Бескућници добили вредне старогрчке златнике!

Два златна новчића (старогрчка златника) из доба античке Грчке поклоњена су Војсци спаса на Флориди. Златници ће бити понуђени на аукцији, а процењује се да ће њихова цена ће бити неколико хиљада долара.

Занимљивости 24.04.2020 | 19:37
Бескућници добили вредне старогрчке златнике!

Лист Тампа Баy Тимес наглашава да сада сви са нестрпљењем очекују аукцији како би видели колику ће вредност достићи кованице старе више од 2.000 година.

Анонимни добротвор пред Божић је у кутију поред самоослуге у Тампи убацио један златни новчић, без икакве поруке, а некоилко дана касње још један, а оба ће бити продата сутра на акцији у Даласу.

"Кованице су направљене од злата између 42. и 40. п.н.е", наводи се на веб страници Херитаге Ауцтион.

Када би се новчанице продале само на основу вредности злата, вределе би око 450 долара, свака, рекао је представник те аукцијске куће Тод Имхоф и поручио да је њихова вредност свакако већа.

На аукцији у Даласу продају се новчанице из целог света из свих епоха, а аукцијска кућа Војсци спаса неће узети никаву провизију за продају та два новчића.

Представник Војске спаса из Тампе Енди Милер рекао је да је новчаница изненадила све, као и друга која је стигла уз анонимну поруку.

"Недељу дана касније поклоњен нам је други идентичан новчић умотан у папир на коме је писало: "Моја жеља је да наставим да бацам светло на ВС како би привукла пажњу јавности која треба да упире поглед на организацију као сто је Војска Спаса. Читава земља би требало да зна о невероватним стварима које чини за своју заједницу", рекао је Милер.

Порука је потисана са "Чини најбоље", наводи Тампа Беј тајмс.

На једној страни новчанице је римски конзул у пратњи двојице ликтора који су га чували. На другој је орао раширених крила који стоји на жезлу и стеже ловоров венац.



Из аукцијске куће кажу да је можда познато да постоји хиљаду таквих кованица у свету и да су све нађене око 1550. године на тлу садашње Турске, Ирана и Црног мора, и да можда вреде неолико хиљада долара.

Током зимске сезоне, Војска спаса у Тампи прикупи и 75 одсто финансијских средстава потребних за рад свог склоништа за хитне случајеве који помаже бескућницима да стану на своје ноге. Некада је реч и о 400.000 долара.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар