Након излијечења од ЦОВИД-19 слиједе нови проблеми

За свијет који се бори против новог коронавируса, постаје све јасније да, чак и када пандемија буде готова, неће заиста бити готово.

Свијет 16.04.2020 | 14:14
Након излијечења од ЦОВИД-19 слиједе нови проблеми

Доктори сада брину да ће за многе пацијенте који су преживјели ЦОВИД-19 и нису више позитивни на вирус, ово бити сурова истина. 

За пацијенте који су већ болесни, инфекција новим корона вирусом је напад на цијело тијело који узрокује штету пуно даље од плућа. У студији објављеној ове седмице, кинески научници су анализирали резултате крви код 34 ЦОВИД пацијента за вријеме њихове хоспитализације. Код оних који су преживјели средњи или тешки облик болести, истраживачи су открили да се бројни биолошки параметри не враћају у нормалне вриједности. 

Најзабрињавајући резултати били су налази који сугеришу да пацијенти који су се опоравили имају смањену функцију јетре. То је био налаз и кад су и други тестови на вирус били негативни, а пацијенти требали изаћи из болнице. Истовремено, у једној раној студији, такође на пацијентима у Кини, уочено је да 12 посто преживјелих пацијената има срчане проблеме - чак и они који нису имали никакве респираторне сметње.

Када плућа не могу достављати довољно кисика тијелу, срце је под великим стресом и из те битке излази слабије. 

“ЦОВИД-19 није само респираторни поремећај”, говори др. Харлан Крумхолтз, кардиолог на Универзитету Yале. “Он напада срце, јетру, бубреге, мозак, жлијезде, крв.”

Још увијек нећемо имати прецизне податке за све оне који су обољели и преживјели, али доктори страхују да ће се пацијенти опорављати пуно дуже него што смо мислили. Можда чак и годинама.

“Мислим да имамо дугорочну секвелу”, додаје још један кардиолог с Yалеа, др. Јосепх Бреннан, користећи медицински термин за посљедице након престанка неке болести. "Не знамо то још са сигурношћу, али ова болест је силовита толико да ће, вјероватно, неки и који ће се опоравити од ЦОВИД-а имати друге озбиљне здравствене проблеме."

Још једно питање на које ћемо можда годинама чекати одговор јесте да ли ће вирус САРС-ЦоВ-2 који узрокује ЦОВИД-19 мировати у тијелу годинама, а онда се вратити у другачијем облику. 

Не би то био први вирус који се тако понаша. Нпр, након пљускавица/водених козица, херпес вирус који узрокује болест мирује деценијама, а онда се враћа као болни херпес зостер. Вирус који узрокује хепатитис Б може бити узрок рака јетре годинама након заразе. У мјесецима након епидемије еболе на западу Африке, 2016. године, вирус који је одговоран за ту болест налазио се у течности у очима појединих пацијената, па је узроковао скоро или потпуно сљепило код 40 посто обољелих. 

Како овај вирус има афинитет за ткиво плућа, доктори су од почетка страховали да поједини пацијенти могу имати трајну штету на плућима. Код инфекција које узрокују коронавируси, као што је САРС, открило се да трећина пацијената има смањен капацитет плућа и наредне три године, а сви ти симптоми су нестајали након 15 година. Код МЕРС-а, ожиљци на плућима - фиброза - били су трајни. 

Средином марта, када су доктори разговарали с десетак излијечених пацијената у Хонг Конгу, који су већ били кући и негативни на вирус, троје је рекло како има тешкоће да се врати активностима као и прије болести. Др. Оwен Тсанг Так-yин, директор инфективних болести у болници Принцесс Маргарет у Хонг Конгу, казао је како се некима од њих капацитет плућа смањио за 30 посто.

Доктори сада предлажу да се пацијентима који се опораве раде сталне контроле снимања плућа како би се процијенила дугорочна штета. Исто се треба урадити и са срцем, а љекари упозоравају и аномалије с крвном сликом...

Ове седмице, у журналу Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине, објављен је чланак у којем кинески доктори описују случај пацијента с тешким обликом ЦОВИД-а којем су се у цијелом тијелу ствроили крвни угрушци као и мноштво протеина који се зову антифосфолипидна антитијела - трагови аутоимуне болести која се зове антифосфолипидни синдром који се понекад могу појавити и као одговор нашег тијела на инфекцију, но некад се задрже па узрокују опасне крвне угрушке у ногама, бубрезима и мозгу. 

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Рекли

16.04.2020 12:26

Кинези???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

16.04.2020 13:56

Ми смо готови онда. Отисао је свијет до давола!!!

Name

Нови свјетски поредак

16.04.2020 12:48

Ево видјецемо да ли це се неко од пацијената са ових простора јавити у медије да ли има нарусено здравље.Не треба заборавити да творци Новог свјеског поретка а то је и Бил Гејтс управљају владама и медијима.Вец се увелико ради на производњи вакцине а крајни циљ је циповање људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паја патак

16.04.2020 12:54

изгледа да су овај пут бас га добро скројили у некој лабораторији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

16.04.2020 14:11

Адолф Хитлер је био мала мачкица за ове монструме који су пустили овај вирус .надам се да ће бити разоткривен и да ће одговарати за ово што нам се свима дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.04.2020 14:41

Ма ријесице то ови волови из бакинаца.

Name

ре ре

16.04.2020 15:34

У Бакинцима има само један во...

Name

те ре ре

17.04.2020 12:16

Има вас пуно више.

Name

Глупост

17.04.2020 11:13

Бајде бре не лупајте више!!!! Којј вам је к.?? Као да је крај свијета. Вируси си били, су и биће ..и сваки вирус има утицај на човјечије тијело али ако се вируси прилагиђавају, пролагођава се и наш имунски систем. На крају крајева, све што је наведено важи и за "обочни" вирус сезонског грипа. Ништа ново..

ОДГОВОРИТЕ