Прогнозе научника предвиђају најгори сценарио

Корона вирус вјероватно ће се ширити најмање још 18 мјесеци до двије године док се 60 до 70 одсто популације не зарази, предвидио је у извјештају тим америчких стручњака за пандемију.

Свијет 01.05.2020 | 21:30
Прогнозе научника предвиђају најгори сценарио

Група америчких научника предвиђа да ће се вирус ширити још најмање годину и по до двије године, док с друге стране њихове колеге и кинески научници предвиђају да се вирус неће никад уништити ... 

Припреме за најгори случај

Корона вирус вјероватно ће се ширити најмање још 18 мјесеци до двије године док се 60 до 70 одсто популације не зарази, предвидио је у извјештају тим америчких стручњака за пандемију.

Они су препоручили да се САД припреме за најгори случај, који укључује други велики талас корона вируса на јесен и зиму. Чак и у најбољем сценарију, људи ће и даље умирати од вируса, предвиђају амерички стручњаци.

– Ова ствар се неће зауставити док не зарази 60 до 70 одсто људи – изјавио је за ЦНН Мајк Остерхолм, који управља Центром за истраживање и политику заразних болести (ЦИДРАП) на Универзитету у Минесоти.

– Идеја да ће то бити скоро окончано пркоси микробиологији – истакао је он.

Имунитет стада

Остерхолм пише о ризику од пандемије већ 20 година и савјетовао је неколико предсједника.

Он је написао извјештај заједно с епидемиологом са Школе за јавно здравље Харварда Марком Липсицем, који је, такође, врхунски стручњак за пандемије, Кристин Мур, бившим епидемиологом Центра за контролу и превенцију болести, која је сада медицински директор за ЦИДРАП, и историчарем Џоном Баријем, који је 2004. написао књигу “Велики грип” о пандемији шпанске грознице 1918. године.

– Пошто је Цовид-19 нов, нико нема имунитет – навели су они.

Пандемија ће владати вјероватно од 18 до 24 мјесеца, јер се “имунитет стада” постепено развија у људској популацији, написали су ови стручњаци.

Вирус ће се враћати

С друге стране кинески нучници кажу да се нови корона вирус, САРС-ЦоВ-2, неће моћи уништити, чиме су се придружили све већем броју свјетских стручњака који кажу да ће се вирус повремено враћати попут грипе, пише Блоомберг.

- Није вјероватно да ће вирус нестати попут САРС-а (Тешки акутни респираторни синдром) прије 17 година, будући да се неки људи њиме заразе без да искусе симптоме као што су температура. Та група асимптоматских клицоноша отежава потпуно обуздавање заразе јер вирус могу ширити без детекције", рекли су у Пекингу кинески стручњаци.

Када је ријеч о САРС-у, они који су се заразили озбиљно су се разбољели. Но када су стављени у карантену, вирус се престао ширити. С друге стране, Кина још увијек проналази асимптоматске носиоце новог корона вируса, а сматра се да је епидемију ставила под контролу.

- Ова ће епидемија врло вјероватно с људима живјети доста дуго, постати сезонска болест и преживјети у људским тијелима, рекао је Јин Qи, директор Института за патогену биологију при Кинеској академији за медицинске науке.

Допустити ширење

Научници и владе широм свијета приклањају се тези да је мало вјероватно да ће се вирус елиминисати, упркос карантинима које су девастирале свјетску економију. Индијски стручњаци за јавно здравство траже да се вирусу допусти ширење међу млађом популацијом док се Шведска одлучила за лакши облик карантене.

Директор Националног института за алергије и заразне болести Сједињених Америчких Држава Антхонy Фауци прошлог је мјесеца рекао да би ЦОВИД-19 могао постати сезонска болест. Ту је тврдњу поткријепио доказима да се случајеви заразе почињу јављати у земљама на јужној половини наше планета које сада улазе у зиму.

Кинески су наученици рекли да нема доказа да ће високе љетне температуре успорити ширење вируса.

- Вирус је осјетљив на топлину, али причамо о излагању истог температури од 56 степени Целзија на 30 минута. Температуре никада нису толико високе, рекао је Wанг Гуиqианг, шеф одјељења за заразне болести у Првој болници Универзитета у Пекингу.

