Против руковања писала штампа још 1932. године

Борба против ширења заразних болести траје вијековима. И 1930-их за ширење заразе кривили су се контакти, а посебно руковање. Прочитајте како је о томе извјештавала "Правда" 15. новембра 1931. године.

Свијет 19.04.2020 | 18:43
Против руковања писала штампа још 1932. године

— РУКОВАЊЕ је врло опасан, нехигијенски обичај. — Италија, Америка и Шведска против руковања. — Италијани препоручују фашистички поздрав. —

У Сједињеним Америчким Државама, Италији и Шведској, јавио се у новије време озбиљан покрет да се рђава навика руковања укине. Свет треба да се одучи од те опасне навике, а, ако лепа реч не помогне, треба руковање законом забранити, каже "Кориере деле Сера".

Сам Дуче је већ раније препоручивао својим поданицима да се окану стискања руку у знак пријатељског поздрављања. Сада се овај покрет проширио и на целу Италију. И сам футуристички песник Маринети ставио се у службу пропаганде против руковања. Он каже у једном свом говору у Риму:

- Руковање је застарело! Ни фашистички начин поздрављања није нов, али је то лепа успомена на класични Рим. Поред тога, фашистичко подизање руке у вис на растојању од два метра показује више поштовања према пријатељу и није нехигијенска навика...

Париски "Тан" доноси опширан чланак свог медицинског сарадника, који такође најоштрије осуђује руковање и каже да су лекари највећи кривци што се та рђава и опасна навика није већ давно искоренила. Он показује на све опасности које изазива руковање. Стискањем руку се преносе најразноврсније и најопасније заразне болести. Тако здрави људи могу да преносе бациле тифуса и дизентерије, а да сами и не оболе.

У Америци је покрет против руковања такође веома јак. У круговима "више четири стотине" руковање је сасвим укинуто. Амерички милијардер не пружа више ником руку у знак пријатељског поздрава. Амерички листови указују на глупи обичај руковања са председником Уније у Белој кући. Несрећни председник Уније често окрвави своју десницу због руковања са хиљадама посетилаца Беле куће.

Руковање је данас сасвим изгубило свој "резон д'етр", кажу и шведски хигијенски стручњаци. Непрекидно и бесмислено стискање руку је прави и најсигурнији посредник за разне заразне болести. Живимо у модерном, грозничавом добу, у коме се брзо живи и људи немају ни времена да се рукују.

Акција против руковања узима све јаче размере и у многим земљама се јављају гласови који траже укидање стискања руку као скроз нехигијенске и штетне навике. Хоће ли та акција успети, то се не може знати. Руковање је толико дубоко укорењена навика свију људи, оно има своје симболично значење; руковањем се могу и многа човекова осећања лепо да изразе (јак, нежан, опрезан стисак руку), тако да ће се овај обичај у истину врло тешко искоренити, мада то изискују човеков првокласн интертес - његово здравље.

Али са руковањем ће бити као и са пољупцем! Вековима се људи боре против пољупца као рђаве и нездраве појаве. Па ипак, никакви хигијенски прописи и закони нису били у стању да искорене пољубац!

(Натионалгеограпхиц.рс)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Лида

19.04.2020 17:19

И тад су направили кризу 30-тих као и сад 20-тих....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гордон

19.04.2020 17:40

Ко?

Name

Лида

19.04.2020 20:09

То је ствар опстег знања и образовања,тако да ти на то "Ко" не могу одговорити неби разумио....

Name

За

19.04.2020 17:40

Шведску знам сигурно да није уобичајено руковање.Поздрав и то је то.Био то пријатељ или родбина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је

19.04.2020 21:08

ОК.

Name

Сова

20.04.2020 08:52

Ахахахахаха, е нек си му рекла, општа култура напросто избија из тебе, види се из овог одговора.

Name

Влад Тепеш

19.04.2020 18:13

Ре Гордон: они Па ваљда знаш, ови што управљају, што контролишу. Па види како је Алијин син преузео контролу послије њега. Тако на глобалном нивоу породице, друштва управљају кроз историју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2020 18:59

Која си ти будалетина....тешка!

Name

Рукују се само пријатељи

19.04.2020 18:38

Ја се рукујем само са пријатељима, људима које дуго знам и са којима дијелим дешавања. Међутим, руковање је данас постао тик, први пут виде човјека, пружају му руку, а то није било у почетку настајања руковања - рукују се само пријатељи.

ОДГОВОРИТЕ