Без карантина десет пута више особа ушло у БиХ

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић изјавио је да је након укидање обавезе карантина готово за десет пута већи број особа које су ушле у Босну и Херцеговину.

Босна и Херцеговина 26.04.2020 | 07:36
Без карантина десет пута више особа ушло у БиХ

Тако су на граничним прелазима издата укупно 384 рјешења о стављању под здравствени надзор, односно ограничењу кретања ван мјеста боравка, и то 152 рјешења о изолацији, те 202 рјешења за возаче, шест рјешења за пограничне и 24 за прекограничне раднике.

- На основу ових података знамо да смо сада под већим ризиком и да ће у наше куће можда опет доћи тај увозни вирус. Због тога ћу замолити грађане који имају обавезу контроле на граници и којима су издата  рјешења о излоацији да се стриктно тог рјешења и придржавају. Такође, да боравећи у својој кући не долазе у контакт са својим најближима, те ако немају два тоалета у кући да тај постојећи након кориштења обавезно дезинфикују – рекао је Ајдиновић.  

Послије стављања ван снаге карантина, појаснио је да сада сваког грађанина који уђе у Босну и Херцеговину, поред контроле граничног полицајца, контролише и федерални санитарни инспектор.

- При томе грађанин попуњава санитарни упитник, те сачека, што је кратак период, да му инспектор изда рјешење о ограниченом кретању, односно здравственом надзору – навео је Ајдиновић.

С обзиром на то да су грађани показали велику дисциплину, истакао је да је укинут полицијски сат, те се нада да ће се грађани због себе самих наставити одговорно понашати.

Период обавезне изолације у трајању од 14 дана до сада је истекао за 24.026 особа, а само данас истиче за 98 особа.

До сада су, како је рекао Ајдиновић,  извршена 282 инспекцијска, те 182 контролна надзора на бензинским пумпама, у апотекама и другим продајним објектима. Том приликом издато је 311 прекршајних налога у износу  603.650 КМ.

(Фена)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Гардиста

26.04.2020 06:00

Мени није јасно сто се толика халабука дизе око људи који улазе у насу земљу.Па неце нико намерно донети вирус,да би заразио људе и стекао некакву економску корист.Карантин на граници би имао смисла само у слуцају да БиХ нема ниједног заразеног до сад.А цуј молим те,ми имамо преко хиљаду заразених,и сад нам градјани који улазе у земљу опаснији од градјана који су вец у БиХ.По којој логици?Да не спомињем слуцај из Прњавора где се здрав цовек заразио у карантину,па полупао бих цели карантин,зивота ми.Па највеца греска је направљена јос поцетком фебруара,ако се сецате како су се све земље стицале да сто пре врате своје градјане из Вухана,па се слали којекакви авиони,дизала се фрка око амбасада,како превести насе градјане.А давно је некад неко рекао:ако је у неком месту заристе заразе,не иди у то место,а ако си се затекао у том месту,немој из њега ици...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народу није лако

26.04.2020 10:15

Ови институционални гласноговорници, само смисљају И издаји наредбе за људе који улазе, који излазе, Који су у закатанцени становима,..., Нигдје нема одредби за функционере, који врсљају, ходају, возају се, праве цак И скупове, понасају СЕ вецина, углавном неодговорно. Народ је далеко одговорнији од власти, крајње је вријеме да се они преиспитају, да добро размисле о својом изјавама, о понасању, ...

Name

кики

26.04.2020 14:51

Анис телетабис...код куце није добро а у овом сатору без санитарног цвора и могуцности за купање..са 30 непознатих људи је бас свеее... суперииискаааа..зутица и сифилис природно окрузење...Анисе размисљај мало том тиквом сто носис на раменима.

Name

бојана

27.04.2020 09:50

знате како се у мом селу каже: Од короне још нико умро није

Name

Раде

26.04.2020 06:46

Е ово ће сад да нас докусури кад додају идиоти и донесу на корону

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петко

26.04.2020 08:44

Дебилу ста да те докусури? Вец има корона у дрзави и сири се. Прицас као да сваки цовјек који удје у земљу има посебам тип короне који се далеко брзе сири од тог који вец постоји у земљи и сад це они намјерно ици по граду и сирити заразу. Не могу да вјерујем какви ретарди постоје

Name

Рацо

26.04.2020 12:43

Е овај Раде препаметан,без грама мозга?

Name

Дугоља

26.04.2020 06:46

Директорен добро писес ако немају два wц могу да се саразу И љихова породица овамо гурате народа Са једним WЦ по 20 30 градзана да искорисзу 1 WЦ И ви сте неки Директор И бринес се за народ срамота како дрсите тог народа у изулацију дрзите И болесне И здраве заједно срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.04.2020 07:59

Ако може превод твоје дисертације.

Name

мд на робију

26.04.2020 11:46

Много хуманије у куцну изолацију него под саторе на граници. Ту је бас идеална прилика да се и најздравији разболи....нехигијена на веома високом нивоу, лезе и здрави и болесни. Додик 2 пута био у Србији, ни једном у карантину, долази му ' силна' помоц из иностранства, ни они у саторе. Тај колективни карантин је мудтост браце Кинеза. ДИван је осјецај немати полоцијски сат, па не изасао вани данима. Благо вам се!

ОДГОВОРИТЕ