Пољопривредници РС против кампање Привредне коморе

– Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске саопштио је како не прихвата кампању „Купујмо домаће“, коју спроводи Привредна комора Републике Српске јер се промовишу прерађивачи меса са увозним сировинама, а што је како оцјењују својеврсна обмана.

Република Српска 26.04.2020 | 20:13
Пољопривредници РС против кампање Привредне коморе

- Од наведених девет месних индустрија које промовише Привредна комора да наводно купују домаће животиње за клање и њихово месо продају нашим купцима, само јако мали број њих то и чини док велика већина увози све или готово све количине меса које прерађују и продају на домаћем тржишту. Поједини и не памте кад су купили стоку с наших фарми. Овдје не убрајамо интервентни откуп којем су поједини месопрерађивачи приступили искључиво из користољубља“, стоји у отвореном писму упућеном јавности.

Како се наводи, прекомјеран константан увоз меса и прерађевина од меса срозао је домаћу сточарску производњу и цјелокупни аграр БиХ.

„Нановију кампању најблаже речено не можемо да прихватимо. Небројене су негативне реакције фармера и позиви упућени руководству Савеза. Разумијемо ми забринутост за преко 800 радника, али ти радници би радили и када би кланичари откупљивали нашу стоку. Отуда би требала да буде далеко већа забринутост за преко 10.000 газдинстава који се баве товом и тако хране своје породице. Они немају алтернативу“, наводи се у писму које потписује Стојан Маринковић, предсједник удружења.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ је одлучио да подржи акцију „Купујмо домаће“ коју је покренула Привредна комора Републике Српске како би заједнички допринијели чувању радних мјеста и пословању домаћих фирми, те опоравку економије погођене пандемијом вируса корона (ЦОВИД-19).

Серијалом текстова представићемо прво производе домаће прехрамбене индустрије, а касније производе и других сектора.

У првом тексту смо представили домаће мљекаре, а у другом месопрерађиваче.

(Цапитал)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Боб

26.04.2020 18:27

Боли ме дупе за пољопривредницима,јуце је драско рекао да купујемо И ја купујем.домаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.04.2020 18:34

Купујем оно шта ми треба, ако ми треба млијеко купићу га без обзира чије је

Name

Бањалука

26.04.2020 18:35

Драшко Станивуковиц је рекао да треба подржати кампању!Нема везе што је домаће из увоза.

Name

Жглавак

26.04.2020 21:03

Пољопривредници гријеше. Станивуковић је рекао: Купуј!" И ја купујем.

Name

Бањалучанин

26.04.2020 21:12

Ако је Драшко рекао, онда нема поговора. Боримо се декларативно против једноумља Додика и СНСД-а а заправо само тражимо некога да га замијени и води систем који је он већ успоставио.

Name

Скептик

26.04.2020 21:33

Боб,купујмо домаће у СТРАНИМ трговинама? Јел то ок? Да ли су наше фирме "наше " ако су власници Талијани, Енфлези или Американци? Како да купујемо домаће аутомобиле, рачунаре, телефоне, чоколаде, маслиново уље и др кад ми немамо своје? Лимун, банана, наранџе...шта с тим? Кикирики, бибер, додатак јелу, зачини, кафа... се увозе и наше дирме их само препакују, да ли је то ок? Домаће, да ли се мисли само на РС или цијелу БиХ? Да ли нам је ближа роба из Сарајева или Србије? Могу да постављам питања цијелу ноћ. Није то само КУПУЈМО ДОМАЋЕ.

Name

Реално

26.04.2020 21:45

Далеко ћеш догурати са Драшком... Питај његовог тату како је дошао до богатства, па онда одлучи да ли ћеш га икада поменути у позитивном контексту....

Name

Ре:

26.04.2020 23:32

Трчаћеш ти, синко, у село, кад те дупе заболи мало јаче! Али, онда ће бити дупло скупље, а дупе боли!

