Вирус корона се Шпанијом ширио већ средином фебруара?

 Резултати студије коју су спровели научници са мадридског института за здравље "Карлос ИИИ" показују да се вирус корона ширио Шпанијом већ половином фебруара, као и да није постојао "нулти пацијент", већ да је вирус у земљу унијело најмање 15 људи који су дошли из иностранства.

Свијет 23.04.2020 | 13:11
Вирус корона се Шпанијом ширио већ средином фебруара?

Испитавши готово 1.600 генома овог вируса добијених широм свијета, научници су утврдили да 28 генома пронађених у Шпанији припада трима главним породицама вируса, познатим под називима С, Г и В.

Прва три вируса из породице С у Шпанији потичу из узорака узетих 26. и 27. фебруара у Валенсији, недјељу дана пошто је 2.500 навијача фудбалског клуба Валенсија отпутовало у Милано на утакмицу своје екипе против Аталанте из Бергама.

Међутим, истраживање је показало да је вирус корона из те породице кружио Шпанијом још око 14. фебруара, док се, на основу неколицине случајева из Мадрида, може закључити да је породица Г у пријестоници била присутна већ око 18. фебруара, па се чини да је до посљедње седмице фебруара вирус већ почео да се несметано шири земљом, наводи "Ел Паис"

Први случај вируса корона у Шпанији регистрован је на Канарским острвима 1. фебруара, а други 10. фебруара у граду Палма де Мајорка.

Оба случаја су били страни држављани, који су потом смјештени у изолацију и убрзо пуштени са лијечења, због чега су надлежни испрва сматрали да најкасније од 23. фебруара вируса корона у Шпанији више није било.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

23.04.2020 12:16

Ширио се он у фебруару и по Бања Луци. Вијест од краја јануара: У БЛ школи БРАНКО ЋОПИЋ откривен вирус Х1Н1 тј свињског грипа. Да би, гле случајности, откривен и први корона вирус у БиХ(кад су стигли тестови) почетком марта !!! Сви ђаци те школе су у фебруару били болесни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

23.04.2020 12:25

Цак и пре тога,јер узми само колико је дјака било по уционицама крајем јануара и поцетком фебруара.Па у ОС Вук Карадзиц у Бањалуци директор поцетком фебруара донео одлуку да наставници не прелазе ново градиво јер око 50 посто уценика не долази на наставу због грипе.Мислите да није била корона???Па узмите тестирајте ту исту децу на антитела корона вируса,па видите јесу ли преболовали,и онда направите конференцију за стампу,па објавите податке,али истините.Сто,је ли то толики проблем урадити???

Name

ре Скептик

23.04.2020 15:13

ЛАЗ, нису сви уценици били болесно био је један уценик

Name

ре Гардиста

23.04.2020 15:17

Да су дјеца била болесна од Короне биле би мртве баке и деке које су их цувале док су маме радиле, и маме и тате би биле болесне... вирус се сиру 1 заразена особа зарази 3 дневно, стога бањалука би била сва заразена. Дјеца се најезе заразе, маса би била мртвих тако да је то лазна вијест коју господин гардиста покусхава протурит, постујем мисљње, но није истина.

Name

Скептик

23.04.2020 16:21

Ре скептик, један ученик је тестиран на свињски грип. А онда готово цијела школа га је преболила. Дневно је по разредима знало бити по 7-8 ученика. Када су готово сви преболили грип онда је откривен тај ученик са короном.

Name

Гардиста

23.04.2020 18:13

За ре гардиста:није лазна вест,немој да лупас.У зивоту никад нисам лагао,и немој ти да ме демантујес,него се распитај у сколи Вук Карадзиц,ако мени не верујес.Од људи с којима се ја друзим,који имају своје породице,80 посто их је било болесно у том периоду.У мојој куци где зиви нас седморо,двоје деце и троје одраслих се разболело,а једно од то двоје одраслих који се није разболио је пензионер,65+,са хроницним оболењима.Према томе,то да би сви умрли мозес прицати ти и такви као ти сто су се уср... од короне.Уосталом,ко казе да се сви који буду са заразеним морају разболети,прицас на нивоу детета иу основне сколе...

ОДГОВОРИТЕ