Сахрањен доктор Лазић, Српска и Србија одале почаст

Чувени српски хирург и херој др Миодраг Лазић (65), који је преминуо од последица вируса корона, сахрањен је данас на Новом гробљу "Бубањ" у Нишу, а у то време су ватрогасно-спасилачке јединице у Републици Српској укључиле сирене и одале почаст овом хуманисти.

Србија 18.04.2020 | 15:16
Сахрањен доктор Лазић, Српска и Србија одале почаст

Опело је служено у 13.30 часова, а сахрана је обављена у 14.00 часова. Након опела, доктор Миодраг Лазић испраћен је песмом "Марш на Дрину", што је била његова последња жеља.

Доктор Лазић преминуо је 14. априла у Нишу од последица вируса корона. Вест о његовој смрти дочекана је са великим жаљењем у Србији, Републици Српској и свуда где живе Срби, јер је живот несебично посветио свом народу. 

Миодраг Лазић, рођен је у Земуну, 31. маја 1955. године. Био је српски примаријус, хирург и књижевник. Био је ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини (јуни 1991 — јули 1992) и Републици Српској (сеп. 1992 — феб. 1996), за шта га је Патријарх српски Павле одликовао орденом Светог Саве.

У овом периоду је написао аутобиографско дело "Дневник ратног хирурга" (Книн 1991 — Српско Сарајево 1995).

Његов отац био је официр ЈНА, и током службе добија прекоманду за Ниш. 

У Нишу др Лазић завршава гимназију и студије медицине. Хирургију је специјализовао на Војно медицинској академији у Београду у својој тридесетој години.

Након специјализације је годину дана радио у Војној болници у Нишу, а након тога се запошљава на Хируршкој клиници Клиничког центра у Нишу. У периоду од 1991. до 1996. је радио као ратни хирург добровољац.

За време ратова деведесетих година прошлог века спасавао је животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској. За све што је тада учинио као ратни хирург-добровољац Орденом Светог Саве одликовао га је тадашњи српски патријарх Павле.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, радио је у ратној болници "Коран" на Палама, један је од оснивача ратне болнице "Жица" у Блажују на првој линији фронта код Сарајева где је током 40 месеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, обавио више од 3.500 операција.

УЗ СВОЈЕ ПАЦИЈЕНТЕ ДО СМРТИ

Како је написао у својој опроштајној поруци, упркос својим годинама и болестима, није желео да се склони са прве линије борбе, остао је са својим медицинским особљем и радио оно што најбоље зна, спашавао људске животе.

Жртвовао је себе да би други имали прилике да живе. Као једину ствар коју је тражио, било је га са овог света испрате песмом "Марш на Дрину". Исте вечери, када је објављено да је овај вољени лекар преминуо, широм Србије и Републике Српске орила се управо ова песма, њему у част.

Вест да је преминио др Миодраг Лазић, растужила је све који су га познавали. Уз породицу и блиске пријатеље, за њим тугују колеге, пацијенти, познаници и сви којима је спасио живот, а спасио је многе. Колеге причају да није излазио из сале док не “оживи” пацијента.

Изразе саучешћа породици Лазић упутили су највиши званичници Србије и Српске, као и бројни поштоваоци доктора Лазе, како ће остати упамћен у народу.

Председник Ватрогасног савеза Републике Српске Горан Стојаковић позвао је чланице Савеза, ватрогасно-спасилачке јединице, да данас у време сахране доктора Лазића укључе ватрогасне сирене и на тај начин одају почаст овом хуманисти.

Територијална ватрогасна јединица Добој данас ће оглашавањем сирена у 14.00 часова одати последњи поздрав преминулом доктору Миодрагу Лазићу, рекао је Срни старешина добојских ватрогасаца Милош Радоњић.

Он је навео да ће сирене на ватрогасним возилима бити укључене у трајању од 30 секунди.

Од доктора Лазе данас су се опростили и борци Источне Илиџе:

 

(БН/Ало)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Андјеле...

18.04.2020 13:53

...нека Ти је лака земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

18.04.2020 16:05

Засто није био званицно дан залости у цијелој Српској?

Name

Доктор херој

18.04.2020 16:42

Овако племенитог и хуманог протканог патроитизмом и постењем радја мајка једног у вијеку. СЛАВА МУ И ХВАЛА ЗА СВЕ.

Name

Зељко

18.04.2020 13:57

Докторе Лазицу, Вас зивот је бесмртан, зивите у вјецности! Као и срцима свих нас који се клањамо и дивимо, Вама, Васем нацину зивоту, великом срцу и свим Васим подвизима! Вјецна Вам слава и од срца хвала добри цовјеце и врсни докторе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сербе

18.04.2020 14:05

Био си први у свему, нека те андели цувају. Никад те српски народ заборавити неце ста си све уцинио за нас. Сауцесе породици,хероји никад не умиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др. Лази

18.04.2020 14:29

Вјецна му памјат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биги

18.04.2020 14:53

Слава о хвала велики цовјеце.РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

18.04.2020 14:59

Лазо нека Ти је лака земља. Зивјецес увјек у насим срцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуба Либре

18.04.2020 15:14

Нека Ти је вјечна слава и хвала велики човјече !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

18.04.2020 16:42

Отисао је велики цовјек,драги нас Др Лаза.Отисао је али Република Српска коју је стварао заједно са нама остаце да зиви за све вјекове.Поцивај у миру драги нас саборце,нека ти је лака земља и нека нам Бог цува нау Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

18.04.2020 16:46

поцивај у миру србски хероју и легендо србског народа и хвалати за све стоси уцино за србски народ србски хероју

ОДГОВОРИТЕ