Инфодемија опасна као ширење вируса корона

Шеф Политичког одељења Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Амер Капетановић упозорио је данас да је ширење лажних вијести и дезинформација у вези с вирусом корона скоро једнако опасно као и ширење вируса.

Свијет 03.05.2020 | 20:47
Инфодемија опасна као ширење вируса корона

У саопштењу за јавност, он је указао да се упркос саопштењима Свјетске здравствене организације (СЗО), статистичким подацима које је наука потврдила, процентима, ријечима доктора и стручњака, те дезифомрације шире и изазивају страх код људи.

"Осим очигледне физичке болести и смрти, пандемија вируса Цовид-19 проширила је и огроман страх од непознатог и невидљивог убице, који спречава људе да обуздају страх разумом, панику стрпљењем, а неизвјесност едукацијом", навео је Капетановић.

Он је указао да се у таквим околностима шире теорије завјере, без основа у струци и без одговарајуће провјере чињеница, као, на пример, да је "хлорокин доказани љек“, да су "дјеца имуна на ЦОВИД-19“ или да је "5Г мрежа изазвала пандемију“, као и оне да је вирус произведен у лабораторијама у Кини или САД.

Капетановић је подсјетио да је таква ситуација затровала јавну сферу у толикој мјери да је ју је СЗО прогласило првом „инфодемијом“ у људској историји, упозоравајући да је ширење лажних вијести скоро једнако опасно као и ширење вируса.

Због такве ситуације, која није заобишла ни Западни Балкна, РЦЦ ради на успостављању платформе у региону која ће радити на сузбијању лажних вијести, навео је Капетановић, указујући да се најпре мора радити на подизању ниског нивоа медијске писмености грађана Западног Балкана.

"Зато се требамо укључити, пронаћи одговарајући регионални механизам и развити одрживе алате да помогнемо медијима и широј јавности на Западном Балкану да разликују шта су провјерене информације које објављују вјеродостојни медији, а шта су лажне информације или дезинформације на друштвеним мрежама", истакао је Капетановић.

Он је указао да је и у садашњој пандемији потврђено да само образовани и исправно обавештени грађани, који одржавају социјалну дистанцу и понашају се одговорно, представљају кључни фактор у томе како се носити са пандемијом.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Скептик

03.05.2020 19:12

Ко је мјеродаван да нам саопшти које су вијести истините а које лажне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.05.2020 22:58

То се зове гусење слободе говора, васе мјере се зову крсење устава и медјународног права...видјет цемо ција це бити задња, а цини ми се да вама глобалистима видим ледја. Збогом, подгузне мухе свјетске нездравствене и нехумане организације. Збогом вакцине Била Гејтса и других

Name

ИГРЕ ГЛАДИ НАЈБОГАТИЈИХ

04.05.2020 04:46

Нико није болестан, тестови су лазирани! Овај тест сто га користе (РТ ПЦР тест) оцитава друге вриједности! Тест се не користи за откривање вируса! Нема везе са икаквом "короном"! хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ЛНX-WПЛВyАА

Name

Гардиста

03.05.2020 19:49

Браво скептик,бас тако.Па ако је иста изазивање страха,то је ово сто наса власт ради у РС,тоталитарни резим,страховлада...па прва мера која је донесена кад је уведено ванредно стање потврдјује све ово сто ја казем.И сад овај неки Капетановиц соли памет,мрс багро.П.С.Посто је неко писао коментаре под мојим ником,од сутра мењам ник,надам се да це ме моји обозаваоци,а и противници,препознати(јер немам ни инстаграм,ни фацебоок,ни твитер,итд...).Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

03.05.2020 20:02

И ти имаш обожаваоце.хахаха

Name

Иман

03.05.2020 20:01

Зашто не ураде анализу информација или инфопандемије Сзо? Они су нам памет истјерали. Сад треба ускратити сваки инфо супротан препорукама сзо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

04.05.2020 06:09

Дезинформације највисе сире резимски медији И остали блиски власти, који то циљано раде. Срамна су И неинтелигентна наведенаа образлозења, јер најјаци утицај на вецински популацију имају медији, или новинари, блиски овим искљуциво резимским руководиоцима карантина, тоталне блокаде зивота И зивљења уопсте.

Name

Рв

03.05.2020 20:07

Трамп а ево и Помпео кажу да имају чврсте доказе да је настао у Вахуну. Истина или лаж. Стручњаци тврде да није. Коме да вјерујем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2020 08:49

Трамп да другачије мисли од гејца, ухапсио би га због подстрекавања на злочин против човјечности.

Name

Најопаснија

04.05.2020 09:34

Без тога не би ни знали да постоји, него само грип. Некима је огговарало, а многима сигурно није....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

06.05.2020 14:25

Ако имас преко седам банки сто посто си заразен вирусом па макар нигдје ниси био нити се с ким друзио. Ако си баксуз па те ста заболи и одес код др а они одлуце да те зртвују оде ти са овог свијета под вијести да си рокно од короне. Ста цес кад си на дрзавној грбаци и нема везе сто си пролио литрима зноја да је изградис просо ти је рок и ајд здраво ево ти лијек за онај свијет. Ако тако не иде онда цес доцекати вакцину која це те сто посто дотуци. Послије ове 5 Г мрезе и вскцина има да будемо флуоросцентни сто казу свјетле у мраку. Бицете ви мени ко свитци реце били и угаси свјетло.

ОДГОВОРИТЕ