Фирме и грађани од банака у Српској траже репрограм пола милијарде КМ кредита

Грађани и привредници у Српској затрпали су банке захтјевима за привремени мораториј на отплату кредита. Од краја марта, када им је та могућност отворена па до 20. априла, укупно је запримљено 3.777 захтјева у укупном износу од 519 милиона марака, подаци су Агенције за банкарство Републике Српске, преноси портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 01.05.2020 | 08:44
Фирме и грађани од банака у Српској траже репрограм пола милијарде КМ кредита

Из података Агенције се види да је вирус корона направио подједнако велике проблеме и становништву и привреди.

Клијенти, физичка лица су упутили 3.182 захтјева за привремени мораториј у укупном износу од око 90 милиона марака, док су правна лица доставила непуних 600 захтјева за обавезе од 430 милиона КМ.

Банке су одобриле 1844 „привремених“ мораторијума у укупном износу од 208 милиона КМ, што показује како је тек сваки други захтјев био одобрен по овом основу.

Из Агенције поручују како су  банке додатно и самоинцијативно одобриле „привремени“ мораторијум за 1716 клијената, чија вриједност кредита износи 27,5 милиона марака.

Било је и оних којима није одговарао само привремени мораториј током ванредног стања, те су банке дугорочно пролонгирале наплату преко 200 милиона марака.

Када је ријеч о физичким лицима, у броју захтјева за одобрењем неке од посебних мјера, доминирају захтјеви клијената који користе кредите за општу потрошњу.

Посматрајући са аспекта секторске структуре правних лица, највише захтјева за неком од посебних мјера, укључујући и „привремени мораторијум“, поднијели су привредни субјекти из сектора  трговине, прерађивачке индустрије и саобраћаја.

Подсјећамо, Агенција за банкарство Републике Српске је крајем марта донијела Одлуку о привременим мјерама банака за ублажавање негативних економских посљедица узрокованих вирусним обољењем ЦОВИД-19.

Том одлуком је омогућено да банке одобравају одређене олакшице клијентима чија је кредитна способност погоршана, односно чији су извори за отплату смањени и тиме им је онемогућено или ће бити онемогућено измиривање обавеза према банци.

Дефинисана је и обавеза банака да у року од 15 дана од дана ступања на снагу донесу Програм посебних мјера које ће одобравати својим клијентима.

Све банке Републике Српске су у дефинисаном року, односно до 08.04.2020. године усвојиле Програм посебних/привремених мјера и на својим интернет страницама објавиле информације о посебним мјерама.

Такође, предметном Одлуком дефинисана је обавеза банака да на декадној и мјесечној основи информишу Агенцију о ефектима реализације посебних мјера у складу са формом коју је прописала Агенција”, казали су за ЦАПИТАЛ у Агенцији за банкарство РС.

(Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хахаххаха

01.05.2020 06:51

Мос мислит добит ће мо али само од Марсоваца од кога па власт треба лову шта вам је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реални сектор

01.05.2020 08:31

Фирме блиске власти не требају репрограм. Проинтер је цак преликвидан и ради боље него сто је радио прије вируса.Кумицев-Радисицев Гранд Трејд зида зграде у центру несметано,како би 10.000 м2 продао Управи за индиректно опорезивање.Несицева фирма Легенд испоруцује битумен и нафту путарским фирмама,јер соли висе не треба и уз то остварује велике профите. Зато он прица како се требају наставити пројекти јер од сваке фактуре узме 10%. Остали це полако да се гасе и пропадају јер репрограм кредита и пореза не мозе надокнадити изгубљене послове и пад прихода.Долазе нам тески дани, будзет РС це се теско санирати кредитима ММФ-а. Сада це радници у јавном сектору(кроз смањење плата)морати да носе терет кризе,јер је приватни пред колапсом.Није ми зао тзв.будзетлија јер су они гласаци владајуце коалиције и СНСД-а који су полако финансијски унистивали РС годинама.

