Вирус се гаси, ублажавање мјера послије Васкрса!

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да коронавирус у Србији успорава и да ће то у наредним данима показати и бројке, најављујући ублажавање неких мера после Васкрса, посебно за најстарије.

Србија 18.04.2020 | 16:47
Вирус се гаси, ублажавање мјера послије Васкрса!

Вирус слаби и на ред је дошло питање попуштања мера, рекао је данас епидемиолог Предраг Кон и најавио да ће после празника старијима који су преко 30 дана били у кућној изолацији бити омогућено кретање.

Он је на конференцији за новинаре објаснио да ће вероватно уторком, петком и недељом старијим особама од 65 година бити омогућено да изађу и прошетају на пола пола сата, у пречнику од 600 метара од куће и у време полицијског часа.

То би било у време полицијског часа у било које време, како не би изашли сви истовремено, као и да не могу доћи у контакт са зараженима.

Кон је оценио и да се ситуација са епидемијом побољшава, тако да ће рестриткивне мере за све постепено попуштати.

"Очигледно да се тестирарње повећава на скоро 3.500 у току дана, боља је ситуација видно из дана у дан, тако да почиње преиспитивање односно попуштања мера које су донете", казао је Кон. 

Он је објаснио и да није равномерно иста ситуација у свим деловима Србије.

Око Ниша, Прокупља, Алексинца, има већи проценат позитивних од тестираних.

У Београду, међутим, како је навео, у једном дану је свега 6,2 одсто било позитивно, што показује да се губи потенцијал вируса.

У Јагодини 20,4 одсто позитивних од тестираних, Ћуприји 9 од 54 позитивних случајева.

У Војводини је такође значајно смањен број заражених тако да долази на ред попуштање мера.

Већ је присутно и размишљање економиста да треба да дође до попуштања по питању рада компанија, а лекари су да то буде поступно, закљуцио је Кон.

Свет неће бити исти

Када је реч о полицијском часу, Кон је рекао да његово укидање зависи од података које будемо добијали у наредним данима.

"Чим се буде отворио викенд, сви ће истрчати напоље. Ми то све знамо, јако је битно да ниво вируса буде толико низак да то неће довести до његовог новог буђења и таласа", рекао је Кон.

Говорећи о времену после вируса, Кон је рекао да свакако свет неће бити исти.

"Једноставно сви ћемо живети са корона вирусом, морају се прихватити неки ризици који постоје. Свесни тих ризик, морамо поделити различите начине понашања, поготово према старијима", рекао је Кон.

Он је најавио да ће видети да што пре могуће уведе нормализацију живота.

"Људима је већ сада свега преко главе и ја то разумем. Биће пуно нестрпљења. Ово је борба читавог народа ове земље против вируса", закључио је Кон.

Истиче да осећа озбиљну подршку власти и посебно је обрадован поруком српског патријарха Иринеја.

"Мислим да је та порука и тај празник нешто што је потпуно ујединило читав народ ове земље. Сада са великим оптимизмом идемо даље. Ово ћемо победити, то је сигурно. Уништићемо ову неман и вратићемо се нормалном животу", поручио је Кон.

(Курир.рс/Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ђорђе

18.04.2020 15:15

Слушај Кон, па то пише у хороскопу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пих

18.04.2020 17:40

Ови у Србији иду из крајности у крајност. Дакле нити је смак свијета нити се вирус гаси. И данас су имали стотине новообољелих и 10ак преминулих. РС ради врло темељно и озбиљно и зато у насим градовима сви постују мјере јер постују напор који власт улазе и резултате које постизе

Name

ВРС

18.04.2020 15:19

.... луд збуњеног..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно

19.04.2020 08:41

Све мјере цете укинути до поцетка рамазанског поста, јер вас Муслимани не зарезују, а ви их СЕ бојите. Они це ици у дзамије, њима не смијете забранити, а Србе у тор, под цизму, срамота. Доста И те васе струцне самовоље, крајње је вријеме за мало ваздуха, бар толико, добицемо је ахваљујуци Муслиманима, НА ЗАЛОСТ.

Name

Скептик

18.04.2020 15:22

Дај треба одмах отварати кафане, и то оне које имају баште и терасе, столове поставити на међусобном размаку од 2 метра и удри!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.04.2020 15:37

Како ћемо се осјећати непријатно и глупо кад послије 10- 15 година будемо гледали ове данашње слике са маскама и рукавицама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

18.04.2020 15:39

не гаси се вирус уопште. немате ни опрему ни тестове да то провјерите...немате довољно ни аспиратора и медицинске опреме, па вам шаљу помоћ.. то да је завршено било би прво опште тестирање на вирус, па опште вакцинисање против вируса.. не може се на основу неке безвезе статистике процијенити стање... везе са животом нема то ваше извјештавање.. школа факуктети и спорт неће поћети до октобра.. можда и до 2021

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Израелац

18.04.2020 17:13

Респиратора, не аспиратора.

Name

ре РЕ И

18.04.2020 18:37

нема нити Распиратора нити Аспиратора али зато УСИСИВАЦИ РАДЕ !

Name

само питам

18.04.2020 15:57

Хрватска 18,словенија 13, Србија 300, полицијски сат дјелује

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре само питам

18.04.2020 17:27

Браво!

Name

Мики

18.04.2020 18:01

Те Само питам. Немој да питас, када отворе границе.... види ста је боље

Name

ИМ

18.04.2020 19:19

Само могу да казем браво за Хрвате,а посебно за Словенце.Овај као да је на састанку савеза комуниста,а она др манекенка само се пресвлаци сваки дан,ниста конкретно да ураде и казу.Најлаксе је полицијски цас и казњавај народ напацени,а здравство испод свих нула.

ОДГОВОРИТЕ