Name

Ре

27.04.2020 06:41

Хехе,па ста цес купити домаце,Станивуковиц провозао колица кроз маркет и једва дно прекрио са домацим производима.Све смо продали,на мјестима фабрика изградјена складиста,на бољим локацијама зграде,масине распродали сто је ваљало,сто није у старо гвоздје.А то несто производње сто је остало у рукама странаца раде људи за своје трзисте !!! Лупетају само,од тих 10 артикала један нам треба мјесецно,ако купис из Нове Тополе месни производ,мозес једном,кад га пробас нецес висе никад јер и они сто ваља извезу,нама као "моземо ми све" !!! То је истина.

Name

555

27.04.2020 12:31

НИЈЕ ЛОГИЧНО ДА СУ ПРОИЗВОДИ РЕЦИМО ВИТАМИНКЕ АЈВАР, СОКОВИ И ОСТАЛО СКУПЉИ ОД МАКЕДОНСКОГ ПРОИЗВОДА И НЕ ПАДА МИ НА ПАМЕТ ДА ИХ КУПУЈЕМ А КВАЛИТЕТ И ЛОШИЈИ, ПА КО ЈЕ ОВДЈЕ ЛУД А КО ПАМЕТАН, КАКАВ ЦРНИ ПАТРИОТИЗАМ

Name

Синко

26.04.2020 18:40

Док се ми опаметимо,они це од богатства осједити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРП

26.04.2020 18:46

Људи треба ту много коцкица да се слози да би ми имали своје производе и могли нормално пласирати. Увозницки лоби је јак и они контролису све, лаксе је увести уградити се марзом и продати него улазити у процес производње. Гдје нам је месна индустрија да би ефикасно могао обстати пољопривредни сектор. Имамо ли у РС и једну озбиљну кланицу или Мљекару вецег капацитета. То није ником у интересу зато сто све увозницке фирме дрзе одредјени људи и то им се највисе исплати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

26.04.2020 21:54

све ово сто је набројано да увозе су озбиљне месне индустрије, вјеруј ми познајем све једну. проблем по мени је тај сто је месо из увоза јефтиније од домацег а сви па и народ гледа гдје је јефтиније. треба направити да месо из увоза буде цијеном као домаце. знаци ударити порез на увоз а тим порезом помоци домаце пољопривреднике да њихово буде јос јефтиније. тако једноставно али вјероватно неко добро зарадјује на томе и није га брига ни за квалитет ни пољопрвреду. конкретно знам једну мању месну индустрију и једну месницу које производе и продају искљуциво домаце а цјеном су скупљи од свију а квалитет врхунски. али то није до њих и они сировину плацају скупље, а није ни до пољопривредника јер и он са мањом цијеном не би опстао

Name

Ре:

26.04.2020 23:50

Нпр., МЛИЈЕКОПРОДУКТ К.Дубица, највећа мљекара чак и у БиХ, огроман капацитет, покривају и добар дио тржишта у Србији и Ц.Гори. Локалних месница на сваком ћошку, које за своје клаонице откупљују од домаћег сељака. Млинова за брашно и пекара исто. Да сви редом само мјесец дана престанемо куповати све те артикле страних брендова, да видиш како пуца увозни лоби!

Name

СРП

27.04.2020 17:26

Нисте ме разумили, то о цему ја прицам су гиганти без тако нецега нема ни привреде. Сад дали они били у приватном власниству или дрзавном неигра улогу само тако мозе један систем функцијонисати. Свака земља на западу има бар десетак клсница које дневно кољу по 2000 грла стоке. И таква једна компанија и сама подстице и пољопривредника да сто висе производи. А ово код нас је све јаваслук јос неплацају ни оно сто узму од људи. Али назалост такав систем се несвидја насим политицарима зато сто њих ту неби било нигдје зато су и продали све.

