"Кривуља се равна, ситуација се стибилизује"

Главни шведски епидемиолог Андерс Тегнел рекао је да њихова тактика борбе с коронавирусом даје резултате.

Свијет 19.04.2020 | 21:45
"Кривуља се равна, ситуација се стибилизује"

"Кривуља се равна и ситуација се стабилизује", рекао је Тегнелл, преноси Индеx.хр.

Шведска је привукла пажњу читавог свијета након што је тамошња влада увела тек дјелимични карантин. Затворене су средње школе и факултети, но основне школе до петог разреда нормално раде као и сви угоститељски и трговачки објекти. Шведска је одлучила максимално заштитити најрањивију популацију па је старијим особама савјетовала да не излазе и да избјегавају непотребан социјални контакт с другим људима.

Заражених је тренутно нешто више од 14.000, а досад је умрло 1540 људи што је пуно више него у осталим скандинавским земљама, али пуно мање него у Италији, Шпанији и Великој Британији кад се бројке прилагоде броју становника. Тегнел тврди да број новозаражених више не расте експоненцијално те да је ситуација задовољавајућа.

"Кривуља заражених и умрлих постаје све блажа, а слична је прича и с пацијентима на интензивној њези", рекла је Тегмарк Wиселл, шефица микробиолошког одјелења министарства здравства.

Прије само двије седмице ситуација је била пуно драматичнија па је чак и премијер Стефан Лофвен разматрао построжавање мјера. Но, одлучио је остати при својој тактици након чега му је подршка јавности знатно порасла према задњим истраживањима.

Тактици помогле друштвене прилике

Главни циљ шведске тактике био је да се не допусти преоптерећење здравственог система. Шведско здравство је међу најбољима у свијету и ни у једном тренутку током борбе с коронавирусом није му понестало кревета, јединица за интензивну његу или основних потрепштина попут маски. Диљем земље постављени су болнички шатори, за сваки случај, али они су остали потпуно празни.

Швеђани пословично имају јако пуно повјерења у власт па су Лофвен и његови људи играли на карту да ће их грађани слушати. Ништа није било изричито забрањено, а већина мјера биле су сугестије и приједлози којих су се Швеђани углавном придржавали.

Тактици је помогла и чињеница да у више од пола шведских домаћинстава живи само једна особа па је могућност преноса вируса била мања. Такође, Шведска је земља с највећим бројем људи који раде од куће и најбољом интернетском инфраструктуром па су и они који иначе раде у канцеларији могли радити од куће.

Иако се на фотографијама из шведских градова могу видјети добро попуњене терасе кафића, живот у Шведској ипак није био уобичајен. Путовања из Стокхолма у Готланд, омиљено одредиште током ускршњих празника, пала су за 96 посто, а мобилне мреже објавиле су податак да је у Стокхолму кретање становништва пало за 75 посто.

(Вијести.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

бели

19.04.2020 20:32

а ста реци паметан свијет ради пар хиљада старохана даљ се исплати довести земљу на ивицу пропасти? па како се иде у рат те зртве су колетерална стета неказе нико колико је мртвих са арапским пролецем? БАС СМО МЈ ЗАПАДЊАЦИ ЕГОИСТИ И МАЛОГРАДЈАНИ . колкко новинари добијају да напумпавају овакве вијести? сутра главна вијест умрла стиценица старацког дома у 92 била позитивна. ДОКЛЕ ОВАКО ? ИЗГЛЕДА У НЕДОГЛЕД јер сад се види како уопсте немамо здравствени систем ни за два а камоли за 10.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2020 20:38

Е, црни Бели!

Name

Ре

20.04.2020 05:17

Умиру највисе странци који не постују препоруке -Сомалијци, Ирацани, иранци, Сиријци. Назалост је зараза усла устарацке домове бас због не постовања мјера. Трецина умрлих је из старацких домова. Инаце Данска и Норвеска сад раде исто као и Сведска.

Name

Зоран

19.04.2020 22:33

Зар се може балканцима препоручити, па они не поштују ни наређења са огромним казнама а камоли препоруке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

20.04.2020 05:55

Ама цовеце,па бас зато се и крсе сто су наредјења.Остави народу на избор,ко се боји нек се застити колико год зели,нек носа маске и рукавице,нек не излази нигде.Ко се не боји,пусти га да функционисе нормално.Упозори 65+ да имају вецу вероватноцу да це се заразити,па нек изволи,ако му се иде напоље нек иде.Па не мозес ми реци да је њему мање стало за свој зивот него овима сто доносе мере

Name

Ре: Гардиста

20.04.2020 13:15

Гардиста све лијепо објаснио. Свака част на интелигентним коментима.