Вирус корона "тањи" локалне буџете и до 30 одсто

Приходи општина и градова у Републици Српској драстично су смањени и готово је сигурно да неће бити локалне заједнице која неће ићи у ребаланс буџета, а према првим процјенама, губици на нивоу године биће и до 30 одсто.

Република Српска 23.04.2020 | 08:10
Вирус корона "тањи" локалне буџете и до 30 одсто

Савез општина и градова Републике Српске свим локалним заједницама већ је упутио допис којим траже информације и податке о паду прихода, али и приједлог мјера како да се помогне привредницима и пољопривредницима са локалног нивоа.

Како истичу у овом савезу, локалне заједнице тренутно биљеже пад прихода од ПДВ-а од најмање 30 одсто, али велики проблем представљају и непорески приходи.

"Приходи од ренте, комуналних накнада, такси, изнајмљивања пословних простора, издавања земљишта итд. су у паду, а губитке биљеже и локална предузећа, установе културе, спортски центри. Сви ће морати радити ребалансе и на нивоу године губици ће бити око 30 одсто", рекао је Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова и начелник Источног Новог Сарајева.

У Савезу општина и градова истичу да ће врло вјероватно већина локалних заједница посегнути за репрограмом кредита или пак новим кредитим задужењима.

Али се ипак надају да ће ситуација у вези са вирусом корона брзо проћи, да ће се у кратком времену економија, привреда и животне навике вратити на старо.

У општини Теслић кажу да на дневној бази прате прилив средстава те да су им у посљедње вријеме приходи од ПДВ-а смањени за 35 одсто.

"То осјетимо свакодневно и то ће трајати док су све ове мјере на снази јер велики број привредника не ради. Кад престану мјере, наставиће се пад јер велики број предузетника и малих предузећа ће бити уништен у мјери да неће моћи свој посао покренути поново", рекао је Милан Миличевић, начелник Теслића.

Додао је да се већ планирају мјере за помоћ привреди које опет подразумијевају пад прихода у буџету локалне заједнице јер ће многи бити ослобођени и комуналних наканда, такси  итд.

У овој локалној заједници, која има буџет од око 19 милиона КМ, кажу да није тешко видјети колико ће бити смањени приходи ако се већ сада зна да је прилив од ПДВ-а мањи за око 35 одсто, а да тај приход у укупном буџету учествује са око 75 одсто.

Ништа боља ситуација није ни у Градишци, гдје градоначелник Зоран Аџић каже да нема дилеме да ће доћи до смањења буџета који износи око 32 милиона КМ.

"Привредна активност пада, приходи од ПДВ-а, и у овом тренутку тешко је, тачније немогуће, прогнозирати колико ће то бити, али очекујемо значајна смањења. Формирали смо радну групу и сагледавамо наше приходе како бисмо дошли до неких процјена и у којем ћемо правцу ићи", рекао је Аџић.

Истакао је да су већ започели разговоре са банкама у смислу репрограмирања постојећих обавеза те да је план да се капитални пројекти започети у Градишци не обустављају.

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Пешо

23.04.2020 06:41

Имате ви вашег вољеног вођу Бога Милорада Додика. Он ће вам помоћи да попуните буџетске рупе. Ништа не брините.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плати намет на вилајет

23.04.2020 07:09

Цекајте тек је пола марта.Да видите сад кад буде цијели април па на даље.Паркови и зеленило не морају бити покошени,расвета може и без ње,социјална давања смањити,асвалтирање одгођено али зато це бити за Мићину и Славишину плату по 5-7 хиљада и за остале запослене у опстини и на јаслама опстинског будзета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј мој глупи народе!

23.04.2020 07:16

Боље да што прије обзнанимо пропаст, а пропали смо, и скинеме ове протуве са власти на свим нивоима што су нас уништили, то ће мо прије кренути помало напријед али са новим поштеним људима, ваљда их бар мало имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.04.2020 07:46

Наведи само два потенционална поштена политичара за будучност?????

Name

Ре

23.04.2020 08:05

Кога брига за политику у ово вријеме болести,,о цему ти

Name

Тако це и бити

23.04.2020 17:55

То је просто неизбјезно....

Name

ререре

23.04.2020 20:36

Мани се тзв политицара,коме су они потребни...??? Прави се Влада националног спаса од најструцних људи.Доста висе странака и партија,кога то висе занима?? Знаци,ванстранацки орјентисани људи, у борбу за опстанак.

Name

Бл

23.04.2020 08:29

Ја знам као политицар сам постен али немогу од ЛОПОВА па тоти је неправда.

ОДГОВОРИТЕ