заступљена код пацијената са инфекцијом.

Свијет 04.05.2020 | 11:32
Доктори се боре са новом опасном посљедицом короне

Мистерија у којој пацијенти ван животне опасности имају ниво кисеоника толико низак да може изазвати несвјестицу па и смрт натјерала је докторе да преиспитају основне принципе биологије.

У питању је појава коју називају "тиха хипоксија" (или срећна) и она поставља питање како вирус напада плућа и може ли бити ефикаснијих начина лијечења.

Здрава особа би требала да има засићење кисеоника најмање 95 посто, но доктори извјештавају да постоји велики број пацијената на клиничкој терапији којима имају низак ниво са драстичним случајевима испод 50 посто.

Доктор из болнице у Манцхестеру Мике Цхарлесwортх је рекао да би овакво стање могло проузроковати и озбиљну хипоксију. Он је објаснио да људи који имају проблема са мањком кисеоника обично изгледају изузетно болесно, што са неким пацијентима који су заражени корона вирусом није случај:

"Са упалом плућа или плућном емболијом не би сједили у кревети и разговарали с нама. Не разумијемо како је ово могуће, не знамо да ли је у питању оштећење органа која не можемо открити и не разумијемо како тијело то надоканђује."

Конвенционална медицина каже да обично пацијенти којима засићење кисеоником спадне испод 75 посто губе свијест, но сада то није случај.

"Интригантно је видјети толико људи који долазе у болницу и хипоксични су. Ову појаву обично не бисмо видјели код грипе или упале плућа, ово је много дубље и примјер је ненормалне физиологије која нам се догађа пред очима", рекао је савјетник за његу и анестезију у Манцхестеру Јонатхан Баннард-Смитх.

Гуардиан пише да постоје и нови докази о утицају ЦОВИДА-19 на згрушавање крви. Неколико клиничких испитивања је покушало сазнати може ли средство за разрјеђивање крви спријечити или лијечити компликације укључујући респираторне проблеме низак ниво кисеоника у крви. 

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ре

04.05.2020 11:44

Наравно да имају посљедице кад их лијеците лијековима за сиду, кортизонима и др, морони једни. Лијеците обицну грипу тако јаким и убитацним лијековима за организам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2020 15:20

Докторе, јеси то ти? Објави рад, кад вец све знас!

Name

еxперт

04.05.2020 14:28

5Г одузима кисеоник

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

05.05.2020 05:16

Браво! Ајд барем мало хумора у ова хебена времена. :)

Name

Ре РЕ

05.05.2020 11:14

Кад будеш био без ваздуха сјети се шта си написао.

Name

Предвидјено је давно

04.05.2020 17:34

И кисеоник цемо дисати колико нам дају.

ОДГОВОРИТЕ