САД мора вратити зивот у нормалу или слиједи хаос у држави

Председник САД Доналд Трамп дао је гувернерима савезних држава план упутстава за опоравак привреде од пандемије коронавируса, постављајуц́и фазни приступ обнављању нормалне активности, али само тамо где су добри резултати тестирања на вирус и где се смањује броја случајева болести ЦОВИД-19.

Свијет 17.04.2020 | 07:18
САД мора вратити зивот у нормалу или слиједи хаос у држави

"Сад сте ви на потезу", рекао је Трамп гувернерима у аудио-снимку. "Стац́емо уз вас".

Нове смернице су усмерене на ублажавање ограничења у областима где је мало пеношења корона вируса, уз задржавање мера на теже погођеним местима. Јасно се види да ц́е повратак у нормалу бити далеко дужи процес него што је Трамп првобитно предвиђао, при чему су савезни званичници САД упозорили да ц́е можда требати да се задрже неке мере социјалног дистанцирања до краја ове године како би се спречило поновни масовно разбољевање.

Места где инфекција опада и тестирање је интензивно, започела би у три фазе постепено отварање предузец́а и школа свака фаза би трајала најмање 14 дана, како би се осигурало да се инфекције поново не убрза.

У првој фази, план препоручује строго социјално дистанцирање за све људе на јавном месту. Окупљање више од 10 људи треба избегавати, као и небитна путовања.

У другој фази, људи ће се подстицати да одржавају максималну социјалну дистанцу где је то могуц́е и ограниче окупљања на највише 50 људи, сем уколико се не предузму мере предострожности. Путовање би се у тој фази могло наставити.

Трец́а фаза предвиђа повратак у нормалу за вец́ину Американаца, с фокусом на идентификацију и изолацију новоинфицираних.

Гувернери обеју странака јасно су дали до знања да ц́е радити својим темпом.

Гувернер Делавера Џон Карнеј, Демократа, рекао је да Трампове смернице "изгледа да имају смисла", али, како је оценио, "ми смо данима, можда и недељама од линије старта и тада морате имати 14 дана смањивања броја случајева, смиривања симптома и имати болничког капацитета за случају да се епидемија врати".
 
Гувернер Западне Вирџиније, Џим Џастис, Републиканац и савезник Трампа, опрезно је изнео идеју о поновном отварању делова те државе, али рекао је да ц́е капацитет тестирања и трагања за контактима заражених бити потребно знатно повец́ати пре но што се ограничења могу безбедно уклонити.

Најраније сугеришу смернице неки делови САД би могли да поново наставе уобичајену трговину и друштвене скупове после месец дана процене да ли је ублажавање ограничења довело до поновног пораста случајева обољевања од вируса. У другим деловима САД, или ако се појаве случајеви обољевања од вируса, то би могло трајати и знатно дуже.

Трамп је у четвртак поподне упознао гувернере с планом, рекавши да ц́е они бити одговорни за одлучивање када је сигурно укинути ограничења у њиховим државама. Свега неколико дана раније председник је тврдио да он има апсолутну власт да одреди како и када ће се државе поново отварати.

Али сада је рекао да "веома велики број држава жели да крене и у јако се доброј форми и ми се с тим искрено слажемо".

Смернице обухватају и опште препоруке за предузец́а док планирају потенцијално поновно отварање, предлажуц́и мерење температуре запослених, брзо тестирање на ЦОВИД-19 и широко повец́ане напоре за дезинфекцију на радним местима.

Они који су најподложнији болести саветују се да остану заштиц́ени код куће док подручје где живе не уђе у завршну фазу, а чак и тада се подстичу да предузму мере предострожности како би избегли блиски контакт с другим људима.

Гувернери напредују са сопственим плановима за безбедно оживљавање нормалних активности. Седам гувернера Средњег Запада најавило је у четвртак да ц́е координирати поновно отварање својих привреда. Слични споразуми су најављени и на западу и североистоку САД.

Две трећине Американца изразило је забринутост да ц́е ограничења која успоравају ширење вируса бити пребрзо уклоњена, показало је истраживање истраживачког центра "Пју", објављено у четвртак.

Трумп је у четвртак одржао видео-конференцијске састанке с посланицима које је именовао у ново саветодавно радно тело Конгреса САД за оживљавање привреде.

Привредни трошкови били су јасни по новим савезним подацима који показују да су у последњих месец дана најмање 22 милиона Американаца остала без посла. Али посланици су у више наврата апеловали на председника да не жртвује јавно здравље тако што ц́е пребрзо попуситити мере заведене због пандемије.

Савезна влада предвиђа постепени опоравак од вируса, тако да ц́е на неким местима можда бити потребне мере бар док не буде доступна вакцина што би била прекретница која вероватно нец́е бити постигнута пре следец́е године.

Али неки Трампови конзервативни савезници, попут економисте Стивена Мура, охрабрили су га да делује брзо, упозоравајуц́и на "мини-верзију Велике депресије ако не покренемо привреду".

"То би био катастрофалан исход за нашу земљу и тачка!" рекао је Мур ппта је саветовао председника. "У овој земљи не можемо да имамо 30 милиона незапослених, инаће ц́е избити социјални хаос".

(Бета)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јој

17.04.2020 06:26

Погледалте на Цовид табели шта данас Кинези пријављују .Трампе у праву си за Кинезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

17.04.2020 13:43

Трамп СЕ бори против зла, које хоце да унисти планету, бори СЕ за породицу, за цовјека, за дјецу, за зивот достојан цовјека, треба бити свјестан реалности.

Name

Трумп

17.04.2020 07:03

Трумп је управу што се тиче кинеза, све ово смрди на Билл Гатес корпорацију, полако само и то ће доћи на ред. читам како доктори Италијански сада говоре како изгледа респиратори више чине лошег за људе, тј. на неки начин их убијају, а ова прича је кренула од доктора из америке који имају ону ствар да кажу истину везану за вирус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРП

17.04.2020 07:27

Америка је зло од кога све потице, ријеси мо се Америки ријесимо се зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре СРП

17.04.2020 08:21

Е мој другар,ниси ни свјестан колико си плитак,кад Американац огладни или му се несто слицно деси,ми нецемо постојати на географској карти.Ти мислис,Амери це сами од себе пропадати а ми сиромасни који практицно зивимо односно зависимо од њихових пара(кредита) цемо навијацки узивати у њиховом пропадању,извини али плитко размисљас.

Name

Мина

17.04.2020 08:34

Није побогу социјална него физичка дистанца, стварно сте неуки људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

17.04.2020 13:55

И, овакви себе звали "велесилом"?! Проблем је што ће им будале и даље вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