(Агенције)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

"Блоомберг"

01.05.2020 19:45

Довољно! Потписао, Спорт Били!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зло велико

02.05.2020 07:33

Вазно је да је народ унапријед И психицки,поготово духовни спремам за борби против њихових смисљених вируса, сто је висе од пола побједе. Досло је вријеме да Бог И Исус Христ, уз јаку вољу сиром свијета, побједе ово одвратно, вјековно зло.

Name

Нова реалност

01.05.2020 20:00

Једноставно треба ићи даље и нека нико не гаји илузије да неће бити мртвих.Ваља нам живјети са тим,а не заустављати живот.Наравно,радити на том да жртава буде што мање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

01.05.2020 20:01

Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО- WХО) у 2018. години од МАЛАРИЈЕ је широм свијета преминуло 405.000 људи, а обољело 228 милиона!!!! Ех сад, посто су то угл сиротановици из Африке и сиротиња, нико се није ни почешао за буљу!! А сад кад корона2 дрма, сад кме кме??? Даље, сваке године у свијету НЕСТАНЕ преко МИЛИОН ДЈЕЦЕ (силовања, неразјасњена убиства, отмице) !! Ови подаци не укљуцују дјецу која погину или остану осакацена тијелом и духом у РАТНИМ збивањима!!!... Ово су ТАЧНЕ информације... и јел нас СТИД??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Продане душе

01.05.2020 21:31

Свака част на коментару. Управо тако. А текст је наручен од научника и масно плаћен од сзо јер су проваљени. Сад ће бити амерички, кинески, стручњаци итд. да нам кажу ...док се сви не заразе, у преводу док сви не буду вакцинисани. У паклу горили!

Name

ре мрква

01.05.2020 22:21

Добро анализирај ста си написао-ла. Од 228 милиона заразених од маларије умрло 400 хиљада. Који је то проценат? Отприлке око 0.4%. Од цов19 заразено око 3 милона умрло око 200 хиљада, у процентима око 7%. Према твојим подацима о маларији смртност од короне је веца за око 15 до 16 пута.

Name

Анас

02.05.2020 06:01

Одговор за Ре мрква: Само си испустио из вида да се број заразених маларијом МОЗЕ тацно утврдити, а број заразених Цовидом не мозе, па ти је матхематица на ново бесмислице

Name

Хе Хе

01.05.2020 20:06

Знаци све је било узалуд. Ја сам пред изборе оцекивао један велики билборд на којем писе : "победили смо корону, победит цемо и на изборима".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

01.05.2020 20:10

Ја ,кад це људи остати без хљеба онда цемо видјети дали це неко јос о корони прицати, умјесто да се брину да народ не остане без посла и да имају ста да једу и пију,ови јос се оваквим стварима брину, нико не спомиње ста це бити са људима који су остали без посла, доказано је да је висе мртвих било нормално кад није ни било короне, . Зао ми је сто су људи изгубили и посо и све ,незнају како да хране своју дјецу,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господин Струка

01.05.2020 21:33

Истина испливава. Ено снимка кад причају о броју жртава у Америци, а не знају да су камере упаљене. Брука! И овај израз господин или госпођа Струка. Ко је струка? На основу којих анализа се оглашава струка? Или италијански посланици...разваљују оног манекена и његову владу.

Name

Поједностављено

01.05.2020 20:11

Сезонски грип који се на најгори могуци нацин злоупотребљава (поготово од резимских влада) не бирајуци сретства, они само Ккористе ситуацију за лицни интерес, а када су орузане и економске силе у питању, иза прице о вирусу прије свега стоји борба за моц и економске интересе, како итмедју појединих група моцника, тако и измедју дрзава. У том опстем лудилу, само обицан цовјек страда, код нас највисе од домацих злотвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

01.05.2020 20:48

Који црни сезонски грип у мају?

Name

Није повео у мају

02.05.2020 10:34

А како се ствари одвијају, психолоски, социјални, економски урнебес це то да продузи у недоглед....