Name

Објавите

26.04.2020 18:53

Који су наси прави пољопдивредници?! Јасно и гласно, ријесен проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

27.04.2020 00:00

Они мали, њих хиљаде и хиљаде, који тешко могу бити угушени, јер им банке нису стале ногом за врат, а самим тим ни којекакви монополисти. Држе по неколико крава и свиња и то је то. Главни је проблем што се наш човјек погосподио, па хоће у супермаркету да купи сажвакано и да само прогута. Али, ако се неколико удружи, па оде код некога од сеоских домаћина, да видиш колико се јефтиније прође, а добијеш првокласни квалитет и још ти све припреме како волиш. Елем, то је сад ствар стања свијести, јер већ деценијама те бомбардују пропагандом како је у супермаркетима све провјереног квалитета и како је то најсигурнија куповина. Добра страна ове короне је што ће добро испеглати вијуге по том питању, па ће се доста народа разбудити из хипнозе.

Name

1000КМ

26.04.2020 18:58

Посто сам остао без посла због немара власника а и републике(за коју сам само дио статистике) ЈА ово нецу подрзати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

26.04.2020 18:58

А засто купују стоку у иностранству,зато сто је јефтиније.Па не дајте им да буде јефтиније.Или спустите ви цене или нек се уведе неки велики порез на увоз стоке.Али ако је сад месо у месници 10км за 1кг,мора и од домацих стоцара кад узима,исто 1кг меса бити у месници 10км.И немојте да фали стоке,да немају месари од кога куповати.Нека вас дрзава субвенционисе,надјите нацин.Ма све се то мозе,само мало нека се неко позабави тим.И наравно,да проинтер и ту не умеса прсте,инаце нема ниста од тога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

26.04.2020 19:50

Зато сто је стока у иностранству брзе узгојена, а тиме је и такав квалитет меса. На залост, наси купци су принудјени да тразе јефтино и јефтиније, сто це се свима кад тад и по здрављу и по еконемији обити о ледја. Мозда додју некад боља времена али упркос свему: КУПУЈМО ДОМАЦЕ и РЕГИОНАЛНО.

Name

Гардиста

26.04.2020 20:04

За ре:вероватно је то тако како ти казес.Али,засто дрзава не стане иза насих стоцара,па у свим нормалним земљама постоје субвенције за такве ствари,нека их застити,али не на рацун градјана,него на рацун дрзаве.Има ту простора за све,веруј ми...

Name

Ре "Ре" РАСПУЦХИН

27.04.2020 07:37

А то "РЕГИОНАЛНО" је домаће? Можда "регион" пуни буџет Р. С. или пуне властите буџете? И то је увозна роба као нпр. из Италије или Грчке.

Name

Ре: Распуцхин

27.04.2020 09:13

Немам појма какву дефиницију "регионалнг" ти гајис!? Ево, да ти нацртам: зивим у Бијељини и одем у Лопаре код некога пољопривредника несто да купим, или одох до Тузле ако неки локални привредник нуди несто сто има зељени квалитет, итд. О кавим ту будзетима геоворис, немам појма, али и нема ту неке релевантности... Ја прицам о РС и БиХ у цијелини - сконто?

Name

Ре "Ре" РАСПУЦХИН

27.04.2020 13:34

"КУПУЈМО ДОМАЋЕ и РЕГИОНАЛНО" Туамчим управо онако како је написано. "ДОМАЋЕ" се , бар би тако требало бити , односи на произведено у Р. Српској а и у БиХ. "РЕГИОНАЛНО" би се односило на "регион" , како огромна већина тумачи тај појам , а односи се на сусједне државе. Бар сте тако написали зар не? Иако "регион" и "регија" имају , приближно , исто значење постоји разлика која је евидентнија у посљедње вријеме. Отуда моја прича о "буџетима" која се односи на државе у "региону" и њихове буџете а тржиште нам је , управо , преплављено њиховом робом. "Регије" немају своје буџете осим , наравно , кантоналних али ни кантони нису "регије". "сконто"?

Name

Сукне ли се понекад

26.04.2020 19:40

Слусај родени кад ти квалитет и цијена буду ко увозни јави се

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАРАУЛА

26.04.2020 20:04

Ти зваљи саламу онда од марке мајмуне

Name

Ба

26.04.2020 23:51

Ни квалитета ни цијене реалне! Купује се на берзи месо треће ,четврте класе а представља као прве или друге класе а цијена тог меса ( залеђеног) иде од 1-2 еура! Мало ли је шишковићу,дим дим,тулумовићу ?!

