Откривено како се корона тако брзо ширила Италијом

Међуградски саобраћај у Италији је, због епидемије коронавируса, сведен на намјању могућу меру, мали, неопходни број возова и аутобуса који су задрзани да саобрацају међу италијанским регијама су полупразни или цак сасвим празни, међутуим, невидљиви и нежељени путник, Цовид19, ширио се уздуз италијанског полуострва, управо дуж путева и жељезничких пруга.

Свијет 29.04.2020 | 17:49
Откривено како се корона тако брзо ширила Италијом

То открива управо објављена студија неколико универзитета а под руководством Миланског Политехника. Студија показује да се вирус, за који је вец утврђено да се сири директним контактом људи, шири по терену, цему свакако доприноси путовање особа. Ово је прво истраживање које показује ширење просторно, по терену.

Користеци податке Института за статистику дошло се до броја особа које, због посла, путују од куце до радног мјеста, из једне у другу регију, а уз помоћ мобилних телефона могла се конструисати гео-локализација тих особа.

Студија показује, у виду концентричних кругова, како се вирус ширио у најтеже погођеној регији Ломбардији где је највеће кретање људи због посла и где је најаразвијена саобраћајна мрежа, проширио у друге регије следеђи на неки нацин саобрацајне комуникације. 

Замимљиво је да је ширење према регијама на обалама Тиренског мора било слабије јер је, према ауторима студије, планински ланац Апенина, послузио као баријера.

А податак да је на југу Италије било мање заражених, се између осталог, тумаци према овој студији, чињеницом да је мрежа путних и жељезничких веза на југу много слабије развијена.

Један од важнијих закључака истразивања је да се у фази либерализације рестриктивних мера, велика пажња мора посветити кретању људи.

(Курир.рс/Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Гардиста

29.04.2020 16:30

Ја вецу глупост од ове,да су Апенини били баријера,одавно нисам цуо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.04.2020 16:36

Слазем се у потпуности! ОК ако нису путовали преко Апенина, па је то објасњење (иако мало вјероватно), а овако је стварно смијесно ?

Name

Скептик

29.04.2020 16:44

Могуће је, ево у нас су Старчевица и Крчмарице спречили корону да се шири према Крминама, Мемићима и Слатини.:)

Name

Гардиста

29.04.2020 17:14

Ре скептик:отприлике тако некако?

Name

Ха ха

29.04.2020 18:16

Ово могу прицат малој дјеци и оним сто су заостали у неким селима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

29.04.2020 20:35

Ама људи ,праше нас као златицу .лајао као пас ако небуде тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

29.04.2020 20:45

Та корона ко бива право нека болест поста,мислим на медијима

ОДГОВОРИТЕ