"Заједно ћемо побиједити ово и сва искушења"

Литургијским слављима у празним мостарским богомољама, које вјерници прате путем друштвених мрежа у својим домовима је највећи православни празник Васкрс дочекан у долини Неретве.

Босна и Херцеговина 19.04.2020 | 20:42
"Заједно ћемо побиједити ово и сва искушења"
Мостарски парох Радивоје Круљ, старјешина Саборне цркве и архијерејски замјеник епископа Василија за Клиx.ба каже како је овогодишње обиљежавање Васкрса свима ново и необично, али да је важно да сви остану у својим домовима и поштују мјере надлежних институција, јер само заједничким снагама се може побиједити пандемија коронавируса која је свијет захватила.

''С обзиром на ситуацију не можемо славити Васкрс као до сада уз окупљања људи у цркви и свим оним што носи Васкрс. Али ћемо се потрудити да славимо без панике и бојазни, с великом радошћу и у молитвеној духовној заједници, ми свештеници и сви људи добре воље у својим домовима'', каже Круљ.
 
Чувати живот

Порука Васкрса, како каже, јесте да треба чувати живот који нам је дан на овоме свијету.

''Христос је ради сваког човјека својом смрћу побиједио смрт и дао сваком човјеку живот вјечни, а да бисмо добили живот вјечни требамо да будемо одговорни према нашем животу овдје на земљи који нам је дан. Зато требамо да слушамо све надлежне који су прописали ове мјере, како бисмо што успјешније побиједили ово искушење које је пред нама'', каже Круљ.

Литургијска славља, како истиче, због тога се одржавају у мостарским богомољама без присуства вјерника, али су се потрудили да поруке и честитке Васкрса уђу у све домове.

''Ми смо свечану литургију служили у манастиру Житомислићи који је већ мјесец дана затворен за вјернике, а братство манастира редовно преноси сва богослужења путем друштвених мрежа. У Мостару служимо сваке недјеље, као и за овај Васкрс уз све прописане мјере'', каже Круљ.

Свјестан да многим вјерницима тешко пада то што не могу због новонастале ситуације славити како су навикли уз окупљање породице и пријатеља, нити судјеловати на свечаним литургијама, отворено признаје да је и њему све то јако тешко, али наглашава да треба гледати све с позитивна стране.
 
Вријеме за окупљање
 
''То нико није увео да би нам забранио литургију и није ово никаква борба ни гоњење цркве и Хришћана ни вјерника било које конфесије. Ово је једноставно борба за наше животе, за наше здравље и то тако треба да схватимо, те да гледамо како да превазиђемо ово искушење'', каже Круљ.

Времена за окупљање у богомољама, али и у породичним домовима уз дружења ће, како каже бити, а до тада како истиче на сву срећу имају савремена средства комуницирања која грађанима омогућавају да се чувају и виде са свим особама с којима се не могу срести. На тај начин, тврди он може се дијелити радост Васкрса, чинити добра дјела и бити у духу потребног заједништва.

''Наше еухаристијско славље може бити тако да ћемо назвати оне које никад нисмо назвали, оне који су сами, који су у потреби и куд ћете већи благослов, већу еухаристију и већу литургију и већи Васкрс'', каже мостарски парох Круљ.
 
Позивао је вјернике на солидарност и искрено славље Васкрса у срцу, наводећи како има низ начина на које се може служити Богу и ближњима.

Иако су на снази мјере забране окупљања и кретање грађана је ограничено, како каже у духу празника није изостало хумано дјеловање у њиховој заједници. Поштујући све мјере заштите од коронавируса чланови њиховог друштва "Добротвор" организовали су посјете старим, немоћним и болесним вјерницима, којима је уручена помоћ и упућена топла ријеч утјехе, поводом Васкрса уз неизоставна и традиционално офарбана јаја која симболизују живот.

''Срећан и благословен Васкрс. Христор васкрсе, Ваистину васкрсе. Христор васкрсе , радост донесе. Христос васкрсе тугу однесе. Не бојмо се, радујмо се и будимо једни другима, јер само тако Богу у служби смо и у Божјој близини'', казао је Круљ честитавши Васкрс и пожељевши свим људима овога свијета мир и свако добро.
 
(Клиx)
 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Невесиње

19.04.2020 19:27

Христос васкрсе... Жив и здрав био парох Радивоје Круљ.. Проћи ће и ово зло и нека буде опомена да се људи боље слажу и да гледају у свјетлију будућност..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТБ

19.04.2020 19:34

Христос воскресе !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина ослобађа

20.04.2020 13:25

И није га стид да прича неистине. Управо и јесте осмишљена цијела представа да вјерни људи не би могли ићи у Божји храм да прослављају Бога на Васкрс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

20.04.2020 19:41

Па сва та прица о богу је лаз.Ослободи се