Шест здравствених радника у Горажду позитивно на вирус

Свих шест особа којима је данас послијеподне потврђено присуство корона вируса из Горажда су здравствени радници Кантоналне болнице и Дома здравља др.Исак Самоковлија, потврђено је за Клиx.ба.

Босна и Херцеговина 17.04.2020 | 18:57
Шест здравствених радника у Горажду позитивно на вирус

"Ради се о контактима пацијента за којег је јуче утврђено да је позитиван на корона вирус. У питању су четири радника Кантоналне болнице Горажде и два радника Дома здравља "др. Исак Самоковлија", саопштили су из Кантоналног штаба Цивилне заштите БПК Горажде.

Троје од њих је медицинско особље Ургентног центра и Тријажног одјела Кантоналне болнице, а једно са одјела педијатрије, док су двије медицинске сестре из Дома здравља.

"Било је за очекивати да ће се ово десити јер је медицинско особље на првим линијама. Њих троје су били у контакту са посљедњим пацијентом који није имао никакве симптоме корона вируса, али има различитих обољења, док је једна медицинска сестра, са педијатрије била на одмору, тако да претпостављамо да она није заражена од посљедњег пацијента, као остали, већ да се вратила са вирусом. Сви су они били под пуном заштитом, али десило се и ми ћемо подузети све потребне мјере како би заштитили здравствену установу", каже прим.др.Нермина Каменица, директорица Кантоналне болнице Горажде.

Како сазнајемо медицинске сестре Дома здравља Горажде које су заражене корона вирусом су биле у кућној посјети пацијенту за којег је јуче установљено да је заражен корона вирусом.

До сада је тестиран највећи број медицинског особља и љекара кантоналне болнице, више од 120 тестирања је обављено и сви су негативни, а раде се и ретестирања љекара и здравствених радника.Тренутно је број заражених из ове установе 8, док је укупан број заражених особа у БПК Горажде 19.

84-годишњи хронични пацијент код којег је још јуче потврђен корона вирус је превентивно смјештен у изолаторијум ради праћења и пружања медицинске помоћи. Остале заражене особе су доброг општег здравственог стања, а једна пацијентица је и даље у клиници "Подхрастови" у Сарајеву и њен опоравак тече планираним током.

Тренутно су у овом кантону у изолацији 123 особе. До сада су од корона вируса у Горажду излијечене двије особе.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар