Спорт након короне: Ватерполо и тенис најбезбједнији

Министарство спорта и Олимпијски комитет Италије направили су листу спортова по категоријама ризика опасности од ширења коронавируса.

Спорт 01.05.2020 | 17:57
Спорт након короне: Ватерполо и тенис најбезбједнији

Обимна студија напављена у сарадњи са научним институцијама Италије поделила је 387 спортских дисциплина у рангу од 0 до 4.

Како се наводи, спортови који не доноси скоро никакву могућност ширења заразе су: једрење, пливање на отвореним водама, голф и тенис.

Што се тиче тениса, за њега су прописана и правила, којима се препоручује да тенисери носе наочарр и рукавице, да сваки играч има своје лоптице код сервиса, као и да се избегава да оба играча изађу истовремено на мрежу.

У категоријима 0 и 1 су искључиво индивидуални спортови, међу којима је атлетика.

Што се тиче колективних спортова, најмањи ризик од ширења вируса ватерполо, који је у категорији два, уз објашњење да се ватерполо игра у хлорисаној води, која може да онеспособи вирус.

Фудбал је смештен у категорију три, док су кошарка, одбојка и рукомет у "најугроженијој" четвртој категорији, као и сви борилачки спортови.

Наводи се да су у дворанским спортовима контакти су чешћи, простор је мањи, а за одбојку је специфицно што се акције одвијају на мрежи, где су играчи веома близу једни другима.

За играче у колективним спортовима препорука је да се такмичари тестирају 48 сати пре сваког меча, уз ношење маски на клупама за резервне играче и дезинфекција свих реквизита.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар