"Није доказано да се вирус преноси у маркетима"

Хендрик Стреецк је професор вирологије и директор Института за вирологију и истраживање ХИВ-а на Универзитету Бонн.

Свијет 20.04.2020 | 08:58
"Није доказано да се вирус преноси у маркетима"

Он тврди да није доказано преношење вируса у маркетима, ресторанима или фризерским салонима, већ да се зараза најчешће преносила на већим заједничким окупљањима људи.

Објаснио је методологију своје нове студије у Хеинсбергу, епицентру епидемије ЦОВИД-19 у Њемачкој, и говорио о потенцијалним плановима како да се земља врати у нормалан живот, преноси Тодаy.ртл.лу.

Током посљедњих седмица његов је тим завршио значајна истраживања проведена анкетама и испитивањима у домовима широм регије Хеинсберг - гдје је пријављено више од 1.400 потврђених случајева.

Хеинсберг има око 250.000 становника и потврдио је 46 смртних случајева повезаних с корона вирусом. Резултати истраживања већ су дали неке назнаке о томе како вирус дјелује, као што је Стреецк појаснио:

"Не постоји значајан ризик од тога да ћете се заразити када идете у куповину. Тешки облици заразе увијек су били посљедица претјераног провођења заједничког времена људи током дужег периода, напримјер, априлске забаве у Исцхглу у Аустрији".

Такође, он није могао наћи никакве доказе о "живим" вирусима на површинама.

"Кад смо узимали узорке с ручки на вратима, телефона или тоалета, није било могуће створити вирус у лабораторији на темељу њих".

Да би се заправо "убацио" вирус, било би потребно да неко кашље у руку или додирне штеку на вратима, а затим да је након тога друга особа ухвати и додирне се по лицу. Стога Стреецк вјерује да су мале шансе за преношење вируса путем контакта с такозваним онечишћеним површинама.

Чињеницу да је ЦОВИД 19 капљична инфекција и да се не може пренијети зраком раније је потврдио и виролог Цхристиан Дростен из берлинског Цхаритéа.

Међутим, постоје различите теорије о ширењу корона вируса. Стручњаци америчког Института за здравље ЦДЦ и НИХ закључили су да вирус може преживјети 24 сата на папиру, три сата у аеросолима и до три дана на пластици и нехрђајућем челику.

Међутим, како Институт Роберт Коцх наводи на својој wеб страници, научна истраживања попут овог реализирана су у експерименталним условима, због чега нису баш репрезентативна за ризик преношења вируса у свакодневном животу.

Хеинсберг ће сада бити центар за провођење још једног истраживања, а чији је циљ даљња процјена начина на који се вирус шири. Студија ће пратити репрезентативни узорак од 1.000 људи.

"Резултати ове детаљније студије могли би послужити као препоруке за националне стратегије изласка из карантина", каже Стреецк.

Што се тиче тренутно подузетих мјера забране, Стреецк сматра да је важно имати на уму потенцијалне негативне ефекте које би неке мјере могле донијети:

"Људи би могли изгубити посао. Можда више неће моћи плаћати станарину и дужа изолација може довести до слабљења нашег имунолошког система".

(Клиx)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Карадоз

20.04.2020 07:17

Струка је доказала да ниста није доказано и да немају појма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

20.04.2020 08:39

Знам само да и радницима у трговинама и пекарама треба дати по 1000 км.Свака им част.

Name

ре

20.04.2020 09:07

У болницама и старацким домовима (гдје су вец мјесецима занрањене посјете) вирус се сири медју докторима и стиценицима а у маркетима гдје хиљаде људи дневно продје ни једна трговкиња ни касирка није обољела... нема логике али тако је... цудан неки вирус...

Name

Мина

20.04.2020 07:22

Наравно то је противприродно дрзати људе стално у изолацији, сваком живом бићу потребно је кретање на зраку и сунцу, прикупљање витамина Д, сада се види да је наука на ниским гранама а посебно тзв научници. Атрофираће нам мишићи и мозак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

20.04.2020 07:57

Бас тако мина.То указује да се сви они доста сироко оградјују,тј.цувају своје столице,а за остало их није брига...

Name

Боље је

20.04.2020 07:57

Боље је, неко вријеме човјеку ограничити кретање, него га пустити па када се зарази и умре, онда му је кретање заувијек забрањено.

Name

Ре боље је

20.04.2020 08:36

Вјероватно је да нисте гледали статистичке податке колико годишње људи и дјеце умре од глади, од рака, од алкохола и од обичне грипе, засто се нико од ових политичара ради тога не узнемирава и не паничи??

Name

У ствари

20.04.2020 08:47

То је најбољи нацин за разболијевање.Губитак имунитета а и могуцности да многи од нецега зиве..... У сваком слуцају, претјерали су са многим мјерама, које су боље реци против здравља....

Name

Скептик

20.04.2020 07:59

У центрима се вирус не преноси а као преноси се у бутицима, аутопраоницама, занатским радњама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

20.04.2020 08:09

Стари народ је имао узречицу да нема будале без школоване будале ја колико видим да само народ умире од короне срање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Радован

20.04.2020 10:35

Има Радоване, ови наси месари, фризери, Апеиронци, БЛЦовци.... и остале тако сколоване будале су пуно опасније од тих које је народ некад прозивао а вјероватно зато сто их тада није ни било...