Савјет РАК-а преко ноћи промијенио мишљење и одлуку

За избор Драшка Милиновића гласала су четири члана Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ Милош Шолаја, Љубо Божовић, Зоран Томић и Нино Ћорић, иако су сви они интерно истицали да је садашњи директор увјерљиво најбољи кандидат.

Босна и Херцеговина 30.04.2020 | 12:33
Савјет РАК-а преко ноћи промијенио мишљење и одлуку

Предсједавајући Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ Пламенко Чустовић поднио је оставку након што је бивши директор Радио-телевизије РС Драшко Милиновић већином гласова предложен за директора Регулаторне агенције за комуникације БиХ.

За избор Драшка Милиновића гласала су четири члана Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ Милош Шолаја, Љубо Божовић, Зоран Томић и Нино Ћорић, прегласавши преостале чланове Фарука Борића и Пламенка Чустовића.

Сви они су, наводи сада већ бивши предсједавајући Чустовић за Клиx.ба, у току поступка избора и након обављених интервјуа, интерно истицали да је садашњи генерални директор Предраг Ковач (СДС) увјерљиво најбољи кандидат.

Четири члана су, упркос томе, приликом гласања подржала избор Драшка Милиновића (СНСД). Чланови с којима смо ступили у контакт нису били вољни образложити своје разлоге за такав избор, што продубљује сумње да су одлуке донијели политички центри моћи.

"Поднио сам оставку на чланство у Савјету РАК-а зато што сам оцијенио да је одлука о именовању генералног директора донесена изван Савјета РАК-а, а да је Савјет послужило само као мехнизам гласања", рекао је Чустовић.

Упитан да ли Савез независних социјалдемократа и Хрватске демократске заједнице стоје иза одлуке избора генералног директора Регулаторне агенције за комуникације БиХ, Чустовић каже да се не може ништа друго претпоставити.

Избор Милиновића најављиван је у медијима још прије него што је Савјет РАК-а расписало конкурс за избор генералног директора, на који су се, поред Драшка Милиновића и Предрага Ковача, пријавили и Антонио Беус и Авдија Хасановић.

"Било је очигледно да су одређени центри моћи довели до тога да се Савјет РАК-а инструментализује у сврху постизања неких циљева. Постигнуто је оно што је најављивано још прије него што је конкурс расписан", казао је Чустовић за Клиx.ба.

Именовање Милиновића не би било чудно да РАК, за вријеме његовог руковођења РТРС-ом, није изрекао бројне казне овом медију, познатом по додворавању СНСД-у и пристрасном извјештавању.

"РТРС је за вријеме мандата Милиновића десетак пута кажњаван због непоштивања кодекса јавног емитовања и других општих аката РАК-а. Било је апсурдно да неко ко је био на челу куће коју је кажњавао РАК буде изабран на чело РАК-а", казао је он.

На питање да ли је уреду да сазив којем је истекао мандат у децембру 2017. године бира новог генералног директора, Чустовић истиче да Савјет РАК-а по закону наставља радити док се не изабере ново.

"Ми смо правовремено обавијестили Парламент да нам истиче мандат и да треба да се изаберу нови чланови. Од тада се ништа није десило. Била је законска обавеза да наставимо радити и да именујемо директора", истакао је Чустовић.

На челу Министарства промета и комуникација БиХ је СНСД-ов кадар Војин Митровић. Доласком Драшка Милиновића на чело РАК-а Милорад Додик ће максимално заокружити контролу над областима телекомуникација и медија.

(БН)

 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Скептик

30.04.2020 10:51

Шта се догодило са Милошем Шолајом? До скора је био баш оно против ове власти, нека врста патриотског опозиционара. Сјећамо се његових разговора са Гугом Лазаревићем на БИГ радију. Како се човјек преокрену...ау.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Скептика

30.04.2020 11:05

1.0 ............ еура , а његово огледало је БИГ радио , некултурно неподношљив

Name

Па,

30.04.2020 11:44

Када год чујеш да је неко превише грлат против власти, очекуј да ће убрзо "прелетјети". Тако се прави пртина до власти.

Name

Сова

30.04.2020 12:03

Гламоцка аламуња

Name

Ре Скептик

30.04.2020 12:57

А што само Милош, гдје је Љубо Божовић у свему томе. Из Источног Сарајева, кадар СДСа. Универзитетски професор. Кум града Источно Сарајево. Прича да су га звали Додик и Жељка. Баш ме интересује да ли исто овако оцјењују студенте? Какво знање довољан је позив!