Name

Ре:

27.04.2020 00:05

ЕПП и ТВ су чудо!

Name

Раде

26.04.2020 19:53

Купујмо све"ПРОИНТЕРОВО"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

26.04.2020 20:36

Увозе трулеж задњу класу меса а наше свијеже извоз боља им зарада на отпаду увозном а турци паметни па од нас купују свијежу јунетину а наши прерађивачи нама продају отпад из увоза сумњивог квалитета ал ту је екстра профит

Name

Ре Боб и Бањалука

26.04.2020 19:59

Милорадове институције су те фирме регистровале као домаће, па шта је проблем? Узгред од које фирме вам купују салму и праве сендвиче?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милкица

26.04.2020 20:07

Маринковицу, скупљај људе,тракторе , камионе и на улицу. Тако се то ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

26.04.2020 20:14

Треба забранити увоз робе коју имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

27.04.2020 00:11

Е, па онда кршиш потписано поглавље и слободној трговини! Баја и Бајини то потписали пред подизање неког кредита, јер био услов за добијање пара. Али, могу да се одреде мјесечне квоте увоза, за оно што не можемо произвести у довољним количинама. Онда мало подстаћи те области производње, па ће и то по природи ствари престати да се увози.

Name

Није

26.04.2020 20:29

Проблем само нек напису порекло меса И са које је фарме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

26.04.2020 21:14

Ово је погрешан став пољопривредника из више разлога, иако их разумијем. Постоји огроман број домаћих компанија који производе готове производе од сировина из увоза. Готово је немогуће имати 100% финални српски производ. Штампарије, текстилци, хемијска индустрија итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

27.04.2020 04:34

Као сто и ви купите увозно сјеме, дјубар, пестициде, хербициде, ... и продајете под домаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минхаузен

27.04.2020 04:40

Како ми који зелимо да купујемо порпуно домаце производе ,као месо , које није увезено ,да знамо који то домаци производјаци од увезеног меса праве производе .Дајте списак ,неки сајт , неки телефон који моземо да зовнемо и добијемо тацне информације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

27.04.2020 04:44

Купујем најјефтиније јер немам пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Боб

27.04.2020 05:52

Купујмо домаце! За веце плате,пензије,привреду јацу Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

27.04.2020 06:04

Ја купујем само од сељака и једино њих подрзавам и вјерујем им.Сто се меса тице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

27.04.2020 06:34

Треба заштити произвођаче са цијеном тако да им се њихов рад исплати. Прерађивачи су други у низу снабдијевања храном , и њих треба заштитити на исти начин. Свима је загарантован откуп планске производње а са задовољавајућом цијеном неопходан. Трговци су на задњем мјесту у том низу. Једино тако можемо покренути домаћу производњу домаћих производа, а не домаћу прераду или препакирање увозног смећа. Моја велика подршка 100%-тним домаћим произвођачима, прерађивачима, велетрговцима и малопродаји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

топ

27.04.2020 09:33

Једноставно их треба субвенционирати до реалне цијене. Није њемачко месо јефтиније јер је тамо јефтиније хранити говедо, него зато што је субвенционирано и то масно. Наша држава то једноставно не може издржати. Ми као домаћи људи се требамо промијенити и куповати код локалног месара и вртлара, а не хрлити само у велепродајне схопинг центре и тражити најјефтиније. Здрава храна има своју цијену и на крају дође пуно јефтиније него лијечење ради лоше хране.

Name

прави бањалуцанин а не љаксе

27.04.2020 06:58

ста це јадни него да варају, видјели од секте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.04.2020 11:58

Домаћи произвођачи меса су промашили фудбал. Умјесто да се фокусирају на то да им месо заврши у властитим месницама, ресторанима...они би да им (квалитетно) месо заврши у индустријским (јефтиним) месним производима. Не може се наша индустрија такмичити са увозом. Онај произвођач који може и сам извози. Наши произвођачи меса углавном треба да се фокусирају на продају са "што мање руку".

ОДГОВОРИТЕ