Њемачка отворила продавнице, а Данска вртиће

Дијелови Европе који су били тешко погођени корона вирусом, подузели су данас одређене кораке ка укидању рестриктивних мјера па је Њемачка отворила поједине продавнице, а Норвешка вртиће.

Свијет 20.04.2020 | 13:04
Њемачка отворила продавнице, а Данска вртиће

Владе широм свијета дискутирају како и када да ублаже рестриктивне мјере због којих је више од половине човјечанства или 4,5 милијарди људи остало у кућама, а глобална економија је претрпјела огроман пад.

Вирус се прошле године први пут појавио у кинеском граду Вухану и од тада је широм свијета умрло 165.000 људи, а скоро двије трећине жртава су у Европи.

Охрабрујуће је да је током викенда у Европи број преминулих у паду у Италији, Шпанији, Француској и Британији.

У Њемачкој ће од данас бити отворене мање продавнице у одређеним покрајинама. Веће продавнице и други продајни објекти у већим градовима Њемачке биће отворени касније у склопу постепеног повратка у нормално стање, а ђаци би требало да крену у школе од 4. маја.

Смањују се рестрикције

Норвешка је од данас дозволила дјеци да се врате у вртиће, што је наишло на отпор појединих родитеља.

Шпанија, која је, такође, тешко погођена корона вирусом и гдје је блокада широм земље продужена, смањиће одређене рестрикције како би дјеца могла да иду напоље.

У Шпанији је јуче регистрирано нових 410 смртних случајева, што је најмање у протеклих скоро мјесец дана. То, према ријечима званичника министарства здравља Фернанда Симона, “даје одређену наду”.

У Француској је премијер Едоуарде Пхиллипе рекао да су остварени одређени резултати у борби против пандемије.

Андреw Цоуомо, гувернер америчке државе Њујорк, гдје је забиљежен највећи број умрлих и заражених у Америци, указује на то да пандемија губи на замаху, али је упозорио да није вријеме за опуштање након што је виша температура током викенда измамила Њујорчане из кућа у паркове.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Скептик

20.04.2020 12:12

Нема шта, готово је ово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа

20.04.2020 13:07

Није готово...тек удар долази.

Name

Ре Свима

20.04.2020 18:30

Ко је отворио вртиће, Данаска или Норвешка!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

21.04.2020 00:40

аха јес јес ово некакав оптимизам за наивчине... нема од тог ништа... до 2022 ће да траје док се сви не вакцинишу

ОДГОВОРИТЕ