Белгија прва по броју смртности од вируса корона

Највећу стопу смртности од корона вируса односу на број становника има Белгија. Шта је узрок?

Свијет 03.05.2020 | 17:50
Белгија прва по броју смртности од вируса корона

Белгија је тако по стопи смртности - односу броја умрлих и укупног броја становника, престигла и САД као и највећа европска заришта корона вируса, Италију и Шпанију, које су предњачиле по броју заражених и умрлих.

У Белгији живи 11, 5 милиона људи, а у њеној је регистровано 647 смрти на милион становника. То значи да је 65 људи на 100, 000 умрло од ковида 19. Примера ради, у Америци са око 330 милиона становника је 19 умрлих на 100,000 људи, показали су подаци Универзитета "Џон Хопкинс".

А на страници Оур Wорлд ин Дата где се налазе подаци о броју умрлих на милион становника по земљама, и где је такође Белгија истакнута као прва, пише да Шпанска има 458 смртних случајева на милион становника, у Италији је тај број 458, а у Британији 384.

Белгија се високо котира и када је тренутна стопа смртности у питању - тренутни однос броја умрлих и заражених. На првом месту је Француска где од ковида 19 умире 18, 9 одсто заражених, а онда следи Белгија са 15, 7 процената. Иза ње је Велика Британија са 15, 5 одсто, па Италија (13, 6 одсто) и Шпанија (11, 5 процената).

Овакве статистичке податке нагласио је и америћки председник Доналда Трамп како би истакао да је у САД боља ситуација од поменутих земљама. Међутим, водећи белгијски вирусолог и сарадник Владе Стивен Ван Гухт негирао је да оваква поређења.

"То је разлика између науке о јавном здрављу и политичких игара. Ово је само покушај да се покаже како ваша земља добро стоји, а то није у реду. Ми заправо извештавамо на исправнији начин", рекао је за ББЦ.

Белгијски стручњаци напомињу да податке у жртвама рачунају на изузетно тачан и свеобухватан начин, што не раде остале земље. Тврде да они у смртне случајеве убрајају: потврђене случајеве у болницама и старачким домовима, смртне случајева у домовима за старије код којих постоји сумња на КОВИД- 19, иако то није потврђено, пише "Индекс хр".

"Све се темељи на процени лекара који обично узима у обзир да ли у дому за старије било епидемије корона вируса", додао је Ван Гахт.

Као потенцијални разлог што је Белгија прва по стопи смртности јесте и чињеница да је она једна од земаља са највећим бројем штићеника у домовима за старе у Европи. По стопи попуњености ових установа у односу на број становника испред ње су само Холандија и Луксембург.

Стручњаци у Белгији признају и да је било грешака у припремама за епидемију па тако запослени у домовима нису имали у почетку довољно заштитне опреме. То је у међувремену исправљено, а у помоћ су им прискочили медицинске сестре и војска.

Статистика је Белгију довела на незавидно прво место, а ево каквим мерама се ова земља борила са епидемијом: од 18. марта обустављене су сви послови осим ургентних, у куповину је могао да иде један члан породице, кућни љубимци су могли да се изводе на сат времена колико је било одређено за вежбање са најужом породицом или једном особом, уз одржавање социјалне дистанце од 1, 5 метара.

Поштовање мера пратило се дроновима, а за кршење мере социјалног дистанцирања прописиване су новлане казне. Уведена је и контрола на границама с Луксембургом, Француском и Холандијом где су постављене контролне тачке, па су у земљу могли да уђу само прекогранични радници или они који су за то имали хитан разлог.

План је да се сада мере постепено убалажавају, па од понедељка поново почињу да раде радње за продају тканина како би људи могли да купе материјал и сами сашију маске које ће морати да носе у јавном превозу.

Остале радње отварају се 11 , маја, а школе недељу дана касније (са максимално 10 ученика по разреду). Кафићи, ресторани и поједине туристичке атракције отварају се осмог јуна.

Ако број заражених не скочи, почетком јуна би могле да буду отворене границе.

(Блиц)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ИГРЕ ГЛАДИ НАЈБОГАТИЈИХ

03.05.2020 15:57

Нико није болестан, тестови су лазирани! Овај тест сто га користе (РТ ПЦР тест) оцитава друге вриједности! Тест се не користи за откривање вируса! Нема везе са икаквом "короном"! хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ЛНX-WПЛВyАА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.05.2020 16:45

Још само да кажете да нико није умро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГРЕ ГЛАДИ НАЈБОГАТИЈИХ

03.05.2020 17:13

Од измиљене короне Не! Од удрузених болести у позним годинама и годисњом грипом, ДА!

Name

ти лоло .......

03.05.2020 19:22

требас под хитно да замјенис све ове вирологе јер си много паметнији од њих, али би те ја као и многе друге све стрпао по болницама у италији спанији белгији бразилу да који дан проведес´-знам да се небојис јер си ти умно имун на вирус

Name

@ти лоло .......

03.05.2020 20:36

Ти прими вакцину, ја нецу...па да видимо ко је јаци!!!

Name

ИГРЕ ГЛАДИ НАЈБОГАТИЈИХ

04.05.2020 03:44

П.С. Јесам умно имун на вирус, нисам насјео на прицу као и ти!

Name

Тртмрт

03.05.2020 21:16

Само једна греска. Белгија нема 11,5 милиона станивника него пуно мање

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Тртмрт

05.05.2020 04:40

Има 11,46 милиона, податак из 2019 године.

Name

Е јеби га

06.05.2020 05:14

Сада белгија а некоји дан италија па спанија америка. О африци нико ниста не прица. Тамо је зедј и сида глад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиленце

06.05.2020 05:27

Десет уценика у разред. За ону сколу коју су заврсили они из брисела не трба ни ици у сколу довољно је само бити покварењак

ОДГОВОРИТЕ