Посланица патријарха Иринеја: Смири се, горди човече!

Читав свет је захваћен и угрожен једним вирусом. Да ли ће горди и себични човек данашњице извући икакав закључак из те чињенице? Или ће и даље, без покајања и без љубави, истрајавати на самоубилачком пројекту стварања свог лажнога овоземаљског раја у којем нема места ни за Бога ни за човека као боголико, духовно биће?

Србија 19.04.2020 | 07:14
Посланица патријарха Иринеја: Смири се, горди човече!

Читав свет је захваћен и угрожен једним вирусом. Да ли ће горди и себични човек данашњице извући икакав закључак из те чињенице? Или ће и даље, без покајања и без љубави, истрајавати на самоубилачком пројекту стварања свог лажнога овоземаљског раја у којем нема места ни за Бога ни за човека као боголико, духовно биће?

Дан је Васкрсења!

Слављем се просветлимо, једни друге загрлимо и рецимо браћо свима, па и онима који нас ненавиде! Васкрсењем опростимо све и тако велегласно запевајмо: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт поразивши и онима у гробовима живот даровавши!

(Песма са васкршњег јутрења) Ево нас, браћо и сестре и драга децо духовна, у торжеству и радости великог празника - Васкрса. Данас је празник Васкрсења Господа нашега Исуса Христа - радујмо се и веселимо се! Васкрс је наш највећи празник - празник победе живота над смрћу, Бога над сатаном, човека у Христу Исусу над грехом.

Христос васкрсе из мртвих!

Рецимо то свима и обрадујмо све и свакога, чак и оне који мрзе Њега, Васкрслог Богочовека, и нас, Његово наслеђе овде на земљи, и оне који не верују и још сумњају да је Он Искупитељ и Спаситељ света.

Браћо и сестре и драга децо духовна, суштина тајне Христова Васкрсења је у томе да је „онај који јесте“ истовремено Син Божји и Син човечји, већ на Велики петак, а коначно на дан Васкрсења, победио сатану и сатро његову власт и силу. Смрт и ад су поражени. Свети апостол Павле у победоносном заносу пита: „Смрти, где ти је жалац? Аде, где ти је победа?“, а Свети Василије Велики, архиепископ кападокијски, наднесен над тајном Васкрса, појашњава речи Светог апостола Павла, па каже да је Господ Исус Христос Себе дао у замену смрти, „која је нас, продане греху, држала у ропству и, сишавши крстом у ад, покида окове смрти; и васкрсе у трећи дан, и свакоме отвори пут у васкрсење из мртвих. Он, Христос Господ, вели Свети Василије, постаде Првина умрлих, Прворођени из мртвих, да би Он био све и сва, првенствујући у свему“.

Дивећи се чудесном Васкрсењу из гроба, црквени песник пева: „Господе, како си се родио од Пресвете Дјеве и како си васкрсао из гроба, не знамо, али Те славимо као Спаситеља и Искупитеља.“ Славећи са њим Васкрсење Христово, и ми се дивимо пред овом великом тајном и певамо: „Христос васкрсе из мртвих! Смрћу смрт победи и онима који бејаху у гробовима живот дарова!“ Попут синова Израиљевих, који прешавши Црвено море узнесоше благодарења и хвале Богу и ми, браћо и сестре и драга децо духовна, прошавши кроз тугу и жалост Великог петка и Велике суботе и нашавши се у радости Васкрсења, принесимо хвалу Богу и узвикнимо: Слава Ти, Господе, Спаситељу и Избавитељу наш, што нас избави из власти греха, смрти и ђавола!

На истини Васкрслога Христа, који се јавио женама мироносицама, апостолима и другима, ми стојимо и јесмо! Васкрсли Господ Исус Христос је непоколебиви темељ не само наше вере и наше Цркве већ и свеукупног нашег постојања и свега што јесте.

„Ако Христос не васкрсе, онда је узалудна вера наша, узалудно је надање наше, још смо под грехом!“, каже Свети апостол Павле. У Васкрсењу је смисао свега што постоји, а без Васкрсења све, па и сам живот, јесте бесмислен. У Васкрсењу Господа Исуса Христа открива се тајна Оваплоћења Бога Логоса, односно Његовог рођења у Витлејему и Његовог страдања као јагњета Божјег у Јерусалиму, као и свега онога што се десило не само у Јерусалиму и Јудеји већ и у целокупној историји света.

У светлости Христовог Васкрсења, браћо и сестре, и ми, христоносни српски народ, сагледавамо себе и своју историју. Ми смо крсноваскрни народ. Са Христом страдамо и са Њим саваскрсавамо. Сва наша историја је крстоносна и христоваскрсна, смештена између Голготе и Васкрсења. Прошле године смо славили велики јубилеј, осамстогодишњицу аутокефалности наше Цркве. У том јубилеју смо сагледали сву ширину, дубину и висину нашег постојања у протеклих осам стотина година.

Ове пак године благости Господње славимо 100-годишњицу обновљења статуса патријаршије наше Цркве. После голготског страдања нашег народа и наше Цркве у 19. веку и у првим деценијама 20. века, митрополије и епархије наше Цркве, расцепкане по територијама претходних царстава и држава, сјединиле су се у јединствену Српску православну цркву, чиме је обновљена наша древна Пећка патријаршија.

Био је то благослов Божји нашем народу и нашој Цркви за наше - до тада невиђено - страдање и показано трпљење.

