Које породице ће бити тестиране у Србији?

Нико неће бити принудно тестиран, све ће се спроводити добровољно, а тиме ће се показати колико има људи који су не знајући, без симптома или без дијагнозе, пребољели корону - каже др Јанковић.

Србија 03.05.2020 | 11:13
Које породице ће бити тестиране у Србији?

Имунилог др Срђа Јанковић, гостујући у Јутарњем програму Прве телевизије, говорио је на који начин ће бити изабрани грађани за тестирање у великој епидемиолошкој студији, као и томе колико епидемија корона вируса јењава посљедњих дана у нашој земљи.

– Биће изабрани по одређеној методи узроковања тако да узорак буде репрезентативан за цијелу нашу популацију. То је методологија која се иначе користи када на основу заступљености антитијела на неки вирус у популацији желимо да закључимо колико је цијела популација стекла колективни имунитет – рекао је имунолог Јанковић.

Прве бројке о који се говори јесу да ће током прве студије бити тестирано 7.000 породица, односно 17.000 грађана.

Нико неће бити принудно тестиран, све ће се спроводити добровољно, а тиме ће се показати колико има људи који су не знајући, без симптома или без дијагнозе, пребољели корону.

– Показаће нам какав је однос између броја дијагностикованих и откривених случајева оболијевања и укупног броја оболијевања, тај број сада не знамо. Сигурно је да има више људи од броја који ми имамо у евиденцији који су се заразили, али то ћемо знати тек када студије буду завршене – објаснио је Јанковић.

Друга студија која ће бити спровдене у јулу и августву мјесеца обухватиће више људи и тада ћемо имати прецизнији резултат, додао је Јанковић.

Јанковић сматра да не треба да постоји разлог за бригу родитеља дјеце која ће у скорије вријеме кренути у вртиће уколико буду спроводене све превентивне мјере, уколико буду мале групе дјеце, али и уколико се буде спроводила добра тријажа тако да само здрава дјеца иду у вртић.

– Одређени ризик постоји док год се људи окупљају, па макер то била и дјеца, међутим ризик је много мањи када дјеца иду у вртиће него да их чувају баке и деке, то је и опредијелило ову нашу одлуку да их отворимо – рекао је Јанковић.

Такође, он је потврдио да у Србији нисмо имали ни један случај да је дијете теже обољело од корона вируса.

– Сва дјеца која су се заразила имала су блажу клинчку слику, или су била потпуно без симптома. Јасно је да је свакако боље да уколико родитељи имају опцију да дијете неко чува него да иду у вртић, нека буде тако, само уколико то нису баке и деке – рекао је Јанковић.

Имунолог је још додао је се вјероватно не очекује други талас који би личио на први свакако.

– Очекујем “таласиће”, мали раст који ће превентивне мјере ограничити и зауставити. То би највјероватније био сценарио за касније – прича Јанковић.

Детаљне анализе како се Србија “прошла” кроз епидемију биће видљиве након завршетка студија које ће бити спровођене али и након завршетка епидемије, као и то шта би се догодило да није било социјалне, односно, физичке дистанце.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

оо7

03.05.2020 10:14

Код нас обавезно,ако се може,тестирати опозицију,да може изачи на изборе,те ,евентуално победити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.05.2020 11:09

Боље тестирај свој мозак код психијатра ако уопсте имас ста тестирати.

Name

За оо7

03.05.2020 20:34

Иди одмах стани у ред, и понеси заставу па маси са њом и сликај се за сефа.

Name

Ре

03.05.2020 10:56

Није вријеме за овакву зезеанцију. У питању је опстанак човјечанства. Хоћемо ли пустити да нас елиминишу чипом или ћемо бранити своје животе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

03.05.2020 20:32

Наравно да це се бранити, зивот ми није дао ни гејц, ни сзо ни ови унистиваци. Прогледајте људи ста вам раде нељуди.

Name

???

03.05.2020 11:13

Како ти тестови откривају корону ако се недавно појавила? Нас ускоро цека вец припремљена вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.05.2020 20:31

И ако је без симптома???? Јбу народ у здрав мозак.

Name

Мило

03.05.2020 11:43

Наравно да нико нормалан неће на то пристати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

легендарно

03.05.2020 13:09

Ви сте луди ако допистите да трују народ тиме . Толико

ОДГОВОРИТЕ