Name

ре.реални сектор

01.05.2020 08:42

Ја сам будзетлија, и такође сам гласац СНСД-а. Надам се да се влада РС успјети да се задузује и даље, јер то је гаранција да цу добити плату. Ко це и како, врацати дугове, бас ме брига. Мени је моја плата најбитнија.

Name

Иги

01.05.2020 11:19

власт је на власти због лове а не зато сто воли народ. а и опозиција исто, сви се боре да се ухљебе.

Name

Просјаци

01.05.2020 06:56

Ма хајде треба и ово испросити. РС је највеца биједа и сиротиња у еуропи и сире, сазалице се банке. Миле настави по плану до краја творевине..

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

01.05.2020 07:31

Ти си врло сретан,јер не живиш са нама.Једино ако се ниси вратио,да се овде лечиш.

Name

Маx

01.05.2020 07:20

Јос једна превара, и бацање прасине у оци народу. Да би уопсте контактирао са било којом институцијом а везано за репрограм кредита, пореских обавеза или доприноса морас хиљаду мејлова послати и на крају ти тразе 100 папира. Тако да 70 % људи одустане од тог свјесног исцрпљивања а институције се понасају као да им је неко ставио пистољ на цело па су приморани то да ураде. Ове олаксице су направљене за 20 % одабраних банкарских и пореских миљеника. Онај ко испуњава услове репрограма, репрограм му није ни потребан јер су то веома солвентна физицка и правна лица так да једино они могу испунити наметнуте критеријуме. Страсно ста раде и како обмањују народ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.05.2020 08:12

Па добро,ал ста це кад градјани висе не буду могли плацати,а вец има 20% који не могу никако,30% који једва и остали врацају јос увјек.И ста сад могу,могу их повуци за ону ствар.

Name

рере

01.05.2020 09:06

Кад су могли узимати кредите, морају их и врацати. Или би ти узивао са туђим парама? Нису банке овце,...

Name

Маx

01.05.2020 09:38

Онда потразивања продају легалним утјеривацима дугова, који наплаћују дугове на све легалне и нелегалне нацине а све под заститом овог система који му је дао дозволу да се бави лихварским послом и за њих утјерује потразиванха,,, МАТРИX '' ДОО САРАЈЕВО....

Name

АХХХХххххаааа

01.05.2020 07:59

Откуд паре видис да немају ни динара све су покрали сад продавају хуманитарну помоц сто су требали да дијеле народу рукавице и маске а послијеце продават вјероватно маглуууууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

01.05.2020 08:02

Добар дан и сретан вам 1 МАЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јагњећа Бригада

01.05.2020 08:31

Банке то морају да ураде по аутоматизму а не да свако подноси захтјев.Онај ко има да плати оде и плати ко нема ником ниста.Хоце ли активирита хипотеке,ста це им та гомила зидова и сл,боље да људи лад прораде поцну да врацају новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

01.05.2020 09:15

Какви репрограми, каква одлагања, кредите треба врацати тиме се јаца финансијска моц којом це се подизати привреда ове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

01.05.2020 10:32

падом плата у јавном сектору , пада и заинтересованост радника за СНСД-е , то је уништили СДС , јер су тад плате биле јако мале, доласком МД плате су повећане , а тиме и " љубав" грађана према странци, јер са црвеном књижицом си стицао боље радно мјесто и тиме бољу плату . Већина судија , тужилаца и других се продала СНСД-еу из чистог интерса јер им је гузица зинула на плату. То је једини начин да нездрава и имбецилна љубав између чланства СНСД-еа и МД пукне , јер су они ко наркомани док им дају дрогу и док од њих зависе они ће за њих гласати у противном , окрениће се другом дилеру који им понуи бољу плату. Продане душе, душе којима гузица господари су увијек спремне на издају , јер они имају вјеру само према матерјалном, а СНСД-е нема идеологију већ само интерес и лову, а то је већ поље таме.

ОДГОВОРИТЕ