Морамо озбиљније прићи пројекту " купујмо домаће"

Посланик ПДП у Народној скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић најавио је да ће у току идуће седмице предати иницијативу Влади Српске за доношење уредбе за обавезно истицање ознаке домаћих производа у свим продавницама и маркетима у Републици Српској.

Република Српска 25.04.2020 | 15:46
Морамо озбиљније прићи пројекту " купујмо домаће"

– У периоду епидемије корона вируса, послије заштите живота и здравља, на ред долази чување и јачање домаће производње и радних мјеста. То је једино могуће доношењем квалитетних одлука од стране Владе, али и подизањем свијести свих нас грађана – мишљења је Станивуковић.

Додај да истицањем ознаке да је нешто домаћи производ добро и једноставно рјешење, јер грађани ријетко имају и времена и стрпљења читати ситне етикете.

– Повећање свијести и јачање домаће привреде на овај начин је требало бити и раније. Тиме се Влада требала бавити, умјесто што је губила вријеме са уредбама о забрани ширења панике, што се на крају и испоставило као непотребно – наводи Станивуковић.

Он позитивним оцјењује кампању “Купујмо домаће” коју је покренула Привредна комора Републике Српске и иницијативу да се у сарадњи са неколико тржних центара почне обиљежавање домаћих производа.

Међутим, како истиче Станивуковић, сматра да обиљежавање домаћих производа не треба бити само на добровољној бази, те да из тог разлога са овом иницијативом иде према Влади Републике Српске.

Станивуковић додаје да је Градски одбор ПДП Бањалука припремио низ кампања и активност и на повећању свијести о важности очивања животне средине, а као један од могућих начина предлаже и подстицање кориштења вишекратних, платнених кеса (цекера).

Станивуковић је јуче објавио видео клип на друштвеним мрежама у којем је позвао грађане да купе домаће производе и пошаљу фотографију, а заузврат ће на поклон добити платнени цекер.

На овај начин Станивуковић се придружио политичарима и страним дипломатама који у протеклих мјесец дана упозоравају да је вријеме да се окренемо домаћој производњи и домаће привреднике ставимо на прво мјесто.