Луксембурег планира цијелу популацију тестирати на корону

Луксембург планира почети тестирања на корона вируса којима би желио обухватити цијелу популацију, а ријеч је о мјери која ће се одвијати паралелно с улажавањем рестрикција.

Свијет 28.04.2020 | 21:41
Луксембурег планира цијелу популацију тестирати на корону

На службеној страници Влада Луксембурга је објавила детаљно објашњење и објаснила разлоге због чега се одлучила на овакав корак.

Наиме сарадња између министарства здравства и министарства образовања током пандемије корона вируса се наставила и у овом случају те је тако одлучено да се потпуни увид у епидемиолошку ситуацију с корона вирусом може постићи управо интензивним и масовним тестирањем.

"Луксембург је мала земља и због тога је ово заправо одлична прилика. Можемо тестирати цијелу популацију на корона вирус у кратком року. Тиме ћемо постати прва земља која заправо има комплетан увид у број заражених грађана", казао је министар образовања Цлауде Меисцх.

Тестирање ће почети већ ове седмице и њима ће првобитно бити обухваћено око 6.000 ученика и 2.500 наставника јер школе у Луксембургу ће поново бити отворене од 4. маја.

Стратегијом је планирано да се број тестирања повећа на 20.000 тестова дневно, а циљ је тестирати цијелу популацију прогресивно и у неким случајевима и по неколико пута.

Тестови ће бити добровољни, а моћи ће се тестирати и они који живе преко границе у Њемачкој, Француској и Белгији, а долазе на посао у Луксембург.

"Великим бројем тестирања ћемо моћи процијенити обим ширења вируса и први пут открити асимптоматске случајеве за које се процјењује да их има око 80 посто. То значи да ћемо открити много више заражених особа, изоловати их и тиме прекинути ланац ширења корона вируса. Заштита је већа што се више људи тестира, желимо потаћи и друге земље да учествују у оваквој здравственој мјери", казала је министрица здравства Паулетте Ленерт.

По садашњим мјерама становници могу отићи само код љекара, на посао и у продавницу.

Лускембуг има 3.729 заражених корона вирусом и 88 смртних случајева.

(Клиx)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Гардиста

28.04.2020 20:11

Где су сад они сто су ме исмијавали и предлагали да се јавим епидемиолоској слузби Немацке да ме приме у кризни стаб.Је ли и даље мислите да нисам био у праву кад сам рекао да једино има смисла ако исте људе тестирас сваких 2-3 дана,нпр.или да их ставис у карантин на 14 или 28 дана(у то не улазим колико је која дрзава одредила).На залост то се не мозе применити у Немацкој,јер је превелика земља,али видите да у Луксембургу мозе,и да це људи то радити.Ајте паметњаковици,да вас цујем сад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.04.2020 21:41

Кад све знаш, објасни и што узимају крв приликом тестирања?

Name

Ре Гардиста

28.04.2020 22:29

Ције ли си ти гарде гардиста? Боље да не питам кад је све оцигледно. Сакриј се зени под сукњу кукавице сиња. Срам те рода од кога потицес. Сијес страх, односно покусавас. Неце мене нико тестирати ни на ста, а поготову не на вирус ког је смислио Бил Гејтс. Церацемо се по судовима

Name

Гардиста

29.04.2020 05:32

За ре:зато дто то није тест за трудноцу,да га мозес урадити на основу урина.Питање ти је преглупо.За ре гардиста:ти си друзе промасио тему,не разумем те о цему прицас...нема никакве везе с мојим коментатом.Како год,нисте ви они који сте ме нападали,они се изгледа не смеју јавити...

Name

Алекс

28.04.2020 21:49

Луxембург има око 600 хиљада људи а Њемацка 82 милиона. Тестирај ти друзе 3 пута 82 милиона хаха Лако је дрзавицу тестирати која има мање становника од Берлина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

29.04.2020 05:36

Алекс,па процитај поново текст и мој коментар.Је ли видис да сам рекао да би то једино имало смисла,свако друго повецавање тестирања је само бацање пара.А тамо где сам ја оставио коментар је био цланак о једном кварту у неком граду у Немацкој,где сам ја написао да једино има смисла у том кварту радити ово сто сад Луксембург планира.И тај кварт је сигурно мањи од целог Луксембурга.Поздрав за тебе,надам се да ниси био злонамеран..

Name

Дадо

29.04.2020 06:16

Ако је ово тачно свака част за Луксембург који у својој историји никада није ратовао.

Name

ех гардиста

29.04.2020 05:44

Разумљив предлог али то је у вецини земаља немогуца мисија.Поготово у неким банана дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марцоне

29.04.2020 06:24

Па требали су то урадити одма,ста њих има,имају 500,600 хољада становника !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.04.2020 16:31

Како це стици и,ма их пуно

ОДГОВОРИТЕ