Ова земља има најмање смртних случајева од короне

У свијету је од корона вируса за сада преминуло готово 213.000 људи, а једна се земља ипак истиче по ниском броју смртних случајева.

Свијет 28.04.2020 | 22:46
Ова земља има најмање смртних случајева од короне

Ријеч је о Словачкој, земљи од нешто више од пет милиона становника која има најмањи број смртних случајева по глави становника у цијелој Европи.

Словачка је затворила школе, трговине и границу прије свих осталих европских држава, осим Италије. Политичари су почели носити заштитне маске прије него што их је влада учинила обавезнима и те су мјере уродиле плодом, пише Блоомберг.

Шест тједана након првог случаја заразе, Словачка је забиљежила свега 18 смртних случајева.

"Кључ је у брзини", рекла је Ева Шернхамер, водитељ Одјела епидемиологије Медицинског универзитета у Бечу. "Идеално би било да се епидемија сузбије у тренутку када се може доћи до сваког блиског контакта заражене особе. Словачка је по том питању направила праву ствар", изјавила је она.

Братислава је затворила школе два дана након што је у земљи забиљежен први случај заразе и седам дана прије остатка земље, а челник регије Братислава Јурај Дроба рекао је како га је на то потакла ситуација у Италији.

Главни здравствени инспектор Словачке Јан Микас наредио је да се на граници заустави конвој скијаша који се враћао из Аустрије и стави их у карантин. Код 60 особа из тог конвоја касније је утврђена зараза корона вирусом.

Као и многе европске земље и Словачка ових дана попушта мјере како би опоравила економију, а челник Института за здравствену политику који је радио статистичке моделе и пројекције ширења вируса Мартин Сматана рекао је како се вирус у већини популације не шири.

"Ако се тренд настави, моћи ћемо рећи да смо по питању сузбијања ширења вируса међу  најбољима у свијету", рекао је Сматана.

(Вечерњи лист)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рв

29.04.2020 04:49

Можда

ОДГОВОРИТЕ