Одлаже се Сабор трубача у Гучи због пандемије!

Због корона вируса ове године љубитељи фестивала трубе у Гучи, највероватније неће уживати у чарима овог дувачког инструмента у Драгачеву.

Забава 15.04.2020 | 21:38
Одлаже се Сабор трубача у Гучи због пандемије!

Организарори су потпуно искључили могућност да Сабор буде одржан у августу, међутим, неизвестан је и други термин у октобру.

"Већ сада је готово извесно да се 60. Сабор трубача у Гучи неће одржати од 3. до 9. августа како је то раније утврђено. Имајући у виду ванредно стање у земљи, али и целокупну ситуацију у свету, разматрамо једну другу опцију, а то је да Сабор померимо за средину октобра, односно за термин од 14. до 18. Сведоци смо да су многе земље до краја године отказале сва масовна окупљања, попут великих концерата, фудбалских првенстава и сл. Ако и наша Влада донесе сличну одлуку, ми ћемо поступати у складу са њом. За превелики ризик окупљање толиког броја људи на једном месту, посебан ризик је што Сабор посећује велики број странаца из целог света. Не смем ни да зармишљам шта би се могло догодити да други круг короне крене из Гуче", рекао је Миливоје Доловић, председник општине Лучани.

Он је додао да не искључују ни могућност да овогодишњи 60. јубиларни Сабор одложе за следећу годину.

"Све зависи од мера које буде усвојила Влада Србије, а које се тичу окупљања грађана. Процене су да Сабор посети и више од 200.000 људи. Не пада нам на памет да било чије здравље угрозимо па стога неће бити проблем ако 60. Сабор померимо за наредну годину", каже Доловић.

Тренутна епидемиолошка ситуација у општини Лучани је повољнија у односу на протекли период. Новозаражених нема, а смањује се и број људи у изолацији. У изолацији је било 101 лице, а данас их је 52. Троје заражених су на Сајму и у КЦ у Крагујевац. У Лучанима није написана ниједна прекршајна пријава за непоштовање мера изолације.

Иначе, Сабор трубача у Гучи није одложен ни 1999. године када су над Србијом падали НАТО пројектили. Те године је Ненад Младеновић освојио прву трубу, а за најбољи оркестар је проглашен састав Милована Миће Петровића. Од 1961. године до данас, процене су да је Сабор у Гучи посетило близу 20 милиона посетилаца.

Извор: Курир.рс Фото: Дамир Дервишагић

Коментари / 0

Оставите коментар