Већина компанија има залиха само за један мјесец

Од 410 анкетираних компанија у БиХ, чак 92 одстоизјаснило се да има потешкоће у пословању, док 71 одсто осјећа посљедице и код извоза и код увоза, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ, преноси портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 18.04.2020 | 19:39
Већина компанија има залиха само за један мјесец

Према резултатима анкете о стању сировина и репроматеријала у компанијама, у којој је учествовала 261 компанија, највећи број компанија има залиху тек за један мјесец. Нажалос, тек мали број компанија је навео да сировину набавља из домаћих извора што им додатно отежава ситуацију.

Највећи број компанија је навео да производи финалне производе, а сировине увози дирекно од добављача из иностранства, а међу три водеће земље увоза су Италија, Њемачка и Аустрија.

Према резултатима анкете, највише компанија (преко 140) се изјаснило да има штету до 50.000 марака док је тек пар њих навело како им је пандемија проузроковала штету већу од милион марака.

Када је процјена за наредних мјесец дана у питању, највише њих очекује да ће имати штету до пола милиона марака.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мрка капа

18.04.2020 17:59

Једини спас нам је пластеник сто га баја плати 3 600 000 плус 700 000 пдв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.04.2020 18:31

Ту покретну болницу што смо испросјачили треба претворити у покретну психијатрију. Да иде од града до града и пружа услуге становништву коме ће послије епидемије и отказа сигурно требати. Кад већ споменух психијатрију...шта би са Бајом и његовом шифром? Јел оздравио? Колико видим, није. Стање му се чак погоршало...Могао би он да буде ту први пацијент. Ред би био, јел главни Баја или није..

ОДГОВОРИТЕ