Патријарх Иринеј: Доживљавамо велико искушење

Патријарх српски Иринеј поручио је на васкршњој литургији у Храму Светог Саве да доживљавамо велико искушење и да је епидемија коронавируса божија опомена, као и да треба да извучемо поуку из свега што се сада дешава.

Србија 19.04.2020 | 15:54
Патријарх Иринеј: Доживљавамо велико искушење

Патријарх је истакао да се Васкрс ове године обележава на другачији начин, стицајем прилика, али и допуштењем божијим, у атмосфери велике опасности и страха од вируса који нажалост односи на хиљаде и хиљаде људских живота.

"Треба да се замислимо и размислимо зашто је то Господ допустио", поручио је патријарх.

Подсећа да се у једној апостолској посланици каже да овај свет у злу лежи.

"Ако је било зла у време апостола, садашње време је у много већем злу, него што је то било у доба апостола. И Господ сигурно хоће да нас на овај начин опомене да размислимо о овоме што се десава са нама и оним што се дешава у свету, а дешавају се страшне ствари, моћници владају овим светом", рекао је патријарх.

Патријарх Иринеј је истакао да се смисао људског живота свео на неке "велике" интересе, материјалне и друге врсте и да су многи људи заборавили на Бога, као и да виде Бога у делима његовим.

Каже да иако се вирус не види да људи имају огроман страх од њега и да се без обзира на то виде његове велике последице.

Додао је да исто тако када се говори о Богу, многи кажу да би веровали у Бога њега када би га видели.

Погледајмо, пре свега, на себе и своје биће и свет око нас, који нас окружује и у коме се огледа премудрост и љубав божија, зар не видимо у тим делима присуство и створитеља овога света, поручио је патријарх СПЦ.

"Надамо се да ће ово искушење сада многе људе натерати да размишљају, као и моћне и силне који кроје капу читавом свету да виде да је све оно што они стварају и мисле сујетено и пролазно, а да само остаје Бог и његова истина".

Патријарх је поздравио све вернике који су у својим домовима пратили пренос поноћне литургије преко медија, којима је захвалио на томе што су на тај начин преносили ових дана богослужења.

"Можемо се Богу молити свуда и на сваком месту. Апостол Павле назива породицу домаћом црквом, према томе треба да оживимо и домаћу цркву и породицу нашу, која је нажалост у великом искушењу и на удару сила овога света. Даће Бог да о томе размислимо и већ многи размишљају, да извуку поуку неку из свега овога што се десава са нама".

Нека Бог буде мислостив и отклони ово велико искушење које се назива епидемијом и да благодаримо Господу да нас ослободи овог искушења, казао је патријарх.

Такође, поручује да треба да се вратимо Богу, вером и љубављу, цркви својој и светом причешћу као највећој тајни наше вере.

"Нека би нас Господ све благословио са поздравом Христос васкрсе", рекао је патријарх.

Патријарх Иринеј је претходно током проповеди указао да је Васкрс наш највећи и најрадоснији празник и да би узалуд били многи празници да није било Христовог васкрсења.

Литургија на Васкрс је први пут служена без верника у Храму светог Саве због полицијског часа који је уведен као мера у заштити од ширења епидемије ковида-19 .

(РТС)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

леон

19.04.2020 14:10

дај им по јос један орден..али ако имас неки да се крунисе лоповлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

19.04.2020 14:42

Напокон се и црква огласила. Зашто су ћутали више од мјесец дана?

Name

Цуј гора времена

19.04.2020 15:58

Цуј гора времена од времена апостола. Е нек си нам рекао.

Name

Попе

19.04.2020 18:01

Говори ти у своје име а не у наше.

Name

Јован

19.04.2020 19:10

Пуни лове ко брод, али рука дрхти да се удјели народу, него вичу - дај још. Де попе одријеши кесу, не треба народу духовна храна, него овоземаљска храна.

Name

Скептик

19.04.2020 14:24

Управу је Иринеј, и ја сам на великом искушењу...да прекршим полицијски час... да прошетам до контејнера да бацим смеће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

19.04.2020 15:23

Не бих ја то назвала искусењем вец здраворазумским размисљањем. Сви ми знамо ста је ово

Name

Казе

19.04.2020 14:33

Казе погледајте око себе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

19.04.2020 14:43

Уважена православна цркво, јесу времена тешка, али кад нису била. Мислим да се , код нас у Републици Српској, могло и другачије, а да се заштити здравље људи. У борби против вируса Корона, аутократе су узеле сву власт и сада то дјелује да се боре против народа, умјесто против вируса, барем већег дијела. Христос Васкресе, свима који воле и кући славе, као и ја. Сретно свим добрим људима, без обзира на нацију, вјеру и мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2020 15:39

Власт се никада није ни борила за народ и напредак друства.Сви они су у политици искљуциво због новца и лицних интереса а не због идеологије и зеље да развијају и унапредјују ово друство.

Name

Кад би

19.04.2020 15:45

Мало боље сагледали ситуацију, схватићете да је, у ово укључен масонски лоби. Зар Бил Гејтс да финансира лабараторије, за вакцине, СЗО, чији је ММФ, на нашу жалост и представници цркве им помогоше, да се неотварају врата храмова , туго наша, и то за наш Васкрс,. Сви се замислимо куда ово води. И данас се умире од рака, срчаних удара, ко то помиње данас. На жалост људи који још нису чиповани, а уско ро ће и тога бити. Кога ви преставља те, коме служите, кога одликује те, пта смо Богу згријешили.

Name

Ре кад би

19.04.2020 18:50

А бог сједи скрстених руку. Вец хиљадама година, ајд мало размисли

Name

Ре Кад би

19.04.2020 19:38

Браво за коментар. Исто мислим.

Name

Бора

19.04.2020 14:53

Погледај дом свој андјеле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

19.04.2020 15:11

Ста је с овим људима сто си били јутрос на слузби у црквама, јесу ли платили казну сто крсе полицијски цас или су у карантину?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2020 18:51

Ни једно ни друго. Црква је јаца од секуларне дрзаве. Теско нама

Name

Мика

19.04.2020 17:36

Са Иринејом на целу цркве искусење вјерника је реалност....нек је лака црна земља ПАТРИЈАХУ ПАВЛУ И НАДА ДА ЦЕ ЈЕДНОМ И ОН ВАСКРСНУТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АРСА

19.04.2020 18:42

Од давно сте ви у искушењу, владике вам некажњено силују децу, практикују хомосексуализам, енормно се богате, опредељују се политички, деле народ, а ви лично Додику дижете славу коју је уприличио под шатором. Народна искушења спрам ваших су камилица !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван Батар Мерз

19.04.2020 20:21

Ми католицки Срби из Поткозарја и Бањалуке постујемо одлуку насег Папе а истовремено и Иринеја. Захваљујемо се Милораду Додику сто је због бриге за здравље људи затворио Цркве. Зелимо му цестит Ускрс уз поздрав хваљен Исус и Марија!

ОДГОВОРИТЕ