Мектић: Када би нас слиједили нико ништа не би радио

- Да смо одговорнији према народу, ми би се давно састали, да ли на хитној или некаквој другој сједници и расправљали о овој кризи и свему овом што нас затиче и посљедицама ове кризе. Ви, господине предсједавајући, кажете да ми требамо бити примјер. Људи кад би слиједили промјер овог Дома, нико ништа не би радио – изјавио је Мектић.

Босна и Херцеговина 28.04.2020 | 13:01
Мектић: Када би нас слиједили нико ништа не би радио

У току је сједница Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, на којој се расправља о Приједлогу допуна Пословника Представничког дома, којим ће бити омогућено одржавање онлине сједница.

Сједница је због потребе одржавања физичке дистанце међу посланицима одржана у Великој сали Парламентарне скупштине БиХ, умјесто у Бијелој сали у којој се иначе одржавају сједнице овог Дома.

Током расправе о хитности поступка, посланик СДП-а Саша Магазиновић је казао да је ова сједница требала бити одржана прије мјесец дана, те да Представнички дом има услове да нормално засиједа.

- Фирма која је у фебруару била блокирана, у марту за десет милиона купује респираторе, а уз то се бави узгојем малина. Друга, за коју још не знамо, али ето кажу, да се бави репарацијом намјештаја купује тестове за корону. Је ли треба Државни парламент да буде неко ко ће шутјети и да гледамо репризу послијератне обнове када су се неки обогатили на набавкама и донацијама, или да кажемо нешто о томе, да се успротивимо томе, да направимо неко тијело – казао је Магазиновић.

Посланик Наше странке Дамир Арнаут је казао да је ове измјене и допуне Пословника он предложио још 30. марта, те да их је Колегиј „преписао и узео као своје“. Додао је да је Наша странка предложила и три закона која подразумијевају уштеде у потрошњи.

- Ако ово не ставите на дневни ред, да вам се укину репрезентације, да вам се укине то што се возате у службеним возилима, да вам се укине та пратња, потпуно непотребна – изјавио је Арнаут.

Заступник А-СДА Јасмин Емрић је констатовао да је ово парламент који је најмање радио од када је проглашено стање природне или друге несреће, те је затражио информацију од Колегија зашто Представнички дом није одржавао сједнице.

- Можда ово и има оправдања, али прије мјесец дана. Ви касните, господо. Ми каснимо за свим земљама у регији и Европи. Сви парламенту су засиједали, само није овај Дом Парламентарне скупштине БиХ – казао је Емрић.

С тим у вези је предложио допуну дневног реда са тачком која се односи на здравствену и епидемиолошку ситуацију у БиХ. Предложио је да Представнички дом ради на редовним сједницама, с обзиром да, како је процијенио, постоје услови за одржавање тих сједница.

Посланик СДС-а Драган Мектић је казао да је он лично против одржавања хитне сједнице Представничког дома.

- Да смо одговорнији према народу, ми би се давно састали, да ли на хитној или некаквој другој сједници и расправљали о овој кризи и свему овом што нас затиче и посљедицама ове кризе. Ви, господине предсједавајући, кажете да ми требамо бити примјер. Људи кад би слиједили промјер овог Дома, нико ништа не би радио – изјавио је Мектић.

Додао је да је Представнички дом морао доносити одлуке, чак и по цијену здравља посланика.

- Како нас није срамота да се овако понашамо. Ово је брука, ово је срамота. Мислим да смо се раскринкали до те мјере да народ сад види и ко смо и шта смо – оцијенио је Мектић.

Подржао је приједлог да се посланици одрекну привилегија јер, како је казао, ништа не раде.

- Дај да се одрекнемо задње плате у корист било кога јер нисмо, људи, радили. Никаквих обавеза нисмо имали. Ја ништа по питању своје посланичке обавезе нисам урадио мјесец и нешто дана, осим што сам понекад погледао портале и видио шта се дешава. Ово је вријеме искориштено за криминал и додатну корупцију – поручио је Мектић.

Посланик СДП-а Нермин Никшић је предложио измјене Пословника за неко будуће вријеме, да се Представнички дом изјасни о закључку према којем би радио у убрзаном капацитету, с обзиром да су, како је казао, створене претпоставке.

Колегиј Представничког дома би, уколико приједлог буде прихваћен, убудуће у изузетним околностима, када је то неопходно из безбједносних разлога или ради заштите јавног здравља, односно када је проглашено стање природне или друге несреће, одлучити да сједнице Представничког дома, Колегија, као и Колегија у проширеном саставу, те Заједничког колегија, комисија и заједничких комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ могу бити одржаване онлине, кориштењем информационог система који подржава пренос видео-конференција или апликација, програма и других електронских платформи за директну гласовну и видео-конференцију.

Ова одлука би важила само док трају ванредне околности, односно до проглашења престанка стања природне или друге несрећа. 

(БН/Фактор)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ма он је

28.04.2020 11:15

Врх, у својим констатацијама. Свака му цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асо

28.04.2020 12:16

Није бас тако, да сједис не би имао пријаве за крадју и проневјере. Дакле ради се ипак

Name

Ана

28.04.2020 16:13

А што се не одрекне о огромних примања кад је тако добар , један обични комедијаш , ал' зна узети плату за свој нерад .

Name

Аквана Бања Лука

28.04.2020 11:18

Па тако нама наси менадзери казу..сљеди нас....и кад сљедим да избјегавам..бјезим...сједим ..казе вид не радника.. Па рекли сте да вас сљедим..јел и они нист не раде...поцевс од генерала па до менадзера за угоститељство...маркетинг..сефова гоба управника гоба...и осталих сефова технике...финансија...конобара..и од 60 сетак запослених спаде аквана на 20 радника...хехехе..од по 580км плате и то не редовне..хехех јаваслук..инацети сефови и остали менадзери од 1000км па надаље..за не рад...позз..

ОДГОВОРИТЕ
Name

"ЦРВЕНИ КОМБИ" ПОСЕТИО

28.04.2020 11:37

Болници 'Србија",од сјутре ће се звати 'Свети Врачеви'

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дан

28.04.2020 11:42

Мјењај. Багру. Тако је Мекта

ОДГОВОРИТЕ
Name

пр

28.04.2020 11:53

Могу га волити или мрзити али човјек увијек пуца директно у срж.Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.04.2020 12:04

Сто Мектицу ниси ресио питање миграната,обецао со,Оно твојих мирних људи у Српском селу, И ли то је био циљ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

28.04.2020 12:19

цекај мало, ако се седнице могу одрзавати онлине, онда ова здања треба распродати, који це нам куфер?

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.04.2020 12:56

Ста ја то реко да није тацно,јели реко да су мирни мигранти И да је проблемСрпска Цаст,то је он рекао цак забранио бајкерима Из Србије улаз,а остали могу вредјати све Српско

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

28.04.2020 13:04

Радио си ти пет година, само се не виде резултати твог рада. Заправо, виде! Пуна је земља миграната. Накупило се док си ти уређивао судство, био стенд ап комичар, замајавао народ шупљим обећањима, претио хапшењима а да за то немаш надлежност, и све оне ствари које нису биле твој посао. У свој посао се једино ниси мешао. Боље, био си му недорастао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.04.2020 15:40

Па ћорав човјек не види а глуп не може да схвати

Name

срдјан

28.04.2020 15:06

Драгане браво,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.04.2020 17:26

Драгане, нико ништа и не ради, осим оно мало привреде.

ОДГОВОРИТЕ