Службе за Васкрс широм свијета без вјерника

Неколико православних свештеника служило је данас литургију поводом Васкрса у празној Цркви Светог гроба у Јерусалиму због ограничења уведених у спречавању ширења заразе коронавирусом.

Свијет 19.04.2020 | 17:09
Службе за Васкрс широм свијета без вјерника

Та црква је за Ускрс иначе препуна вјерника и туриста али је због рестрикција на путовања које је увео Израел усљед пандемије новог вируса спречен долазак ходочасника у Јерусалим за прољећни празник и ограничено окупљање у цркви.

Литургија је служена у Цркви Светог гроба подигнутој на мјесту где је по хришћанској традицији Исус разапет, сахрањен и васкрсао. Трг испред цркве је био празан и велика дрвена црквена капија затворена али неколико вјерника ипак дошло да се моли испред.

У Израелу је више од 13.000 људи заражено коронавирусом, а преко 170 их је преминуло. На Велику суботу се мала група свештеника славила древну церемонију Светог огња, која симболизује васкрснуће Исуса.

Та церемонија сваке године привлачи десетине хиљада људи и пламен који се појави у Исусовој гробници шаље се вјерницима широм света.

Ове године црква је била празна. У Египту је духовни лидер коптских православних хришћана Тавадрос Други служио ускршњу литургију у празном манастиру у пустињи такодје због ограничења због заразе које су спречиле окупљање вјерника у богомољама широм земље.

Ускршња литургија служена је у Манастиру Светог Пајсија у пустињској долини западно од Каира познатој као Вади Натрун, преноси АП. Малобројни свештеници присутвовали су служби коју је преносила коптска православна телевизијска станица. Свештеници су током службе држали прописано одстојање због вируса.

Коптска православна црква, једна од најстаријих хришћанских заједница у свијету, одлучила је овог месеца да прекине ускршње молитве и прославе у црквама и манастирима због ширења вируса. Хришћани представљају 10 одсто од 100 милиона становника Египта који су већином муслимани.

У Москви, Санкт Птербургу и Кијеву свештеници у службама које су почеле ноћас носили су свечане одоре за најважнији свети дан у православљу и певали су хорови, али су их вјерници гледали само преко телевизије или онлајн преноса.

Полиција је распоређена испред стотина цркава у Украјини да осигура да свако ко је дошао да стоји испред цркве поштује прописе социјалног дистанцирања и забране великих окупљања.

Мали изузетак направљен је у манастиру Пшерск у Кијеву где је полиција дозоволила вјерницима да улазе у цркву један по један, тако што сљедећи удје када један изађе. Око 100 људи стајало је испред манастира и чекало да уђе.

Манастир који је велика туристичка атракција због великог система пећина и катакомби затворен је под карантином, више од 90 његових монаха су инфицирани коронавирусом и најмање двојица су умрли.

Манастир припада Украјинској православној цркви, вјерној Руској православној цркви и једној од две ривалске православне цркве у земљи. Вођа цркве је изазвао критике када је рекао да би вјерници могли да се окупе испред док се траје служба уместо да остану код куће.

У Грузији неке цркве биле су отворене за вјернике али само ако су се обавезали да стигну прије полицијског часа у 21 и остану до краја полицијског часа у 6.00 ујутро. Око сто људи се појавило у Цркви светог тројства у Тбилисију, где су обиљежена мјеста на поду да би људи поштовали раздаљиху.

На Кипру многи православни вјерници стајали су на својим балконима или у двориштима са упаљеним свећама док су свештеници држали поноћну службу у празним црквама. Кипрани су пратили ускршњу службу на својим телевизорима пошто је влада увела забрану присуствовања у црквама у оквиру строгих мјера изолације.

(Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дренка

19.04.2020 17:25

Ко искрено вјерује не боји се ницег сем њега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2020 18:48

Који је измисљен. Бојис се измисљеног бога. Зивот ти продје у страху!

Name

Дренка

19.04.2020 20:22

Вас атеиста ми зао,углавном сви лосе зивите...

Name

Ре

20.04.2020 11:18

Погресан датум глупани, равнајте се по звијездама ако вец мозга немате.

Name

Ре: Дренка

20.04.2020 17:05

Баш тако, сестро. Ко срцем, душом и умом искрено вјерује у Господа Бога нашег - тај се ничега овоземаљског не плаши. Амин! Слава Теби Господе и Боже наш, Исусе Христе, слава Теби!