“Фолксваген” тражи помоћ од владе Њемачке

“Фолксваген” је позвао данас Владу Њемачке да помогне да се повећа потражња за аутомобилима након што је пандемија вируса корона довела до великог пада профита највећег свјетског произвођача у првом кварталу, уз очекивање лошег резултата и у другом.

Свијет 29.04.2020 | 12:41
“Фолксваген” тражи помоћ од владе Њемачке

– Потребна нам је брза одлука о подстицајима за куповину – изјавио је шеф финансија Франк Витер уочи састанка политичара и лобиста у Берлину, на којем ће се разматрати потенцијални стимулациони план.

Продаја аутомобила значајно је опала широм свијета пошто су мјере за заустављање пандемије довеле до затварања фабрика и продајних салона, због чега аутомобилским компанијама недостаје новац за инвестиције. 

“Фолксваген” је упозорио да ће можда морати да преиспита планирано повећање дивиденде. Компанија је у фебруару предложила исплату 6,5 евра по акцији, док је 2018. године исплаћено 4,5 евра.

Витер је рекао да ће одлука о дивиденди бити донесена на годишњем састанку управе фирме и да ће зависити од развоја догађаја током 2020. године.

Очекује се да ће продаја аутомобила ове године ослабити за 15 до 20 одсто на глобалном нивоу.

“Фолксваген” је раније овог мјесеца саопштио да му је продаја у првом кварталу у односу на исти период прошле године умањена за 23 одсто, а профит за 81 одсто.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дрекавац

29.04.2020 12:09

ВW је пук'о и прије овога. Ко је пратио раније, они су похватани у тешким лажима око издувних гасова и милион приватних и групних тужби. Њима је корона дошла к'о будали шамар! Јапанци не кукају, фабрике им рокају пуним капацитетом. Нека питају њих за рецепт и планове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

29.04.2020 12:43

Мој пријатељу ,пукли смо само ми. Реци за једног гиганта као сто је ВW да је пукао је у нај мању руку неозбиљно ,ако знамо да исти има висеструко веци промет од појединих дрзава ,а самим тим и доходак. Кроз своје 124 фабрике у цијелом свијету остварују добит коју ми не знамо ни процитати ,толико.

Name

Дрекавац

29.04.2020 14:05

Ето ти "гигант", који проси од државе да би био "гигант"! Погледај му историјат. Основао га Хитлер, па 4 године у њему ринтале хиљаде и хиљаде заточеника бесплатно! Дај ти мени неколико хиљада Шваба, да ми ринтаче бесплатно 4 године, купићу и ВW и остале на хрпу! И данас живе на темељима 2. свјетског рата и пљачке пола свијета! И ти ми сад причаш о неким "гигантима"! Пљууу!

Name

Ре

29.04.2020 20:22

Тако је. Нек смање цијену куповаце људи. Хоце за лим да узму колико вриједи двособан стан