Можда га је најбоље исказао Свети мученик ђакон Авакум када је, одбијајући да се одрекне православне вере под претњом мучења и ужасне смрти, ускликнуо: „Срб је Христов, радује се смрти!“ Благословио је Бог наше јединство у борби за победу истине и правде. Благодаћу Духа светога и снагом непоколебиве вере, наде и љубави обновили смо Пећку патријаршију на читавом простору на којем живе православни Срби, на радост наших предака, а на понос свих нас, каже се између осталог у посланици српскох патријарха Иринеја.

БН ТВ

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

за век, векова

19.04.2020 05:40

Сви који данас славе христово васкрсење, зелим мир, благостање и срецу уз поздрав, Христос васкрсе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

19.04.2020 06:52

Нисам неки велики вијерник,али сам 100% убиједјен да сам веци вјерник од вецине попова,а сигуран сам да би и ове посланице боље написао,са висе смисла.Памтим патријарха Павла посланице.Кад их слусас не дисес,имале су ту моц да ти привуку пазњу,да не трепнес....а ово...тралала...бла,бла...

Name

Ре Дејан

19.04.2020 07:50

Ови везе с вјером немају. И са етком. Пуни им дзепови и стални прицају као о примјеру оних који су умрли гладни и етицни. Црква је постала профитна корпорација а то са вјером везе нема. Доста бре лупеза. Вратите се вјери. Богу. И етици.

Name

Срецан васкрс свима који славе

19.04.2020 08:08

Овај вјерски празник нека им је срецан и удобан и проведу у весељу са породицом.Али без намјере да се увреди иција вјера и конфесија није ни ово лосе да мало мање вјерске водје форсирају народ по црквама и дзамијама а и политицари злоупотребљавају вјеру и народ у корист само лицних интереса.

Name

Глас

19.04.2020 05:53

Све рецено,сто православни народ вец зна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

граматлија

19.04.2020 06:26

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! Али властодржци у РС вјерују само у богатство, раскош како су имали они што су свеце распињали, од народа отето, а они одликовање црквено примају за лажно доброделство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

19.04.2020 06:28

Хоцес ли на славу у бакинце

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјерник

19.04.2020 06:51

Патријарху, кажи додиги "ДоДиче, смири се Дични и Горди човјече!"

Name

Навигатор

19.04.2020 06:32

Спустите се на земљу браћо православци и не сањајте о неким светим српским на штету других народа! Очистите прво ви своје двориште,да,ви, ви који нам упорно понављате бајке и љубав према Богу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

19.04.2020 06:44

Не читај коментаре и чланке ако те то замара, тако ћеш имат љепши дан и ти а и ми од твојих кементара. Лијеп дан ти зелим. Христос васкрсе!!!

Name

Иди бре болан

19.04.2020 07:56

Удри бригу на демагогију..

Name

19.04.2020 08:40

Само да знас И твоји преци су славили Васкрс

Name

19.04.2020 09:15

Не ускрс него Васкрс,где смо рекли ускрс

Name

Анонимусс

19.04.2020 06:48

Хоце ли Милорад своју Крсну славу прославити у кругу породице ил це бит раскаласено ко инаце. А нама је наметнуто само узи цланови, е сад видјецемо колико це он се придрзават мјера које су нама смртницима наметнуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леон

19.04.2020 06:58

Ај ти одликуј Додика,исполитизовани патријарху

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нок нок

19.04.2020 07:09

Бог воли скромне а не горде и охоле. Сретан Васкрс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

19.04.2020 07:44

Знамо ми то али не знам зна ли патријарх који баш такве горде одликује и велича.???

Name

Бањалука 100%

19.04.2020 08:04

Са смрћу патријарха нам.насег јединог и правог Павла,спц губи смисао и сврху,вјерник сам идем у цркву колико могу ал гледајући свог комшију попа који је све своје у владу и у цивилну заштиту запослио и око своје куће зид 3 метра озидао изгубио сам свску вјеру у свестенство само су монаси искрени прави људи од бига и да се ја питам једини би њима дао да руководе и управљају црквама и да они службе држе СВ ПАВЛЕ НАС ВАСКРСО НАМ ТИ БРЗО И НЕКА НЕКО ТВОЈИ ВРИЈЕДНОСТИ ВОДИ ОВАЈ НАРОД КОЈИ ЈЕ У СУНОВРАТ БРЗИНОМ КРЕНУО А овог Иринеја цаст сваком не доживљам ни као попа а камоли патријарха,стета ссмо ако дјурдјевдан забране неце моци Милокраду славу да чита

Name

xyз

19.04.2020 07:47

Неувјерљиво...

ОДГОВОРИТЕ
Name

спасоје кркиц

19.04.2020 08:22

патријарх у аудију...народ испред народне кухиње....веома хрисцански

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

19.04.2020 09:19

Покај се ти на Васкрс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

19.04.2020 10:02

Патријарх:"Смири се, горди човече!" А који су то......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наталија

19.04.2020 10:23

Дотични је политичар, а патријарх који је истински живио вјеру и волио свој народ је ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2020 12:28

Слава му.

Name

срна

19.04.2020 10:32

Сви који славе сретан и благосовен УСКРС

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрнд

19.04.2020 10:39

Интетесује ме хоце ли патријарх опет бити Милетов гост на слави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАР

19.04.2020 11:44

Сто је Иринеј побјегао из Америке'упитај те га?

Name

Ликица

19.04.2020 17:44

Молити се да васкрсне велики цовјек и патријах Павле,а да овакви цркви не могу ни прици.

ОДГОВОРИТЕ