Name

Милко

30.04.2020 13:19

Да ли има ико ко није спреман продати вјеру за вецеру? Има лу људи са интегритетом или су сви битанге? Да ли је могуце да сеоски сибицар управља мозговима свих људи?

Name

Бранко Ранко

30.04.2020 14:19

УГЛЕДАО СЕ НА ДРАГАНА ЧАВИЋА-ПАРА ВРТИ ГДЈЕ БУРГИЈА НЕЋЕ

Name

Мрачајски прото

30.04.2020 11:03

Шолаја гласао за Милиновића. Немогуће. Ако је то истина онда је Шолаја добро награђен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЗИОНАР

30.04.2020 11:33

Ре, Мрачајски прото, вјероватно му је обећано мјесто декана Факултета политичких наука у Бања Луци плус нешто кеша да му су надје!Све је на продају али су образ, част и достојанство постали најјефтинији!

Name

Никола

30.04.2020 12:04

Чиста трговина,Шолаја је условио дизање руке мјестом декана на ФПН у Бањалуци....пратите наредне дане и недеље и увјерите се у ово сто пишем!?

Name

Рв

30.04.2020 11:06

4:2 све јасно. Како обично кажете то је демократски. Зар не? Или није. Демократски је само када је по вашем. РТРС је више пута кажњавана, а да ли је оправдано кажњавана? Питање је. По вама сигурно јесте по многима другим није, али су казне осталена снази. Овога пута СНСД и ХДЗ су испали јачи од СДА и СДС и то је сва прича. Поражени може да се љути и ништа више. У осталом зар нам није у свему тако ко кога прегласа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2020 13:22

Шолаја није из СНСД-а. Бар није био до прије неки дан. За овиг Бозовица не знам, тврдили су да је постен цовјек и цлан СДС-а.

Name

РАК

30.04.2020 11:07

Па знате како се купују(солаја)папци..врло једноставно..пар десетака хиљда марака..и постанес папак...и сто казе радован3..и бооолеее менееее..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2020 11:12

Има ли неко да није купљен, маните се висе те прице, ни дјеца вам висе не вјерују.

Name

Ана

30.04.2020 12:14

Јел примјењујете исте аршине кад је избор ЦИК-а у питању , има ли ту страначких утицаја и папака, будите досљедни макар једном .

Name

Рамбо

30.04.2020 11:08

И ја сам га радо послусао,паметан цовјек!Али сам је изабрао да оде у историју као продани папак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

30.04.2020 11:28

Ми смо народ без карактера и достојанства, све сам полтрон, превртљивац и папак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

30.04.2020 11:49

Што нам Милоше укаља свето српско име? Шта то бјеше образ? Шта то бјеше: какви будемо данас, бићемо довјека? Ооооооо Милоше.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Ана

30.04.2020 12:41

Опет ти!!! Ако људи (као Солаја) преко ноци промјену мисљење јел мислис да је то ЧИСТО??? По мени постоји НОВАЦ ПРИЈЕТЊА ИЛИ НЕКО РАДНО МЈЕСТО цетврто не постоји!! А сто се тице ЦИК а то је Мектиц предлози А КОЈИ ОН ОД ОВА ТРИ УТИЦАЈА ИМА!!? Тако драга Ана ПОКРИЈ СЕ СВОЈИМ УСИМА И ЦУТИ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

30.04.2020 14:49

Мени није јасно,па тај Солаја ради и на фаxу,ради и у РАК-у...има ли јос негде да ради???А колико је младих образованих без посла,док неки обављају по 3-4 функције,бруко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огледалце, огледалце..

01.05.2020 03:59

Шолаја, непријатно си ме изненадио. Можеш ли се у огледало погледати? Зар новац јачи од образа? Па мислим да си продао и очевину или ниси. Гради се нешто и то велико . Видјећемо шта. Ако је то што мислимо немој ни узимати огледало. Превише је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.05.2020 07:40

Потковани у задњи час.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.05.2020 13:57

Ви господине да сте "чисти" неби подносили оставку већ би као предсједник Савјета РАК-а настојали да легалним методама будете корективни механизам новом директору РАК-а. Пошто очито бог зна у шта сте све били упетљани одмах сте "исчепили" јер не можете погледати у очи новим људима. То је суштина а све остало је шупља прича.

ОДГОВОРИТЕ