Вирус се шири само контактом са зараженом особом

Људи не могу да се заразе короном тако што додирују предмете, већ искључиво директним контактом са зарежном особом, капљичним путем, показао је експеримент научника из немачког града Хајнсберг.

Србија 24.04.2020 | 18:41
Вирус се шири само контактом са зараженом особом

Потврђујући ову теорију, српски стручњаци напомињу да вирус може да се дуже задржи у спољашњој средини само у лабораторијским условима.

Њемачки инфектолози спровели су експеримент у граду Хајнсбергу, како би истражили на који начин се заправо преноси вирус корона и колико дуго се задржава на предметима. Они су свакодневно пратили око 1.000 људи и у домовима заражених породица нигдје нису пронашли живи вирус, ни на једној површини – стакленој, пластичној, дрвеној, а узети су узорци са квака, мобилних, WЦ шоља…

Први закључци до којих су дошли указују да је већа опасност да ће се зараза пренијети од људи, него преко предмета које су додиривали.

– Зараза се не шири дотицањем предмета са којима су у контакту били заражени, него дужим боравком људи у непосредној близини једних поред других. Неко ко је заражен треба да се искашље у руку и том руком дотакне кваку на вратима. Одмах након њега друга особа треба да дотакне исту ту кваку, и одмах да се руком дотакне по лицу. Једино на тај начин вирус може да се пренесе преко предмета. Међутим, у свакодневном животу, заиста је мала шанса да се вирус пренесе путем заражене површине – тврди др Хендрик Штрек, директор Института за инфектологију Универзитетске болнице у Бону.

Сличног мишљења су и еминентни српски вирусолози. Докторка Ана Банко са Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду сматра да је дужи опстанак вируса на предметимау спољашњој средини могућ само у лабораторијским условима.

– У идеалним, експерименталним условима, вирус се задржава до три сата у аеросолу, до четири сата на бакру, до 24 на папиру и картону и чак до три дана на пластици и нерђајућем челику. Међутим, иако ово може дјеловати застрашујуће, концентрација вируса и његова инфективност на овим површинама сигурно је далеко мања у свакодневним околностима, када услови за преживљавање вируса нису идеални као у лабораторији – рекла је недавно др Банко у интервјуу за Блиц.

Вирус нема могућност размножавнаја ван човјека.

– Вирус у спољашњој средини може да опстане од неколико сати до неколико дана. Међутим, важно је напоменути да вирусно преживљавање директно зависи од услова те околине, односно од температуре, УВ зрачења, киселости, присуства дезифицијенаса итд. Вирусу је у спољашњој средини апсолутно немогуће да оствари процес умножавања, јер нема хуманих ћелија које би му то омогућиле. Човек може да се зарази само ако се без маске, а на удаљености мањој од два метара, налазио испред заражене особе која је кашљала – каже др Банко.

Др Радовановић: Преко ствари само теоретски

Епидемиолог Проф. др Зоран Радовановић каже да је доминантни пут преноса инфекције капљично, док је могућност заразе преко предмета могућа ако је он свјеже загађен.

– Ако се болесник у продавници ухватио за кутију чаја, а непосредно послије тога неко додирнуо исту ту кутији, а затим и лице, тако би вирус могао да се пренесе. Међутим, ако је прошло више сати, онда је заиста јако мала вјероватноћа да можемо да се заразимо – објашњава епидемиолог Радовановић.

Како каже, могућност да се човјек зарази путем контаминираног предмета је један од хиљаду.

– Због тога се не искључује и та могућност, те се савјетује дезинфекција. Под идеалним условима, ако је стабилна температура, влажност и слично, вирус је могао данима да се одржи на неким површинама. При томе, на пластици и металу дуже је могао да опстане, него на корозним материјалима попут папира, картона, тканине. Ако је вирус дуго у спољашњој средини, чак и ако је жив, изгубио је способност да изазове болест, или би реакција на заразу била много блажа – наглашава Радовановић.

(Блиц)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Гардиста

24.04.2020 17:12

Па наравно да је тако.Али,битно је да наси захтевају да се носе маске,рукавице,дезинфекциона средства да се користе нон стоп,јер забога,треба сад пунити будзет казнама.А то сто ја имам алеегију на рукавице било које,и сто цу уз рукавице морати куповати крему коју ми је др прописао,то њих заболе.Нисам само ја,има нас колико хоцес таквих

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДМ

24.04.2020 17:24

Вазно је да зараде моја апотеке И мој маркет.Боли њих дупе за народ

Name

Ма да

24.04.2020 17:31

Ма јесте, али пипнеш чај, па своју одјећу, па ово, па оно, онда одеш кући и само скинеш рукавице и опереш руке а на свему другом што си испипао вирус остане, тако да не бих ја то баш занемарио, али опет ајде да вјерујему струци

Name

Све то из хуманитарне помоци

24.04.2020 18:31

Цемо приалилно морати куповати дуго времена у приватним апотекама.

Name

баја и митар

25.04.2020 17:06

Немозе нам корона ниста..

Name

оо7

24.04.2020 17:20

Паметан ће се чуваеи,а будала пркосити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлично

24.04.2020 18:36

Право речено. Од куда знам да ја нећу бити први "сретник" да узмем тај чај кога је неки "позитивац" прије мене додирнио. Ма нећу да размишљам: слушај струку и опет се чувај!!! "Чувај се и Бог ћете чувати."

Name

Скептик

24.04.2020 17:21

Одмах скидати рукавице. Ношење рукавица је далеко најбесмисленија мјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЧИ,ОВО ДО САДА,

24.04.2020 17:41

ПРОСЕРАВАЊЕ "ЕXПЕРАТА" И БАНДИТА СА ЦИЉЕМ ,МАЖЊАВАЊА ПАРА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

24.04.2020 17:42

цему прање улица свако веце онда ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Од КОРОНЕ

24.04.2020 17:48

Су умрли СВИ који су требали УМРИЈЕТИ Прошле Године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крко

24.04.2020 19:47

Нису сви. Ево га мој комшо, нагрувао 93 и пјетла на бициклу све у 16. Не бенда ни 65+, ни полицијски час. Устакне качкетић, на даљину изгледа као дечарак, па никоме и не запиње за око.

Name

Па добро

24.04.2020 18:26

Репресије су вам постигле одредјене циљеве, сада је досао ред на градјане да се ИЗБОРЕ ДО КРАЈА....

ОДГОВОРИТЕ