Преко милион људи заражен вирусом корона у Америци

У Сједињеним Америчким Државама број заражених корон авирусом данас је прешао милион, па је тако откривено 1.000.441 случај ковида 19.

Свијет 27.04.2020 | 22:22
Преко милион људи заражен вирусом корона у Америци

Од заразе је умрло 56.286 људи, што је више него у Кини која је била епицентар пандемије.

Најтежа ситуација је у савезној држави Њујорк, која бележи 297.224 заражена и 22.612 умрлих.

Подсетимо, гувернер те државе Ендру Куомо наложио је појачано тестирање на коронавирус које се од сада врши и у апотекама, па је тестираних дневно 40.000.

Потом следе државе Њу Џерси, Масачусетс, Илиниоис и Калифорнија.

Амерички председник Доналд Трамп је недељама минимизирао претњу коронавируса и занемаривао апеле свог министра здравља да улаже у тестирање сетова и апарата за дисање.

Потом је 13. марта прогласио ванредно стање због пандемије и најавио да ће уложити 50 милијарди долара из државних резерви за борбу против коронавируса.

Већ од старта Трамп је оптуживао Кину да стоји иза пандемије, а коронавирус називао је "кинеским".

Због контакта са зараженим званичницима, тестиран је два пута, а оба пута налаз је био негативан.

Неколико пута је оптужио кинеске власти да нису објавиле истините податке о опасности од коронавируса.

Трамп је 15. априла одлучио да САД привремено престану са финансирањем Светске здравствене организације (СЗО) због њеног "лошег управљања" епидемијом коронавируса.

"Данас сам наредио обуставу финансирања Светске здравствене организације док се спроводи студија која ће испитати улогу СЗО у погрешном управљању и прикривању ширења коронавируса", рекао је на конференцији за новинаре у Белој кући.

Амерички председник недавно је направио гаф на конференцији за новинаре, када је предложио да истраживачи разматрају ефекте дезинфекционих средстава на вирус и гласно се питао могу ли их убризгати у људе.

Већ дан касније Трамп је у разговоу с новинарима у Овалном кабинету у Белој кући, тврдио да је његова изјава погрешно интерпретирана: "Ја сам саркастично то питао новинаре попут вас, само да видим шта ц́е се десити".

Упркос том оправдању, у САД је порастао број тровања хемикалијама после те изјаве, а како су навели званичници, људи су детерџентима покушавали да испирају синусе док је једна особа у устима гргљала мешавину избељивача и водице за уста како би убила вирус.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Тен

28.04.2020 01:05

Мистер Пресидент

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

28.04.2020 06:36

Какав милион, више, више, далеко више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прије

28.04.2020 08:39

70-тих година када сретнете некога сељака и упитате га за здравље, он вам одговара (ако је добро):"К'о Америка!", јер је, на основу причакоје су американци пласирали о себи,мислио а је тамо други небески рај-док наши нису крочили на ту земљу па се увјерили у истину: само мали број американаца живе "Као Америка". Тако је и сада са бројем умрлих у Америци: што власт дозира, то је"истина"?????????????????????????????????

ОДГОВОРИТЕ