"Дочекајмо Васкрс са великом радошћу"

- Васкрс треба да дочекамо са прахришћанском, древном убијеђеношћу да живот ипак надиђе и побиједи смрт, рекао је професор на Богословском факултету у Фочи Дарко Ђого у емисији "Пулс" БН телевизије.

Република Српска 16.04.2020 | 21:33
"Дочекајмо Васкрс са великом радошћу"

Он је нагласио да људи морају да поштују мјере и да држе физичку раздаљину, али не да се окрећу једни од других.

"Сви смо криви за све - велика је реченица Достојевског коју доскоро не бисте могли да објасните човјеку. Ми живимо у цивилизацији у којој нам је све објашњавало не да нисмо криви за све, него да нисмо криви ни за шта. Међутим, ми сада можемо да видимо да би, ипак, требало да испитамо нашу улогу у свијету и да размислимо о смислу живота у свијету у којем живимо." 

Здравствена криза у свијету произвела је буру афеката и појачала формирање конкретних блокова и подијељеност друштва која мора бити прекинута јер човјеку изнад свега треба човјек да би опстао, рекао је професор на Богословском факултету у Фочи Дарко Ђого.

„Пола људи који гледају можда ће сада да кажу `чим си дошао на БН имаш неку идеолошку профилизацију`. Људи у малим срединама пију кафе у различитим кафићима и један припада једној, други другој идејној групи. То је нездраво за друштво. Зашто је то лоше. Зато што ми само пребацујемо тај агресивни афекат с једних на друге. Неко ће рећи да је неко зараза жива, онда ће неко да одговори да су они пропаст жива. Није поента у томе. Ако наставимо међусобно да се оптужујемо и да упиремо прстом, ми ћемо покидати оно што се зове друштвено ткиво, а то је осјећај припадања једном друштву. Највећа жртва свега овога када прође можда ће бити та друштвена кохезија“, рекао је Ђого.

Професор Ђого наводи да је политика једна од главних узрочника подјела.

„Колико људи гледа дневник у пола осам, а колико се њих помоли прије спавања? Реално, политика је религија савременог човјека. Начин на који је човјек у средњем вијеку  односио према религији, данас је у 90 посто окренута према политици.“

И када све прође људи би требало да се запитају у ком свијету живе, истиче отац Ђого.

У сусрет највећем хришћанском празнику количину страха изједначимо количини емпатије, поручује професор Дарко Ђого.

 

БН ТВ

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Раки

16.04.2020 19:58

Бог црква молитва па корони ста остане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбуленца

16.04.2020 21:29

Нада и вјера се хране док јос постоје, а не када буду изгубљене. Све ове године су показале ко смо и ста смо!

Name

Гаги

17.04.2020 04:28

Зао ми је,али ви из СПЦ сте цркву свели на то да буде крило СНС и СНСД-а.. људи су изгубили вјеру у свестенство а не у бога...а ово сто раде политицари у Србији и РС око корона вируса је сулудо.Како су Хрвати прославили ускрс пре 5 дана????Мозете ли ми објаснити ста је то другације код нас који зивимо 100 м од Хрватске толико драматицније да нас морате затворити???То је само изивљавање врха власто у Србији и РС над народом и ниста висе.Ви летите хеликоптерима а ми ни изаци из куца не моземо...ма браво јвјм...

Name

Хиларије Забок

17.04.2020 05:15

Како мозе "зивот побједити смрт" када родјени морају бити једном зиви а два пута мртви - први пут прије родјења, а други пут након родјења?

Name

ре Гаги

17.04.2020 05:52

Све рецено! Сваки коментар је сувисан. Ко има разум - све му је јасно.

Name

Потоп

17.04.2020 05:53

Ала је Бурло развалио Српску!

Name

Миле

17.04.2020 06:02

Видимо сви како СПЦ дијели српски народ исто ко додиг јер само комуницира с владајуцим партијама остале јер додиг даје доста.срамота

Name

чегртуша

16.04.2020 20:08

Прави гост у право вријеме! Отац Дарко Ђого је врхунски интелектуалац и диван човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијана

17.04.2020 07:45

Интелектуалац који једну ријеч ,,бијело,, а другу,, бело,,....а професор ?

Name

Добро

16.04.2020 20:14

Вијерник сам.Али до сада не цух да је наса СВЕТА ЦРКВА иста донирала и помогла у борби против ове несретне ЦОРОНЕ.Насем несретном и напаценом народу.А грцевито се буне сто народ немозе ици у Цркву.И дати прилога.Засто драге ВЛАДИКЕ и наси СВЕСТЕНИЦИ мало несмањите возни парк.Ви само сто невозите СВ3ЕМИРСКЕ БРОДОВЕ.ОД ЦЕГА ВАМ ТО.ОД НАРОДА.ОД НАС ВИЈЕРНИКА.ЕЕЕ МАЛО И ВИ УРАДИТЕ НЕСТО ЗА СВОЈ НАРОД.УГЛЕДАЈТЕ СЕ НА СВЕТОГА САВУ МАЛО КОГА ТОЛИКО СПОМИЊЕТЕ.ПОКАЗИТЕ ТО КАКО ЈЕ ОН ТО РАДИО!КАДА ЈЕ ЊЕГОВ НАРОД БИО У ВЕЛИКОЈ НЕВОЉИ И БОЛЕСТИ.ПОНАВЉАМ ПОГЛЕДАЈТЕ МАЛО ОКО СЕБЕ ВЛАДИКЕ И СВЕСТЕНИЦИ ПОГЛЕДАЈТЕ...НЕКА НАМ ЈЕ СВИМА ДРАГИ БОГ НА ПОМОЦИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммм

16.04.2020 20:54

у Бијељини никог не тестирају, ко зна колико има заразених

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

16.04.2020 21:12

Заиста нешто није у реду са Бијељином и оставља велику сумњу у званичне информације Миће Мићића и Милице Ловрић!? Како то да Бијељина (114.000) има 4 заражених а Бањалука (197.000) 300 заражених!? Овдје нешто није у реду!

Name

РЕ

17.04.2020 05:47

ТО СТО НЕ ТЕСТИРАЈУ ЈЕ ПОТПУНО ПРАВИЛНО ЈЕР ТЕСТОВИ СУ НЕПОУЗДАНИ А ОВАЈ ВИРУС МОЗЕ ИМАТИ СВАКО. АКО ХОЦРС ХАОС У СВОМ ГРАДУ ТЕСТИРАЈ СТО ВИСЕ. А ОД КОРОНЕ НИКО НИЈЕ УМРО ВЕЦ КАО И ОД ОСТАЛИХ ВИРУСА ЉУДИ КОЈИ СУ ВЕЦ БОЛЕСНИ ОД ВИСЕ БОЛЕСТИ И ИОНАКО ЈЕДВА ЗИВИ. СВАКЕ ГОДИНЕ КАД ТАКО СЛАБОГ ЦОВЈЕКА УХВАТИ ГРИПА ИЛИ НЕКИ ДРУГИ БИРУС ПОДЛЕГНЕ. ОВО ЈЕ ЈАСНО СВАКОМЕ НОРМАЛНОМ ДА СЕ МОНТИРА.

Name

Ре

16.04.2020 21:14

Знате ви одлицно да се ми овога не бојимо, бојимо се једино неизвјесности за своју дјецу, будуце генерације са овим идиотима који владају свуда на свијету, а интелектуалци цуте или највисе сто се усуде да казу коју пристојну ријец као ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како ли то зивот побједи смрт

17.04.2020 02:10

Како ли то 'зивот побједи смрт' када на крају сви умемо - узме нас смрт??

ОДГОВОРИТЕ
Name

С. Мојсиловић Ре Како то..

17.04.2020 06:45

Драги брате, Ово тијело што имамо је материјално и смртно, и оно се враћа у прах, од кога Га је Свемоћни Бог и створио, (удахнувши му Дух Свој - 'И поста човјек душа ЖИВА.'). С друге стране, ДУХ човјеков, након раздвајања од тијела у коме обитава - иде у Небесјех, тј. враћа се к Богу, Који га је и даровао човјеку од Самога Себе. :)) Пошто је Свемоћни Господ Бог Бесмртан, тако је и дух човјечји бесмртан, дакле, НЕУНИШТИВ. Тај дух, односно, душа, по раздвајању од смртнога тијела, путује у другу димензију постојања, гдје борави до Страшнога суда Господа нашег Исуса Христа (Васкрсења). Приликом Првог и Другог Васкрсења (овисно о томе јесу ли праведници, или непокајани грјешници), на позив Господа Исуса Христа нашега, тијела ће устати из гробова, и душе њихове ће опет ући у тијела њихова - да приме плату по дјелима својим (јер људи гријехе чине и душом и тијелом, па тако и душа и тијело треба да приме или награду вјечну, или осуду вјечну). Амин. Награда је ЖИВОТ ВЈЕЧНИ у Господу нашем и Богу нашем, а осуда је патња вјечна, односно трајна одвојеност од самога ИЗВОРА ЖИВОТА, Цара и Бога нашега, Исуса Христа. Господ ће након Страшнога суда (суноврата непомјаника, његових демона, и непокајаних грјешника у огњено језеро) сатворити све ново - Небо и земљу, на којој ће обитавати сви они који Га љубе и који вјерују да Он ЈЕСТЕ Син Бога Живога, ЉУБАВ, Воскресеније, Живот Вјечни, Правда, Истина, Пут, Нада - у пар ријечи СВЕ и СВЈА. Слава Ти и хвала занавијек, Господе наш Свемилосрдни! Амин. П.С. Љубазно вас молим да објавите овај комент.

Name

ре

17.04.2020 08:47

Ти си болестан цовјек

Name

Петар

17.04.2020 03:31

Пропали смо готово је. Боље нам причај о верзијама пакла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.04.2020 06:07

Браво Перо, пусти његову демагогију да је зивот побиједио смрт, неја ту сему на себи примијени..

Name

Милан 84

17.04.2020 05:38

Праве ријечи оца Дарка за ванредно вријеме. Света Српска православна црква има добре пастире за тешка времена који знају народу оснажити вјеру, дати наду и пренијети љубав. И у ово тешко вријеме трудимо се прије свега бити људи и мислити на друге а не само на себе. Мислити на оне којима је у овим временима најтеже. У тешким временима, у нама треба да се пробуди добро у сваком смислу, емпатије, стпљења, храброст, чојства с којима се једино оваква времена могу савладати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

025

17.04.2020 06:13

када видис новојављеног месије оци боље ниста реци само страхота од сутрасњице али даце бог и овоце проци теско јадном народу барсе мозе васкрсу надат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

17.04.2020 08:55

Са тренутном власти би пропали прије или касније. Корона је само убрзала пропаст. Први корак опоравка би био потпуна смјена свих актуелних политичара преко 50 година старости. Други корак би био закон о поријеклу имовине. Трећи корак би био максимално форсирање и помагање реалног сектора. Четврти корак би био отпуштање 50 % администрације и исто толико смањење буџетских трошкова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

17.04.2020 10:27

Слазем се борисе и јос бих додао уводјење фискалних каса адвокатима и вјерским слузбеницима!

ОДГОВОРИТЕ