Name

Гардиста

01.05.2020 20:29

Само полако,волео бих да ови сто су нападали Сведску и Белорусију,јаве се овде у коментарима и за годину дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

01.05.2020 20:42

слажем се...видимо сви о чему се овдје ради

Name

Адем Карас

01.05.2020 20:31

Капитализам је издржљивији од државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1000КМ

01.05.2020 20:36

,,Струцњаци'' ха.Све неки струцњаци.Како они могу да знају а нису сигурни ни да ли је вирус настао природно или је настао у лабараторији.Струцњаци нису у стању ни вакцину направити али ето знају колико це опстати.Вируси су саставни дио зивота и бице и у будуце.Ако није Сарс онда је Мерс.Ако није Мерст онда је Корона.Старији људи и људи који имају здравствене проблеме увјек су имали компликације усред прехлада працено температуром.Не видим ста је овај вирус посебан.Када статистике говоре да висе пусаца подлегне годисње него сто су проекције за корону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАрко Марковиц

01.05.2020 21:02

Имунитет стада не постоји, јер се не мозе развити трајни имунитет вец анитјела у крви врло кратко трају, засто се преносе лазне вијести, или макад дода коментар????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

01.05.2020 21:21

Поента имунитета крда није да створи трајни имунитет,ста лупас глупости.Поента је да се кроз имунитет крда 60-70 посто људи зарази вирусом,који це бити слабе вируленције,али довољне да у насем организму подстакне стварање антитела.А та антитела онда, следеци пут кад у тело удје тај исти вирус,вец имају спреман одговор,довољан да спреце вирус да нанесе стету насем организму...

Name

Ре Грдиста

01.05.2020 21:36

Наведи ми једну болест која природним путем има колективни имунитет. Немас појма. Колективни имунитет се једино мозе стално одрзавати вакцинацијом. Уздање у имунитет крда је кпиталистицка будалестина. Ако болест даје само краткороцни имунитет од тог друзе нема ниста. Гдје је имунитет крда код грипе, цаки и кад сад постоје вакцине?

Name

Ре

01.05.2020 21:37

Они нешто друго поручују овим терминима "имунитет стада". Користили су феномен сто мајмуна, а и даље им дјелује. Дословно су рекли како нас виде, а ви видите хоће ли нам ово бити избор стадо, крдо или божје створење.

Name

Деда

02.05.2020 06:17

Е обзиром да је тако а људи погубили послове струју воду плин порез не плацати јер како платити ако немас посао ни примања заборавити ко је коме ста дузан банкама не врацати кредите па це ови сто намецу дазбине позутити да све врате на посао и да изнадју лијек за ово срање због цега су прогласили пандемију

ОДГОВОРИТЕ
Name

дување

02.05.2020 07:37

Да ли то знаци, да це се са дугим цевима, у наредне две године цувати народ од вируса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

02.05.2020 08:30

Ако је вирус природно настао како нам стално говоре, на који начин вирус зна кад је заражено 70% становништва и тада да нестане и ко је њма дојавио такву информавију кад стално причају нови вирус, мало се зна о њему а онда наступају са тезом да све знају. Чак су и прије 5 година упозоравали да ће природа избацити нови вирус???????

Name

Дуле

02.05.2020 08:52

Од шпанске грипе од краја 1918. године до почетка 1921. године умрло је од 30 до 50 милиона људи, број никада није утврђен, само у Индији је од од ове болести умрло 17 милиона људи. Да није било здравствених мјера и ово би било нешто слично шпанској грипи, па ни један спортски догађај није одржан има два мјесеца, треба ли даље указивати на озбиљност ове болести.

Name

Трн

02.05.2020 09:10

Мозда је то неки оптимални рок да се прориједи народ ,а ти неки свјетски политуцари за себе имају вакцину па они нису у опасности.Једино ако ји слуцајно неби клепила нека друга болест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умрезена мафија

02.05.2020 10:30

Ткз. "науцници"?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азија и Африка

02.05.2020 10:44

Цине 60+15=75% становниства на планети. Колико цине територије, колико ресурса, колико капитала економске добити.....?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

02.05.2020 10:54

Каква гомила глупости ови раде за Била сири се 5г мреза која убија имунитет и људи добију симптоме грипа па це реци вирус мутирао. Људи не вјерујте у небулозе мас медија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

План

02.05.2020 11:21

Знају ствараоци шта су направили и ста им је циљ, тј.који задатак је вирусу додијељен. Билд Гејс је прије неколико година изјавиода наземљи треба остати само једна "милијардица" становника. Наравноу тај број рачуна себе и око себе. Реализацију тога гледамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

02.05.2020 16:38

Ово је само доказ да смо и поред силне технологије мали,јадни и беспомоћни.Наука је прије 100 година била успјешнија јер су све вакцине које су данас у употреби настале давно и то су откривене скоро па само захваљујући ентузијазму научника тога времена,асада им требају милијарде еура и опет,ко зна.