Италија: Након скоро два мјесеца већа слобода кретања

Скоро два мјесеца од увођења мјера карантина на територији цијеле Италије у борби против вируса Цовид-19, грађани те земље требало би да од 4. маја имају већу слободу кретања унутар региона, али ће забрана окупљања и даље бити на снази.

Свијет 25.04.2020 | 10:11
Италија: Након скоро два мјесеца већа слобода кретања

Италија је прва европска земља која је почетком марта увела мјере карантина на цијелој територији, које предвиђању да сви морају бити у својим домовима изузев одласка код љекара, на посао и у куповину намирница или у апотеку у непосредној околини, а те мјере биће на снази до 3. маја.

Од 4. маја очекује се први талас попуштања мјера којима је ограничено кретање више од 60 милиона грађана Италије, али највјероватније током првих неколико недјеља кретање ван региона у којем су грађани настањени неће бити могуће.

Правила која ће и даље важити су међусобна раздаљина од најмање једног метра и ношење заштитне маске и рукавица у непосредном контакту с људима. 

Главно питање које већ дуго занима људе у Италији је да ли ће моћи да иду даље од непосредне близине свог дома, јер чак ни у набавку намирница нису могли да иду у други крај града.

Према нацрту плана, то ће бити могуће, али максимално у друштву још једне одрасле особе и са дјецом.

Биће дозвољене индивидуалне спортске активности, а одлуку о поновном отварању паркова донијеће предсједници региона или градоначелници.

Ресторани и барови неће бити отворени на почетку такозване “друге фазе”, односно прелазне фазе ка изласку Италије из блокаде, али ће бити могућа достава хране на кућну адресу, што је већ дозвољено у појединим регионима.

Најављено је да ће премијер Италије Ђузепе Конте у наредних неколико дана потписати нови декрет о наредној фази суочавања с епидемијом вируса Цовид-19 у тој земљи.

Званичници Италије, земље са више од 25.000 умрлих од посљедице вируса Ковид-19, што је највише у Европи, истичу да ће забрана окупљања у циљу спречавања ширења вируса и даље бити на снази.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар