"Wасхингтон пост" шокирао подацима о вирусу корона

У јануару 2018. године, тачно двије године прије него што је вирус САРС-Цов-2 цијели свијет бацио на кољена, амерички дипломатски званичници Wашингтону су послали два извјештаја чији је садржај био класификован као 'осјетљиво, али не и повјерљиво'.

Свијет 16.04.2020 | 17:19
"Wасхингтон пост" шокирао подацима о вирусу корона

Научници из САД-а крајем 2017. године посјетили су Wухански институт за вирологију (WИВ) у склопу ширег истраживања те су остали затечени слабим нивоом биосигурности која не приличи лабораторију у којем се испитују потенцијално смртоносни вируси.

Први извјештај, у које је имао увид новинар Wашингтон Поста, упозорава на чињеницу да лабораториј у Wухану испитује типове корона вируса анализирајући потенцијал њихове трансмисије са шишмиша на човјека, а да због изузетно лоших безбједносних стандарда у лабораторију постоји оправдана забринутост око нове пандемије вируса типа САРС.

Амерички су научници, пише, током посјета wуханском лабораторију упозорили своје кинеске колеге да им недостаје стручног особља и опреме која поштује безбједносне захтјеве лабораторија високе нивое контаминације.

Wухански центар за контролу болести, који се такођер спомиње у извјештајима као могуће родно мјесто заразе, послује на биосигурносном нивоу 2, што је значајно ниже од нивоа 4 који користе остали центри такве врсте.

Американци су се током те службене посјете сусрели и са Схи Зхенглијом, водитељицом истраживачког пројекта који се бавио анализом корона вируса. Њен је тим у новембру 2017. године објавио истраживање у којем је доказано како су шишмиши из пећине у провинцији Yуннан најизгледнији носиоци вируса САРС који је ескалирао 2003. године.

„Најбитнија информација у њеном истраживању била је да корона вируси типа САРС могу доћи у контакт с људским рецептором АЦЕ2, што говори у прилог закључку да се корона вируси могу пренијети са шишмиша на човјека.

Из перспективе јавнога здравства, сматрамо да је од кључне важности с великом дозом пажње надзирати будућа истраживања тога типа вируса, зато што због слабе сигурности у лабораторију постоји велика опасност од ескалације“ стоји у извјештају посланом 19. јануара 2018. године Wашингтону, уз упуту како постоји страх да се кинески научници непотребно излажу ризику заразе.

„Извјештај је било упозорење којим се Wашингтон покушало алармирати на приправност“ изјавио је један амерички званичник за Wашингтон пост, али је због природе свог посла желио остати анониман.

Тај се спорни обавјештајни извјештај појачано спомиње на вашингтонским ходницима посљедњих седмица, а Трампова администрација наводно већ данима сумња да је извор вируса управо Wухански институт за вирологију.

Према информацијама Њујорк Тимеса, америчка обавјештајна служба није жељела јавно изнијети додатне компромитујуће информације, али је један званичник ЦИА-е истакао да посједују још неколико кључних података који говоре у прилог тези да је 'родно мјесто' вируса САРС-Цов-2 WИВ.

С тим се слажу и водећи амерички стручњаци, који су од почетка тврдили да тврдња о настанку вируса на wуханској пијаци 'не држи воду'.

Извјештај кинеских званичника објављен у јануару 2020. године за првог пацијента наводи особу која није имала никакву повезаност са спорном пијацом; баш као ни више од једне трећине првозаражених пацијената. Такође, наводе, пијаца је продавала морске плодове, а не шишмише који су се доказали као узрочници овога вируса.

Док је кинеска влада у потпуности онемогућила долазак до информација које се односе на поријекло вируса, WИВ категорички одбија оптужбе за властиту улогу у свјетској пандемији.

Амерички научници упозоравају: 

„Ово није питање за теоретичаре завјере, а не треба се нити прстом тражити кривац. Али, важно је сазнати како је дошло до његове неконтролиране ескалације зато што се једино тако може спријечити будућа катастрофа.“

Исто је у синоћњем интервјуу на Фоx Неwсу казао и амерички државни адвокат Мике Помпео.

"Wухански институт за вирологију налази се само неколико километара од пијаце коју је Пекинг навео као епицентар заразе. Кина мора транспарентно сурађивати у овој истраги" нагласио је Помпео, додавши да ће Wашингтон предузети све расположиве мјере да што прије дође до релевантних информација о поријеклу вируса.

Треба још једном нагласити како ово није потицање још једне у низу теорија завјере око поријекла вируса. Као што је већ цијели низ стручњака истакао, тренутно не постоје никаква кредибилна истраживања која говоре у прилог томе да је вирус САРС-Цов-2 настао у лабораторију, већ су сложни у томе да се на човјека прешао са животиње.

Међутим, постоји разлика између тога је ли се трансмисија догодила на wуханској пијаци или је дошло до великог безбједносног пропуста у лабораторију који се бави истраживањем и других типова потенцијално смртоносних вируса.

(Јутарњи лист)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Гардиста

16.04.2020 15:37

Ово је несто најприблизније сто сам процитао о пореклу вируса.Па не би се кинези онолико трудили да сакрију на поцетку да се вирус појавио,да се нису осецали кривима.Сетите се само оног кинеског доктора сто је преминуо.И сад се они нуде као спасиоци свима.Ух,колико провидно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.04.2020 16:05

Слазем се.. има ту много нејасноца..

Name

Ре Гардиста

16.04.2020 16:14

Ајде да узмемо да је то тачно, али што аметиканци нису одмах тада саопштили те податке и обавестили свет. Питали се ко од вас. Зашто су кобојаги ћутали до данас.

Name

Луди Рајко

16.04.2020 15:45

Где има дима има и ватре !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Продали

16.04.2020 15:53

Су своје повјерење.Можда ће ово коштати свијет али тек ће да кошта кинезе касније...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин 88

16.04.2020 15:57

Засто не вјерујем америма?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјомла

16.04.2020 19:52

Зато сто су амери управу пс ти теско то прихватити

Name

Па

16.04.2020 15:59

није кина балкан да се американци усетају гдје хоце??? А посебно ста они имају тразитии по кинеским лабараторијама????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па човече

16.04.2020 18:17

Питање и лабораторије Wухану у чијем су власништву с обзиром да је Кина дрзава са највисе страних компанија и питање уопсте контроле над истим од стране државе и како једна држава попут Кине смије да допусти да поједине стране компаније раде на биолошком оружју на њеном територију.

Name

грунф

16.04.2020 22:13

кина је прогласила стање епидемије 30 јануара.Америка 13 марта.Упрскали па се сад ваде на рачун Кинеза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

17.04.2020 00:18

Ако хоћеш пронаћи кривца, прати траг новца. За пар мјесеци ће се знати ко је највише профитирао на овом, па ће бити јасно да ли су вирус пустили Кинези или Американци, или неко трећи. Засад су Кинези на врху листе - откупили дионице по симболичној цијени, избјегли извршење трговинског споразума са Америком. Међутим, треба сачекати да се све расвијетли. А највјероватније је да иза овог лоповлука не стоји ни једна држава, него настојање групице људи са сулудом идејом (и обилним ресурсима) да завладају свијетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ре гардиста

17.04.2020 04:42

Друго име ти је наивност, ко каже да нису упозорили, али ко би и пренио такве вијести, а ми да смо то и прочитали рекли би, луди Амери се уротили да униште миле Кинезе, а овамо мили Кинези уништили читав свијет

ОДГОВОРИТЕ